Güncelleme Tarihi:
Merkezi İstanbul’da bulunan İspir ve Pazaryolu Dernekler Birliği, 23-25 Ağustos günleri arasında İspir ve Pazaryolu ilçelerini kapsayan bir festival düzenledi. ’Çoruh’tan Kaçkarlar’a 2012’ festivalinin ikinci gününde Yedigöller’de kamp ve Türk halk müziği sanatçısı Nurullah Akçayır’ın konseri öncesinde ulaşımı rahatlatmak amacıyla beton merdiven yapıldı. Kaçkarlar’ın güneye bakan yüzünde ve Yedigöller’e çıkış yolunda tahtadan kalıplar yapılarak betonla kaplanan merdivenler, doğayı bozduğu için tartışma konusu oldu.
Kaçkarlar’ın Erzurum’a bakan yüzüne merdiven yapılmasına tepki gösteren Rize’nin AK Parti’li İl Genel Meclis üyesi ve Turizm Komisyonu Başkanı Emin Kanbur, bu durumu doğaya karşı katliam ve saygısızlık olarak değerlendirdi. Rize Fotoğraf Sanatı Derneği’nin de başkanı olan Emin Kanbur, çalışmaların ağustos ayının ilk haftası başladığını, beton merdivenin doğal güzelliği ortadan kaldırdığı savundu. Emin Kanbur, “Belediye başkanına neden merdiven yaptığını sordum. Bize tepki gösterdi. Bize ’Göller dağcıların, fotoğrafçıların mı?’ dedi. Bayramda Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile Çevre ve Orman Genel Müdürü buradaydı. Konuyu anlattık. Zannedersem gereken baskıyı yaptılar. Şenlik bitince beton kütlenin kaldırılacağını söyledi. Nasıl kaldıracaklar o merdivenleri? Yedigöller’de fotoğraf çekerken karenin içine beton kütle girecek. 33 metrede yapılanlar doğanın katledildiğini gösteriyor” diye konuştu. İspir ilçesinde çevreciliği ile tanınan ve yöresiyle ilgili belgesel çekimi yapan Bülent Erkan, doğaya yapılan merdivenleri ilk duyuran isim oldu. Erkan, gölün merdivenden önceki ve şimdiki durumunu fotoğrafladı. Erkan, “Yedigöller’e haksızlık yapılıyor” dedi.
Sit değil yol yapacaktık köylüler kızdı
İspir Belediye Başkanı AK Partili Osman Çakır, yaklaşık 1 metre genişliğinde ve 90 metre uzunluğunda olan merdivenlerin festival için yapıldığını, ancak daha sonra köylülerin kırdığını söyledi. Çakır, iddialarla ilgili olarak şunları söyledi: “Merdivenlerin yapıldığı yer Yedigöller’e 1 kilometre uzaklıkta. Ayrıca Yedigöller sit alanı değil. Hazine’ye ait yer. Festival için biz buraya yol yapacaktık. Ancak köylüler tepki gösterince merdiven yapmaya karar verdik. Biz doğayı bozmak ister miyiz? Yedigöller’in turizme kazandırılması, gelenlerin rahatça tırmanması için yaptık. Merdivenler olmasaydı, gelenlerin yüzde 70’inin Yedigöller’e çıkması ve inmesi mümkün değildi. Birçok kişi merdivenleri yaptırdığım için teşekkür etti.”