Cennette ölüm sessizliği

Güncelleme Tarihi:

Cennette ölüm sessizliği
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

AVRUPA'nın nükleer devrini kapattığı bir dönemde Akkuyu'da, nükleer santral yapılması konusunda hükümetin kararlılığı, yörede ölüm sessizliği yarattı. Büyükeceli beldesi halkı, son gelişmeler karşısında oldukça kızgın. Ancak, sonuna kadar da direneceklerini ifade ediyorlar. Santralin bir tek kendilerine değil, çevredeki yerleşim yerlerini de tehdit edeceğini söyleyen 58 yaşındaki Büyükecelili Mehmet Budak, 'Nükleer santral gündeme geldikten sonra, buradan herkes kaçmanın yollarını arıyor. Satan sattı, alan ise pişman. Yıllardır çeşitli eylemlerle projeye karşı çıkıyoruz. Ancak, tüm bunların işe yaramadığı görülüyor' dedi.

Çoban M.Ali Ateş (68) ise, nükleer karşıtı eylemi köylü olarak ilk ateşleyenlerden birisi olduğunu, idari binalarının temeli atılırken kendisinin de inşaatta çalıştığını belirterek şöyle konuştu:

'3-4 ay sonra, gerçeği görünce işi bıraktım ve köylüyü uyardım. Önceleri atom, nükleer nedir bilmezdik. Bunun zararlarını öğrenince karşı gelinmesine karar verdik. Ancak, bazı kimseler onlara yardımcı oldu. Köylü etten duvar örmek için hazır bekliyor.'

FAYA 25 KM UZAKTA

İstanbul'da düzenlenen konferansta deprem uzmanları Akkuyu için endişelerini bir kez daha dile getirdi ve santral alanının Ecemiş Fay hattına 25 km. uzaklıkta olduğunu, bu nedenle buraya santral yapılmasının uygun olmayacağını savundu. Avrupa'nın nükleer devrini kapattığı ve en pahalı enerji olarak nitelediği Akkuyu projesi için yeniden hızlı bir trafik yaşanmasının, çevrecileri önümüzdeki günlerde harekete geçirmesi bekleniyor.

Almanya ve Slovakya

santral kapatıyor

TÜRKİYE, fay hattının hemen yanıbaşında Akkuyu nükleer enerji santralinin kurulmasına yeşil ışık yakarken Almanya 2002 yılından itibaren dört enerji santralini kapatacağını açıkladı. Almanya'nın yanısıra Slovakya'da Rusların inşa etmiş olduğu nükleer santralleri planlandığından daha erken bir tarihte kapatacağını duyurdu.

Berliner Zeitung'un haberine göre, nükleer enerjiden vazgeçme vaadi veren koalisyon hükümetiyle enerji sanayi arasında tüm santrallerin kapatılmasına ilişkin görüşmeler sürüyor. Bu görüşmelere göre, Almanya'nın 19 nükleer santralinin en yenisi olan ve 1989 yılında üretime geçen Neckarwestheim 2 santrali 2021 yılında kapatılacak.

Öte yandan, Slovakya Dışişleri Bakanı Eduard Kukan, nükleer santrallerin planlandığından daha erken kapatmaya hazır olduklarını bildirdi. Slovakya, Rusların Jaslovske Bohunice'de inşa ettiği tartışmalı 2 nükleer santralı, 2006-2008 yılları arasında kapatmayı planlıyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!