Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2008 00:00
PRICEWATERHOUSECOPPERS (PWC) her yıl yaptığı Küresel CEO Araştırması’nın 11’ncisini bu yıl Davos’taki Dünya Ekonomik Foprumu’nda açıkladı.
Araştırma yükselen ekonomi CEO’larının gelecek konusunda daha iyimser olduğunu ortaya koyarken CEO’ların en büyük endişesinin de gelecek korkusu olduğu açıklandı. CEO’ların gelecekte en fazla ekonomik durgunluk riski konusunda endişeli olduğunu ortaya koyan araştırmaya göre diğer endişeler de yetenekli işgücüne ulaşım ve aşırı mevzuat konuları üzerinde yoğunlaşıyor. Enerji arzı, küresel mevsim değişilkliği, terörizm de büyümenin önündeki en büyük riskler olarak görülüyor.
MEVZUAT GİTTİ GERİLEME GELDİ:
Önümüzdeki 1 yıl içinde gelirlerinde artış olacağından" çok emin" olduklarını söyleyen CEO’ların oranı geçtiğimiz yıla oranla 2 puan düşerek yüzde 50’ye geriledi. Ancak bu gerilemeye karşın, oranın hálá 2003’ün iki katı büyüklüğünde olduğu gözlendi.
CEO Araştırması’nın yapıldığı 11 yıldan bu yana CEO’lar ilk defa ekonomik gerilemenin gelecekteki büyüme beklentilerinin önünde bir tehdit olabileceğini dile getirdiler.
Bu yıla kadar işleri için en büyük tehdidin aşırı mevzuat olduğunu açıklayan CEO’lar arasında bu yıl aynı düşüncelerini savunanların oranı yüzde 72’den yüzde 59’a geriledi. CEO’lar hükümetlerin en çok gelişmeye ihtiyaç duydukları alanlar olarak işgücü yasaları, vergi rejimlerini ve eğitimi gösterdiler.
GENİŞLEME PLANI DEĞİŞTİ:
Araştırma sonuçlarına göre küresel ekonomiye ilişkin endişeler CEO’ların önümüzdeki 12 aylık dönemdeki genişleme planlarını da etkilemiş durumda.
CEO’ların önemli bir kısmı kısa dönemli büyüme için en önemli fırsat olarak, coğrafi yayılma veya birleşme ve satın alma yöntemlerinden çok mevcut pazarlarda daha fazla yayılmayı veya yeni ürünler geliştirmeyi görüyorlar
Geçtiğimiz yılda da olduğu gibi CEO’lar büyümelerinin finansmanını borçlanma, fon piyasaları gibi dış kaynaklar yerine öz sermaye ile karşılamayı tercih ediyorlar.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KORKUTTU: Küresel ısınma ile ilgili tartışmalar günden güne artsa da iklim değişikliğinden CEO’ların sadece yüzde 34’ü endişe duyuyor.
CEO’ların yüzde 37’si kuruluşlarının iklim değişikliğinin getireceği fırsatlar ve taşıdığı risklere karşı kaynak araştırması yaptıklarını dile getirdi.
CEO’ların 5’te 4’ü karbon emisyonlarının düşürülmesi konusunda hükümetlerin harekete geçmesi gerektiğini dile getirdi. Hükümet müdahalesinin artması gerektiğini düşünen CEO’ların oranı en yüksek Asya Pasifik’te en düşük Kuzey Amerika’da gerçekleşti.
Rantı bırakıp kár arayan ekonomi olalımPWC Araştırma kapsamında Türkiye’den Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü iş dünyasını geliştirme şansınız olsa ne yapardınız sorusuna şu şekilde cevap verdi: "Türkiye’nin potanmsiyeli makroekonomik ve politik istikrarda başlayıp, aynı yerde bitiyor. Ancak, ülkedeki üretimi ve rekabetçiliği artırmak içindaha fazla şey yapmak gerekiyor. İnformal ekonomiyi küçülterek Türk ekonomisini yeniden şekillenirmemiz gerekiyor. Yolsuzluk ile mecadele, yatırımlardan çıkmayı kolaylaştırmak, işe alım ve işte çıkartma konularını da klolaylaştırmak gerekiyor. Uzun dönemde Türk ekonomisinin rant arayan yapıdan kár arayan yapıya sokmak gerekiyor."
Capital’den Davos’a özel tanıtım dergisiAYLIK ekonomi ve iş dergisi Capital, Dünya Ekonomik Forum toplantıları için özel İngilizce dergi hazırladı. "Türkiye’den resmi dergi" niteliğindeki bu özel yayın, konukların Davos’a gelmesinden itibaren dağıtılmaya başlandı. Capital’in bu özel sayısı, Türk iş dünyasını, önde gelen grup ve işadamlarını, etkin yöneticiler ile tanıştırmayı hedefliyor. Derginin önemli hedeflerinden birini de Türkiye’nin ekonomik gücü ve potansiyelini ortaya koymak oluşturuyor. Capital Davos Special adlı dergide şu ana başlıklar yer alıyor: "Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’dan ekonominin yönü ve geleceği, Davos’a ilk katılan işadamlarından Şarık Tara’dan geçmişten bugüne toplantıların önemi, Türkiye gecesinin mimarları Mehmet Ali Yalçındağ, Ali
Koç, Suzan Sabancı Dinçer, Ferit Şahenk ve Cüneyd Zapsu ile özel görüşmeler, Türk iş dünyasına damgasını vuran işadamı ve yöneticiler, Temel sektörlerdeki potansiyeller ve gelecek planları".