Cenaze ayıbına jet dava

Güncelleme Tarihi:

Cenaze ayıbına jet dava
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2017 23:41

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesinin defnedilmesi sırasında yaşanılan olaylarla ilgili olarak Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı, 19 şüpheli hakkında dava açtı.

Haberin Devamı

İddianamede, şüphelilerin mezarlık içinde HDP milletvekillerini görmesi ve yoğun güvenlik önlemleri nedeniyle terörist cenazesi gömülüyor hissine kapıldıkları savunuldu.

HAKARETTEN İNDİRİM TALEBİ

Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı, Hatun Tuğluk’un cenazesinin gömülmesi sırasında yaşanılan olaylarla ilgili olarak sürdürdüğü soruşturmayı tamamladı. Gölbaşı 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, 19 şüpheliye “İnanç, Düşünce ve Kanaat Hürriyetinin Kullanılmasını Engelleme, Kanuna Aykırı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Düzenleme Yönetme Bunların Hareketlerine Katılma, Hakaret” suçlarından 10 yıla kadar hapis cezası talep edildi. İddianamede olay sırasında karşılıklı hakaret olayı olduğu gerekçesiyle, hakaret suçu yönünde talep edilen cezadan indirim istenildi.

SAAT 20.01’DE GÖMÜLDÜ

İddianamede, Hatun Tuğluk cenazesinin Gölbaşı mezarlığına getirildikten sonra saat 20.01’de dini bir ritüel olan defin işlemine başlanıldığı ve defin işleminin saat 20.15’te bitirildiği kaydedildi. Defin işlemi sürerken mezarlığın yakınında geçmekte olan şüpheliler Murat Alp, Naci Karakaya ve Necat Alp’in, inanç değerleri açısında geceleyin defin yapma uygulaması bulunmadığından, meraklanarak mezarlık içindeki kişileri ve defin işlemini araştırmaya koyuldukları anlatıldı. Şüphelilerin, mezarlık içerisindeki cenaze yakınları içerisinde HDP milletvekillerini görmesi ve yoğun güvenlik önlemleri nedeniyle “kendilerine göre terörist cenazesi gömüldüğü hissine” kapıldıkları, bunun üzerine cenaze yakınlarına “burada terörist cenazesi istemiyoruz, burada şehit mezarı var” diyerek tepki gösterdikleri belirtildi.

PROVOKE ETTİLER

Şüphelilerden Barış Şimşek, Cemil Özdemir, Murat Alp, Necat Alp, Orhan Karakaya, Osman Karakaya ve Naci Karakaya’nın söylemleriyle göstericileri etkileyerek, provoke ettikleri de kaydedilerek, “Mezarlıklarına terörist cenazesi gömüldüğünü düşünmeye devam eden bu kişilerin olayı diğer mahalleli ve aile yakınlarına bildirmesi üzerine olay yerine diğer şüphelilerin de geldikleri, bu şekilde kalabalık bir grup oluşturan şüphelilerin ‘Bu mezarlıkta şehidimiz var, bu cenazeyi burada istemiyoruz, eğer gömerseniz sabaha kadar burada bekleyip bu cenazeyi çıkartırız’ diye bağırarak protestoda bulunmaya devam ettikleri, bu şekilde cenaze yakınlarının dini ritüel olan defin işlemini gerçekleştirmesini engellemeye çalışmışlardır” denildi.

CENAZEYİ ÇIKARTIRIZ

İddianamede, cenazenin gömülmesine izin vermeyen kişiler için “protestocu grup” tanımlaması da yapılarak “Şüpheliler ‘Bu mezarlıkta şehidimiz var. bu cenazeyi burada istemiyoruz, eğer gömerseniz sabaha kadar burada bekleyip bu cenazeyi çıkartırız’ diye bağırarak protestoda bulunmaya devam etmişlerdir” değerlendirilmesi yapıldı.

ERMENİ TOPRAĞI DEĞİL

Şüphelilerden Murat Alp’in “Alın gidin lan şerefsizler ne bekliyorsunuz alın buradan cenazenizi gidin” diye küfür ettiği belirtilen iddianamede, “Şüphelilerden Cem Özdemir’in İncek Mahallesinde inanç ve örf gereği geceleyin defin işlemi yapılmamasına rağmen yoğun bir güvenlik önlemi altında ve geceleyin defin işlemi yapıldığını görmesi üzerine, defnedilen kişinin terörist olduğunu düşünerek ‘Burası Türk toprağı, Ermeni toprağı değil, gece saatlerinde gizli kapaklı cenaze defnedilir mi diye söylediği anlaşılmıştır” denildi.

SAAT 21.00’DE ÇIKARTILDI

Gösterici grubun protestolarını sürdürmesi üzerine saat 20.30 itibariyle HDP milletvekilleri Osman Baydemir, Sırrı Süreyya Önder ve Müslüm Doğan kendi rızalarıyla Hatun Tuğluk’un cenazesinin memleketine götürüleceğini beyan ettikleri, bunun üzerine Hatun Tuğluk’un cenazesinin konulduğu mezardan çıkartılarak saat 21.00’da cenaze aracına konulduğu belirtildi.

POLİSLERE TAKİPSİZLİK

Cenazenin tekrar Batıkent Cemevine doğru yol çıktıktan sonra saat 21.45’te üst düzey kamu görevlileri tarafından HDP milletvekillerine gerekli güvenlik önlemlerinin alındığı ve cenazenin İncek Mezarlığına defnedilebileceğinin belirtildiği anlatılan iddianamede, “Ancak HDP milletvekilleri, Osman Baydemir ve cenaze yakınları Hatun Tuğluk’u İncek Mezarlığına defnetmeyeceklerini memleketlerine veya başka bir yere defnetmek üzere Batıkent Cem Evine götüreceklerini beyan etmişlerdir” denildi. İddianamede 10 şüpheli ve kolluk görevlileri hakkında takipsizlik kararı verildiği de kaydedildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!