Cennete termik santral için ilk adım

Güncelleme Tarihi:

Cennete termik santral için ilk adım
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2008 16:21

İZMİR’in Aliağa İlçesi’ne bağlı Çakmaklı Köyü’nde termik santral kurmak için Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'ndan (EPDK) lisans alan ENKA, Çevre ve Orman Bakanlığı’na ‘Ön ÇED raporu’ için başvurmadan, topladığı arazideki zeytinleri kesmeye başladı.

ENKA Teknik ve Yönetim Müdürü Selim Özkan, ÇED raporunun aleyhlerinde çıkması halinde ne yapacakları sorusuna, “Şu ana kadar devlete o kadar enerji işi yapmış bir kuruluşuz. Kurulu 4 bin megavat gücünde santralimiz var. Bizim dosyamız dönmez” yanıtı verdi.
Ağır sanayi tesislerinin yarattığı çevre kirliliği ve fabrikaların cüruf dağları ile yörede artan kanser vakalarıyla sık sık gündeme gelen İzmir’in Aliağa İlçesi termik santral projesiyle yeniden gündemde. Dönemin Başbakan'ı Turgut Özal'ın çok istemesine rağmen Danıştay'ın 1992 yılında Gencelli- Çakmaklı Köyü arasına kurulacak termik santrali iptal etmesinin ardından bu kez ENKA, 800 megavat gücünde termik santral için Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'ndan lisans aldı.

290 ZEYTİN AĞACI

Çakmaklı Köyü yakınlarında termik santral kurmak için denize 500 metre mesafede 300 dönüm araziyi toplayan ENKA, buradaki zeytin ağaçlarını kesmeye başladı. Yaklaşık 20 yıl önce bölgeye yapılmak istenilen termik santrale karşı mücadele veren, İzmir’den Aliağa’ya kadar insan zinciri oluşturan köylüler, bu ağaç kesimini tepki ile karşılandı. Termik santralin çıkaracağı gazlardan en çok etkilenecek olan Horozgediği ve Kozbeyli köylerinin muhtarları yörenin kaldıramayacağı kadar çok fazla kirliliğin altında kaldığını söyleyerek köylerinin taşınmasını isterken, ENKA yetkilileri kurulması planlanan termik santralin dünyada kullanılan son teknoloji ile işletileceğini ve çevreye zararı olmayacağını, mümkün olduğu kadar az zeytin ağacını keseceklerini söyledi.

EPDK’dan lisans aldıktan sonra ‘Ön ÇED’ raporu almak için çalışmalarına başladıklarını ancak henüz dosyayı tamamlamadıklarını söyleyen ENKA Teknik ve Yönetim Müdürü Selim Özkan, “ÇED prosedürü uyarınca önce Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan önce Ön ÇED oluru alınıyor ardından da ÇED hazırlıkları yapılıyor. Biz Ön ÇED başvurumuzu önümüzdeki günlerde yapacağız henüz dosyayı hazırlıyoruz” dedi.

Çakmaklı Köyü’nde bulunan 290 zeytin ağacı ile ilgili olarak Aliağa İlçe Tarım Müdürlüğü ve Menemen Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nden izin aldıklarını anlatan Özkan, “290 ağaç için izin aldık. Bunlardan taşıyabileceğimiz kadarını Çakmaklı Köyü’nde bize gösterilen alanlara taşıyacağız. Taşıyamayacaklarımızı ise keseceğiz” diye konuştu ve doğaya salgılı olduklarını söyledi.

“BİZİM DOSYAMIZ DÖNMEZ”

Bu yılın ağustos ayından itibaren özellikle 2009 yılında enerji sıkıntısı çekileceğini bu nedenle ENKA’nın termik santral kurma projesi geliştirdiğini ifade eden Selim Özkan, santralin inşasına gelecek yılın nisan ya da mayıs ayında başlamayı hedeflediklerini anlattı.
Çakmaklı Köyü’nde arazi satın alırken köylülere termik santral kuracaklarını söylediklerini belirten Selim Özkan, onların da olurunu aldıklarını söyledi. “Ya ÇED raporu olumsuz gelirse?” sorusuna da Selim Özkan şu yanıtı verdi:

“Şu ana kadar devlete o kadar enerji işi yapmış bir kuruluşuz. Aliağa’da kurulu 4 bin megavat gücünde santralimiz var. Bizim dosyamız dönmez. Danıştay’ın verdiği karar bundan 20 yıl önce yapılmak istenilen termik santrale yönelikti. O zaman o teknolojiyle olmayacağına karar verildi ve Japonlar bavullarını toplayıp gittiler. Bizim kuracağımız termik santral için de isteyen dava açabilir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!