Güncelleme Tarihi:
Sultanbeyli 1. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Sadegül Çavuş, Cafer Genç, Bayram Demürezen, Ali Asker Tepeli ve Mehmet Akpınar katıldı.
Hakim, suçtan zarar görme ihtimali üzerine Sultanbeyli Belediye Başkanlığı adına avukat Murat İlter Deveci'nin davaya müdahil vekili olarak katılmasına karar verdi.
Duruşmada sorguları yapılan sanıklardan Sadegül Çavuş, 29 Nisan 2006 tarihinde cemevi yapmak için hafriyat çalışması gerçekleştirdiklerini kabul ederek, şöyle konuştu:
“Ancak bunu yaparken kesinlikle suç işleme kastımız yoktur. Sultanbeyli Belediyesi, burada yapılan binaların büyük kısmına zaten ruhsat vermemiştir. Binaların çoğu ruhsatsızdır. Biz de bu konuda 11 bin 160 imza ile cemevi inşaatını yapmak için belediyeye müracaat ettik. Bize, 'Cemevleri ibadethane statüsünde değildir. Siz Müslümansınız, camilere gidiniz. Bu yüzden size izin veremeyiz' denildi. Biz ruhsat almak için girişimde bulunduk, ancak belediye belirtilen gerekçelerle ruhsat vermedi. Suçsuzum.”
Sorguları yapılan diğer sanıklar da aynı yönde ifade verdiler. Müşteki Sultanbeyli Belediye Başkanlığı avukatı Murat İlter Deveci ise sanıklardan şikayetçi olduklarını ve cezalandırılmalarını istediklerini belirterek, “İnşaatın yapıldığı yer İSKİ mutlak koruma sahası içerisinde bulunduğundan oraya ruhsat verilmesi söz konusu değildir” dedi.
Sanıkların avukatı İbrahim Kaygusuz ise belediyenin müdahilliğini kabul etmediklerini söyleyerek, yerin hazineye ait olduğunu, bu nedenle davaya da hazine ve İSKİ'nin katılmasının söz konusu olabileceğini öne sürdü.
Sultanbeyli Belediyesinin temsil ettiği görüşün Türkiye'de Alevi kimliğini kabul etmeyen bir görüş olduğunu, oysa Alevilerin ibadetlerini yerine getirecek yere ihtiyaç duyduklarını öne süren Kaygusuz, tüzel kişiliği bulunmayan dernek yöneticilerinin beraatlarını istedi.
SAVCININ BERAAT İSTEMİ
Duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Ümit Koçal, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sultanbeyli Şubesi yöneticileri olan sanıkların, bu kültürü yaşatmak için bir cemevi kurmaya karar verdiklerini, bu amaçla Sultanbeyli Kaymakamlığı ve belediyeye başvurduklarını, bu arada da bina yapmak için kazıya başladıklarını, ancak belediye tarafından engellendiklerini anlattı.
Sanıkların amaçlarının sadece düşüncelerini birbirlerine anlatabilmek için bir toplantı yeri temin etmek olduğunu, suç işlemek, çevreyi kirletme gibi bir kasıtları bulunmadığını, üstelik Sultanbeyli'de bir binaya başlamak için ruhsat almanın da gerekli olmadığını düşündüklerini ifade eden Savcı Koçal, suç işleme kasıtları olmadığı gerekçesiyle sanıkların üzerlerine atılı suçtan beraatlarına karar verilmesini istedi.
Savcılığın görüşüne ilişkin sözleri sorulan sanık ve avukatları, mütalaaya katıldıklarını bildirdiler. Müdahil avukatı Deveci ise suçun genel kasıt ile işlendiğini öne sürerek, sanıkların cezalandırılması gerektiği yönündeki görüşünü tekrarladı.
BERAAT KARARI
İlk celsede davayı karara bağlayan hakim, suç işleme kasıtları bulunmadığı gerekçesiyle CMK'nın 223/2-c maddesi uyarınca Sadegül Çavuş, Cafer Genç, Bayram Demürezen, Ali Asker Tepeli ve Mehmet Akpınar'ın beraatlarını kararlaştırdı.
Sultanbeyli Belediye Başkanlığının suç duyurusu üzerine haklarında dava açılan sanıkların, “imar kirliliğine neden olmak” suçundan 1 ile 5'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları isteniyordu.