Güncelleme Tarihi:
Almanya Parlamentosu sözde Ermeni soykırım tasarısını kabul etti. Aslen Tokatlı olan Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir’in hazırladığı söz konusu tasarıya parlamentodaki 11 Türk asıllı milletvekili de ’evet’ oyu kullandı. Ermeniler’in rozetiyle kürsüye çıkıp ’evet’ oyu kullanan Özdemir’e ise memleketi Tokat’ın Pazar ilçesine bağlı Kaledere köyünde yaşayan köylüleri sert tepki gösterdi.
12 YIL ÖNCE KÖYE GELDİ, 'TOKATLI OBAMA' DİYORLARDI
Kafkas göçmeni bir ailenin çocuğu olan Cem Özdemir’in babasının Abdül Özdemir’in, 1960’lı yıllarda Almanya’ya işçi olarak gittiği öğrenildi. Abdül ve Nihal Özdemir’in çiftinin Almanya’da dünyaya gelen iki çocuğundan biri olan Cem Özdemir’in köyüne en son 12 yıl önce geldiği öğrenildi. 2008 yılında Almanya’da Yeşiller Partisi’nin eş başkanlığına seçilmesinden dolayı köylülerine büyük sevinç yaşatan ve köylülerinin ’Tokatlı Obama’ dedikleri Özdemir’in, dün ’soykırım’ olarak nitelendirilen tasarıda ’evet’ oyu kullanması, köylülerin tepkisini çekti.
"NİYE KÖYÜNE, TÜRKİYE’YE SAHİP ÇIKMADI"
Köyde yaşayan 78 yaşındaki Emir Hekim, ’evet’ oyu kullanan Özdemir’e tepki göstererek, "Türk vatandaşlığını unutup ’Türkiye soykırım yaptı’ diyormuş. Türkler ne soykırımı yapmış. Almanlar Yahudileri kırdılar. Bizim Çanakkale’de o kadar insanımızı Almanlar kırdı. İki de bir çıkarıyorlar ’Türkiye soykırım yaptı’ olur mu öyle bir şey. Türkiye bir tane soykırım yapmadı" dedi. Cem Özdemir’in babası Abdül Özdemir’in köyde yaşadığı dönemde komşusu olan Asiye Öz ise, "Çocukluğunda annesi, babası ile köye gelirdi. Dün ’evet’ demesini kınıyoruz. Niye köyüne, Türkiye’ye sahip çıkmadı. Çok ayıp etti, yazıklar olsun ona" diye konuştu. Köylülerden Ahmet Mağcit ise, "Köylüsü olarak kınıyoruz. Türkler hiç bir zaman Ermenileri katletmemiştir. Bu nasıl böyle bir yasayı kabul eder" ifadelerini kullandı.
KALEDERE KÖYÜ
Cem Özdemir’in baba ocağı Kaledere köyü, daha önce Tokat’ın Turhal ilçesine bağlıydı. Pazar’ın ilçe olmasıyla oraya bağlandı. Pazar ilçesine 15, Tokat’a 40 kilometre uzaklıktaki köy, iki tarafında dere ve arkasında da kale bulunması nedeniyle Kaledere adını almış. Köy halkının ağırlıklı kesimini Kafkasya’dan göç eden Çerkez kökenliler oluşturuyor. Yoksulluk nedeniyle çok sayıda kişi yurt dışına ve başka illere göç etmiş. Kaledere köyünde halen 40 hane ve 220 nüfus bulunuyor.