Güncelleme Tarihi:
Çelik, çeşitli etkinliklere katılmak üzere geldiği Adana'da, AA muhabirine, "Hz. Muhammed'in kızı ve Hz. Ali'nin eşi Hz. Fatıma'ya ait Topkapı Sarayı'nda bulunan sandukanın Kerbela'daki İmam Hüseyin Müzesi'ne gönderileceği" iddiasıyla ilgili habere ilişkin açıklama yaptı.
Haberin yanlış olduğunu belirten Çelik, Hz. Fatıma'ya ait sanduka ve diğer emanetlerin Topkapı Sarayı'nda mukaddes emanetler bölümünde saklandığını ifade ederek, şunları söyledi:
"Bu haberde iki sıkıntılı konu var. Bunun aslında test edilmesi mümkündü ama bu testler yapılmadan haber, spekülatif olarak yapılmış. Birincisi, 1971 yılında bu sandukanın Topkapı Sarayı Müzesine geldiği söyleniyor. Bu doğru değil. Bununla ilgili kayıtlar, 1924 yılında Topkapı Sarayı müzeye çevrildiği zaman başlatılan çalışma neticesinde 1926 yılındaki defterlerde Hz. Fatıma'nın sandukası kayıtlı. Dolayısıyla 1971'de müzeye gelmiş değil. 1926'dan beri kayıtlı ki ondan önce geldiği zaten biliniyor. İkincisi, mukaddes emanetlerin herhangi bir ülkeye herhangi bir şekilde gönderilmesi, bunun ikili ilişkiler bağlamında başka bir ülkeye gönderilmesi kesinlikle söz konusu değil. Hele biz bunları sergilenmek için bile göndermiyoruz ki tamamen gönderilmesi hiçbir şekilde söz konusu olmaz. Bağdat Büyükelçimize atfen böyle bir haber yapılmış. Bağdat Büyükelçimizin de böyle bir beyanatı yok. Kerbela'daki İmam Hüseyin Müzesi yetkilileri böyle bir talepte bulunmuşlar, o da 'talebinizi sadece iletirim' demiş."
Mukaddes emanetleri özenle koruduklarını vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:
"Mukaddes emanetleri, Topkapı Sarayı Müzesi'nde büyük bir itina ile koruyoruz. Bunun, devletimizle başka devletler arasındaki münasebetlerin bir zemini olarak haber dahi yapılması bizi çok üzer. Çünkü biz bu mukaddes emanetleri korurken sadece bize ait emanetler olarak korumuyoruz, bütün İslam alemine, bütün Müslümanlara ait emanetler olarak koruyoruz. Mukaddes emanetlerin güvenliği, bunların ebediyete kadar muhafaza edilmesi bizim en büyük hassasiyetlerimizden bir tanesidir. Herhangi bir dış politika münasebetinin zemini haline getirilemez ki zaten tüm İslam dünyası adına korunmaktadır. Bunlar dönem dönem dönüşümlü olarak sergilenmektedir. Bunların görülmesi, bu bağlamda Topkapı Sarayı Müzesi mukaddes emanetler bölümü ziyaret edildiği zaman en azından bir kısmının görülmesi mümkündür. Dolayısıyla söz konusu haber maalesef baştan aşağı yanlış."