Güncelleme Tarihi:
PKK'nın 2'nci adamı Şemdin Sakık ile kardeşi Arif Sakık'ın Diyarbakır 1 No'lu DGM'de idam istemiyle yargılanmasına dün başlandı. Savcılık iddianamesinde 113 vatandaş ve 125 askerin öldürülmesinden sorumlu tutulan ‘PKK Celladı’ Şemdin Sakık, savunmasını hazırlayabilmek için süre istedi. Yarım saat süren duruşma sonunda, dosya 3 Eylül tarihine bırakıldı.
Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı Özel Kuvvetler tarafından Kuzey Irak'taki Dohuk Kasabası yakınlarında Nisan ayında düzenlenen operasyonla yakalanıp, Türkiye'ye getirilen ‘Parmaksız Zeki’ kod adlı Şemdin Sakık ile kardeşi Arif Sakık, idam istemiyle yargılanmaya başladı. Yarım saat süren ilk duruşmada, ‘PKK celladı’ diye bilinen Şemdin Sakık'ın savunmasını hazırlayabilmesi için dosyası Eylül ayına ertelendi.
Diyarbakır 1 No'lu DGM'de yapılan duruşmaya Şemdin Sakık ve kardeşi Arif Sakık çok sıkı güvenlik önlemleri altında getirildi. Savcı Yavuz Şentürk, iddianamenin önemli bölümlerini özetleyerek okudu. İddianamede Şemdin Sakık'ın 113 vatandaşın öldürülmesi, 15'i subay 125 askerin şehit edilmesiyle sonuçlanan 191 eyleme bizzat katıldığı, talimat verdiği veya sorumlu olduğu kaydedildi. Sakık'ın katıldığı bu eylemler arasında Elazığ-Bingöl karayolunda, 33 erin şehit edilmesi, 37 öğretmen, 6 vatandaşın öldürülmesi, Bingöl'ün Solhan İlçesi kamu lojmanlarına baskın düzenlenerek, kaymakam, cumhuriyet savcısı, orman bölge şefi ile korumalarının şehit edilmesi, Elazığ Ferro Krom tesislerinin basılarak 9 mühendis ile memurun katledilmesi, Siirt'in Şirvan İlçesi Belediye Başkanı ile oğlu ve 2 günlük bir bebeğin öldürülmesinin de bulunduğu kaydedildi.
Arif Sakık ise 8 eylemde 1 kişinin öldürülmesi eylemine katılmaktan sorumlu tutuldu. Savcı, Sakık kardeşlere idam cezası verilmesini istedi.
YARIM SAATLİK DURUŞMA
İddianamenin özetlenerek okunmasından sonra Sakık kardeşlerin kimlik tespitine geçildi. DGM hâkiminin, ‘‘Ne iş yapıyorsun?’’ sorusuna Sakık kardeşler ayrı ayrı ‘‘İşsizim’’ yanıtı verdi. İstanbul Barosu avukatı Doğan Zengin, müvekkili Şemdin Sakık ile dün ancak 1 saat görüşebildiğini belirterek, ‘‘Kendisiyle görüşebilmek ve savunma hazırlamak için ek süre istiyorum’’ dedi. Şemdin Sakık da, ‘‘İddianameyi aldım. Ancak iddianamede gerekli incelemeyi yapıp savunma hazırlamak için uygun koşullara ulaşamadım. Avukatlarımla da dün görüşme imkanım oldu. Savunmamı hazırlamam için ek süre talep ediyorum’’ diye konuştu.
Diyarbakır'ın Kulp ilçesi Merkez İlkokulu'nda 1992 tarihinde öldürülen öğretmen Orhan Korkma'nın yakınlarının vekili müdahil avukat Sıdkı Zilan da duruşmaya katıldı. Zilan, Korkmaz'ın öldürülmesiyle ilgili Sakık'ın ifade vermesini istedi.
Mahkeme heyeti, Şemdin Sakık ve avukatları Doğan Zengin, Dilek İncesu, Sabahattin Korkmaz'ın savunmalarını hazırlayabilmeleri için ek süre istemini yerinde bularak, dosyanın 3 Eylül tarihine bırakıldığını açıkladı.
Çok şıktı
Duruşmasalonuna girerken kamera ve fotoğraf makinelerini karşısında gören Şemdin Sakık, tedirgin oldu. Son derece bakımlı olduğu görülen Sakık'ın, şıklığı da gözden kaçmadı. Hardal rengi ceket, mavi gömlek, siyah pantolon giyen, kravat takmayan Sakık, traşına da özen göstermişti. Sakık, yarım saatlik duruşma süresinde ise son derece sakindi. Şemdin Sakık'ın biraz ilerisinde oturan kardeşi Arif Sakık ise alışılmışın dışında gözlük taktığı için, bazı gazeteciler tarafından tanınmadı. Tişört ve keten pantolon giyen Arif Sakık, kıyafetine ağabeyi gibi özen göstermemişti.
Sakık'a sinekkaydı traş
Şemdin Sakık, kapısında 60 gazetecinin beklediği Diyarbakır DGM'ye, dün sabaha karşı, yoğun güvenlik önlemleri altında getirildi.
Diyarbakır DGM'nin çevresinde asker ve Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şubesi ekipleri önlem aldı. Giriş kapısında, 10 sivil polis DGM'ye girenleri tek tek aradı. Gazeteci ve izleyiciler, ikinci arama noktasında metal dedektöründen geçti.
Gazeteciler saat 09.30'da duruşma salonuna alındı. İzdiham yaşanan salonda medya mensuplarının 15 dakika görüntü alınmasına izin verildi. Gazeteciler saat 09.45'te başlayan duruşmayı, locadan izleyebildi.
Yabancı gazeteciler, Şemdin Sakık duruşmasına ilgi göstermediler.
Sakık'ın, duruşmadan önce sinekkaydı traş olduğu görüldü.
Duruşma salonunun güvenliğini 18 jandarma ve 15 sivil polis sağladı.
Mahkeme Başkanı, Semdin Sakık'ın soyadını dosyadan ‘Sakik’ diye okudu. Sanık, soyadının Sakık olduğunu söyledi. Ancak hem mahkeme başkanı, hem de savcı, sanığın soyadını dosyadan Sakik diye okumayı sürdürdüler.
Duruşma sırasında, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Foto Film Şubesi'nden bir görevli kamera ile sürekli çekim yaptı.
Duruşma biter bitmez salondan ayrılan ve Şemdin Sakık'ın kardeşi olduğu ileri sürelen 2 erkek ile 4 kadın, DGM'den kaçarcasına uzaklaştılar.
Şemdin Sakık ve kardeşi, duruşma bitiminden 15 dakika sonra, 4 eskortun eşlik ettiği araçla cezaevine götürüldüler.