Güncelleme Tarihi:
Çevre sakinleri ve balıkçılar, Saragoz, Fangiri, Orfoz gibi lezzetli ve pahalı balık türlerine ev sahipliği yapan sulardaki kirlenmeye karşı önlem alınmasını istedi. Seramik hammadesi yüklü geminin 1.5 aydır bulunduğu yerden çıkarılması için sahibi Gürcistanlı şirket ile bir kurtarma firması arasında pazarlıkların sürdüğü belirtildi.
Gürcistan bayraklı, 83 metre boyunda, 3 bin 100 ton ağırlığındaki ‘JOJO- A’ kuru yük gemisi, 6 Ocak 2008 tarihinde İzmit'ten aldığı seramik ham maddesini Suriye'ye götürürken karaya oturmuş, 8 mürettebatı ile mahsur kalmıştı. Sarp kayalıkların bulunduğu Deveboynu Mevkii'ne karadan ulaşmak mümkün olmadığı için Sahil Güvenlik yetkilileri, denizden mahsur kalan geminin kaptanı ile 8 personeli kurtarmış ve kazazedeler Datça'ya getirilmişti. 7 Ocak'taki kurtarma çalışmaları olumsuz sonuçlanınca denize terk edilen gemi su alarak battı, çevresi yağ bariyerleri ile denetim altına alındı. Ancak çevre sakinleri ve balıkçılar, aradan geçen süre içinde yağ bariyerinin kaybolduğunu ve geminin baş kısmından denize sızan akaryakıtın deniz kirliliğine neden olduğunu söyledi.
HEM AKDENİZ'İ HEM EGE'Yİ KİRLETİYOR
Sızan akaryakıtın rüzgarın yön değiştirmesiyle bazen Akdeniz bazen de Ege yönüne uzanan kirlilik şeridine yol açtığı belirtildi. Knidos Örenyeri Güvenlik Sorumlusu Kadir Karakaş, yaşanan kirlilikten endişe duyduklarını belirterek, şöyle konuştu:
“Bu gemi batalı yaklaşık 1.5 ay oldu. İlk battığı günlerde acente, suyun üzerinde havuz gibi kapatacak şekilde bariyer göndermiş. O da 3- 5 gün içinde rüzgarla kaybolmuş. Şu anda bariyer yok. Geçtiğimiz günlerde teknemle adanın arkasında gezerken, batık geminin etrafında dolaştım. Gemiden sızan yakıtın denizin üzerinde yol oluşturduğunu gördüm. Bir an önce önlem alınmalı, kirlenme durdurulmalı, gemi buradan götürülmeli. Çünkü burada yazın insanlar gelip denize girecekler. Bu durum çevre yaşayanı olarak bizi çok endişelendiriyor. Önlem alınmasını istiyoruz.”
BİRİNCİ SINIF BALIKLAR YAŞIYOR
Denizdeki kirlenmenin işlerini kötü yönde etkilemesinden korktuklarını ifade eden balıkçı Armağan Uslu ise “Denizlerimiz kirlenmesin, gemiyi çıkarsınlar. Burada saragoz, fangiri, orfoz gibi balıklar çıkar. Bunların hepsi birinci sınıf balıklar. Yakıt kirlenmesi sonucu çok zararımız olacak diye korkuyoruz. Deniz ekmek teknemiz. Denizimiz temiz kalsın” diye konuştu.
Yetkililer, geminin batmasının ardından yerleştirilen bariyerin, ya şiddetli rüzgarlar sonucu oluşan dalgalarla tahrip olduğunu ya da balıkçılar tarafından bulunduğu yerden alındığını tahmin ettiklerini söyledi, en kısa sürede gerekli önlemlerin alınacağını bildirdi.