Çelik kartallardan nefes kesen gösteri

Güncelleme Tarihi:

Çelik kartallardan nefes kesen gösteri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2001 00:00


Cesur SERT/İZMİR, (DHA)
Haberin Devamı

Türk Hava Kuvvetleri, kuruluşunun 90'ıncı yıldönümünü ulusal havacılık tarihinde görülmemiş bir organizasyonla, Türkiye Uluslararası Hava Gösterileri etkinlikleriyle kutluyor. İki gündür gözüpek pilotların nefes kesen gösterilerin bugünkü bölümünü, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de izleyecek.

Gösterilerin ilk günü İzmir Körfezi semalarında İtalyan Hava Kuvvetleri'nin gösteri timi ‘‘Frecce Tricolori’’ ve Türk Hava Kuvvetleri'nin gösteri timi ‘‘Türk Yıldızları’’ kelimenin tam anlamıyla nefesleri kesti. İlk gün etkinliklerine İzmirliler büyük ilgi gösterdi. Kordonboyu'nda toplanan binlerce İzmirli, gösterileri nefeslerini tutarak izledi. İtalyan Hava Kuvvetleri gösteri timi Frecce Tricolori, MB-339 tipi on adet uçakla, Türk Hava Kuvvetleri gösteri timi Türk Yıldızları da NF-5 tipi yedi uçakla gökyüzünde yaptıkları akrobatik hareketlerle izleyenleri heyecan içinde bıraktı.

Türk Hava Kuvvetleri'nin 90'ıncı Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri dün de devam etti. Saat 17.00-17.25 arasında İtalyan ekibi Frecce Tricolori, saat 17.45-18.10 arasında İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin ‘‘Red Arrows’’ timi, saat 18.25-18.50 arasında da Türk Yıldızları, İzmir Körfezi üzerinde gösteri yaptı.

Gösterilerin bugünkü bölümünü Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Gernelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ve kuvvet komutanları da izleyecek. Gösteriler yarın sona erecek.

Türk Hava Kuvvetleri 90 yaşında

TÜRK Hava Kuvvetleri bugün 90'ıncı yaşını kutluyor. 1911'de Türk Askeri Havacılık Teşkilatı adıyla dünya havacılık örgütleri arasına katılan Türk Hava Kuvvetleri, böylece ABD, Fransa, İngiltere, İtalya, Avusturya, Almanya ve Rusya Hava Kuvvetleri ile aynı yıllarda askeri havacılık teşkilatını kurdu. 1944'te Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın kurulmasından sonra, 1950 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığı üs ve filo kuruluşuna geçilmeye başlandı.

Filosunda, F-16, F-4, F-5, SF260, T-41, T-37, T-38, C-160, C-130, CN-235, CIT-II, CIT-7, GOLF-4, KC-135, UH-I ve Cougar (AS-532) tipi uçaklar bulunan Türk Hava Kuvvetleri, son yıllarda, dünya barışına da katkıda bulundu. Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Bosna ve Kosova harekátları süresince toplam 20 bin sorti gerçekleştirerek dünya barışına katkı görevini başarıyla yerine getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!