Güncelleme Tarihi:
TMSF, 2 Ekim 2009 günü İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak Uzan hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarılmasını talep etmişti, mahkeme de TMSF’nin talebini reddederek talebi 10 Kasım’da görülecek duruşmada değerlendireceklerine hükmetmişti.
Cem Uzan’ın avukatı Şaylan Çığgın’ın müvekkilinin Fransa’ya sığınma talebinin kabul edildiği yönünde basına yaptığı açıklama üzerine konuyla ilgili inceleme başlatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak Cem Uzan hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarılmasını istedi. TMSF de son gelişme üzerine mahkemeye başvurarak Cem Uzan hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarılması yönündeki önceki taleplerini yineledi. Başsavcılığın ve TMSF’nin taleplerini değrlendiren mahkeme de Uzan hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarılmasına karar verdi. Uzan hakkında kaçak hükümleri uygulanması halinde Türkiye’deki mal varlıklarına, hak ve alacaklarına el konulabilecek. Ayrıca başsavcılığın Adalet Bakanlığı’ndan talep etmesi üzerine Uzan hakkında Interpol tarafından yaklaşık 15 gün içinde kırmızı bülten kararı çıkartılabilecek.
TMSF’NİN ÖNCEKİ GIYABİ TUTUKLAMA TALEBİ REDDEDİLMİŞTİ
TMSF avukatları Cem Uzan’ın kaçtığı yolunda haberler çıkması üzerine 6 Ekim 2009 günü İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ne bir dilekçe sunarak Uzan hakkında zorla getirilme ve gıyabi tutuklama kararı çıkarılması talebinde bulunmuştu. Uzan’ın mazeret bildirmeden 16 Eylül’deki duruşmaya katılmadığını, başka bir mahkemedeki duruşmasına da mazeret bildirmeden katılmadığını belirten TMSF avukatları, duruşmalara gelmeyen, müdafii tarafından nerede olduğu bildirilmeyen Uzan hakkında "kaçak kararı" verilmesi istenmişti. Sanığın duruşmaya gelmesini sağlamak sağlamak amacıyla Türkiye’de bulunan mallarına, hak ve alacaklarına mahkeme kararıyla el konulması talep edilmişti.
MAHKEME "MADDİ DELİL YOK" DİYEREK TMSF’NİN TALEBİNİ REDDETMİŞTİ
Talebi değerlendiren İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti ise Cem Uzan hakkında 4 Mart 2009’da yurtdışına çıkış yasağı konulduğunu belirterek Uzan’ın mahkemece en son 25 Haziran 2009’da ifadesinin alındığı belirtmişti. Duruşmalardan vareste tutulma taleplerinin reddedildiği belirtilen Uzan’ın 16 Eylül’deki duruşmaya katılmadığı ifade edilerek Cem Uzan, annesi Melahat ve kardeşi Ayşegül Uzan hakkında duruşmalara gelmeleri için adlarına çağrı kağıdı çıkarıldığı anlatılmıştı. Yurtdışına çıkış yasağı kararının ihlal ettiği hususunda gazete haberleri dışında maddi delil sunulmadığını göz önüne TMSF avukatının taleplerinin yerinde olmadığını vurgulamıştı. Heyet kararında, 10 Kasım’daki duruşmada taleplerin yeniden değerlendirilmesine hükmetmişti.
YURTDIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI VARDI
Cem Uzan ile ilgili olarak İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde özel banka parasını zimmete geçirmek suçundan 12’şer yıldan az olmamak üzere hapisle cezalandırılmaları isteniyor. Aynı mahkemede görülen off-shore davasında da Cem Uzan’ın, suç işlemek için örgüt kurmak, nitelikli dolandırıcılık ve devlete karşı dolandırıcılık suçlarından 9 yıldan 31 yıla kadar hapsi talep ediliyor. Uzan’ın bu her iki davadan da yurtdışına çıkış yasağı bulunuyor. Cem Uzan hakkında ayrıca İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, dolandırıcılık, evrakta sahtecilik ve rüşvet suçlarından 13,5 yıldan 42 yıla kadar; İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde de hileli iflas suçundan 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası istemiyle; İstanbul 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ise Türk Parası’nın Kıymetini Koruma Kanunu’na muhalefet etmek suçundan yargılanıyor. Ancak Uzan’ın bu davalarda yurtdışına çıkış yasağı bulunmuyor.