Bahri KARATAŞ/ İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2011 17:27
İZMİR’de, AK Parti’li Buca eski Belediye Başkanı Cemil Şeboy’un da aralarında bulunduğu 29 tutuksuz sanığın, ’suç örgütü kurmak, yöneticisi olmak, rüşvet almak, tehdit, rüşvet istenmek, görevi kötüye kullanmak, ruhsatsız silah ve mermi bulundurmak’ suçlarından, 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davaya başlandı.
İki yıl önce, dönemin Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök’ün talimatıyla harekete geçen jandarma ekipleri, ’Arıkovanı’ adı verilen operasyon düzenledi. Operasyonda dönemin Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy’la birlikte 33 kişi gözaltına alındı. Aralarında Şeboy’un da bulunduğu 15 şüpheli tutuklandı. Kısa süre sonra tutuklu sanıkların tümü tahliye edildi.
Soruşturmayı tamamlayan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı, Cemil Şeboy ile diğer 28 sanık hakkında iddianame hazırladı, diğer şüpheliler hakkında dava açılmasına gerek görülmedi. Cemil Şeboy hakkında 60 yıla kadar hapis cezası istendi. Şeboy’un döneminde başkan yardımcıları olan Hatice Güral ve Durmuş Akgün’ün de örgüt yöneticisi olduğu öne sürüldü. Güral ve Akgün hakkında da benzeri suçlamalarla 45 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Örgüt üyesi olmakla suçlanan diğer sanıklar hakkında ise 6 yıldan başlayan çeşitli hapis cezaları istendi. Kapatılan Kaynaklar Beldesi Belediyesi’ne yönelik gerçekleştirilen operasyon sırasında şikayetçilerin ortaya çıkmasıyla bu soruşturmanın başlatıldığını belirten savcı, 30 sayfalık iddianamede, 13 müştekinin ifadesine de yer verdi. Şeboy Villaları,
Atatürk Maskı, Buca Mar, Buca Tıp, Gölet Tesisleri ilgili ve çeşitli ihalelerdeki suç iddialarına yer verilen iddianamede, Şeboy’un savunmasından da bir sayfa alıntı yapan Cumhuriyet Savcısı, sanıklardan Güral ve Akgün’ün örgüt yöneticisi olduğunu öne sürdü.
ŞEBOY, ÖRGÜT SUÇLAMASINI KABUL ETMEDİBugün, İzmir 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmaya, aralarında Cemil Şeboy’un da bulunduğu tutuksuz sanıklardan 28’i ile şikayetçiler ve tarafların avukatları katıldı. Hakim huzurunda suçlamaları kabul etmeyen Cemil Şeboy, daha önce jandarma, savcılık ve mahmede verdiği ifadelerini tekrarladığını belirterek, "Belediyede 24 tane ihtisas müdürlüğü var. Fen, imar ve planmalamadan binlerce evrak geçer. Bu birimleri denetleyen, başkan yardımcıları, şef ve müdürler vardır. Bu evraklar bana gelmez. Ancak bir şikayet gelirse benim bilgim olur. Bana gelen imzasız mektupları bile değerlendirdim. Mülkiye müfetişlerine benim şikayetlerim oldu. Bu sayede belediye çalışanları bile ceza aldı. Örgüt suçlamasını kabul etmiyorum" dedi.
DİĞERLERİ DE KABUL ETMEDİSanıklardan Akgün eski ifadelerini tekrarladığını, çalıştığı süre içerisinde örgüt ve çete ile bir ilgisinin olmadığını belirtti. Kenan Akdoğan ise örgüt üyeliğini ve diğer suçlamaları kabul etmediğini, böyle bir örgütün yapılanmasından da haberi olmadağını söyledi. Ali Rıza Ölmeztürk de "Suç örgütü var mı yok mu onu da bilmiyorum. 2009 yılında Buca’da CHP’den belediye başkan adayıydım. Ankara’ya CHP Genel Merkezi’ne adaylık ile ilgili görüşmelere gittim. Jandarma cep telefonumdan arayıp gelmemi istedi. Gelince tutuklandım. İftira sonucu başkanlığım da yandı. Aday olamadım. 7 yıldır devlet memuruyum. Görevim süresince her şeyi yasalar çerçevesinde yaptım. Rüşvet suçunu kabul etmiyorum" dedi.
Sedat Üstündağ da 7 yıldır inşaat mühendisliği yaptığını belirterek, "Şirketim prestiji olan bir şirkettir. Antalya Kepez’deki Atatürk maskıyla, Buca’da yaptığımız Atatürk Maskı karşılaştırılması yanlıştır. İzmir’deki maskın, eserin ayrıcalığı vardır. Örgütle ilgim yoktur" dedi.
Bucaspor Kulübü eski Başkanı Şeref Üstündağ da herhangi bir suç örgütünün olduğundan haberi olmadığını, örgüt üyesi de olmadığını ve iddiaları kabul etmediğini söyledi. Diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmedi. Sanıkların ifadelerinin ardından, şikayetçilerin ifadeleri alındı.