Çeçenler'i Türk vekiller tedavi etti

Güncelleme Tarihi:

Çeçenleri Türk vekiller tedavi etti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

TBMM İnsan Hakları Çeçenistan Alt Komisyonu üyeleri, Gürcistan'daki mülteci kampında Çeçen yaralıları tedavi etti. Sema Pişkinsüt başkanlığındaki heyet, sınırdaki Şatili Köyü'nde sığınan yaralı Çeçen savaşçıları 2.5 saat boyunca hastanelere taşıdı.

ÇEÇENİSTAN'daki Rus saldırısından kaçan Çeçenlerin durumlarını incelemek üzere Gürcistan'a gelen TBMM İnsan Hakları Çeçenistan Alt Komisyonu üyeleri, savaşta yaralananlara acil müdahalede bulundular.

DSP'li Sema Pişkinsüt başkanlığındaki milletvekili heyeti, dün Gürcistan Hükümeti'nin sağladığı ve Çeçen mültecilerin taşınmasında da kullanılan Rus yapımı nakliye helikopteriyle, Çeçenistan'dan Gürcistan'a geçiş yolu olarak da kullanılan sınırdaki Şatili Köyü'ne gittiler.

ACİL MÜDAHALE

Çeçenistan'daki Rus saldırıları sırasında yaralanan Çeçenler, önce Şatili Köyü'ne getiriliyor, buradan da helikopterlerle Gürcistan'daki hastanelere sevk ediliyorlar. Köydeki mültecilerin büyük bölümü kadın ve çocuklardan oluşurken, Gürcistan Hükümeti ise ‘‘Rusya'yı kızdırmamak’’ için genç erkeklerin mülteci olarak ülkelerine girmesine izin vermiyor.

Gürcistan, bu nedenle sadece kadın, çocuk ve durumu ciddi olan yaralıları kabul ediyor.

TBMM heyetinin ziyaret ettiği sırada da, aralarında savaşçıların da bulunduğu çok sayıda Çeçen mülteci, Lada marka Jeep'lerle sınırı geçip Şatili'ye ulaştı.

Yaralıların Jeep'lerden sedye ile helikoptere taşınmasına milletvekilleri Kadir Bozkurt, Emre Kocaoğlu, Mustafa Baş ve Hüseyin Akgül de yardım etti.

Milletvekilleri, Çeçenlerle birlikte sedyeleri helikoptere taşıdılar. Asıl mesleği tıp doktorluğu olan heyet başkanı Sema Pişkinsüt de, fenalaşarak bayılan yaşlı bir kadın Çeçen mülteciye acil müdahalede bulunarak, tedavi etti.

TAŞIDILAR

Milletvekillerini sınıra götüren Gürcistan Sınır Kuvvetleri Komutanlığı'na ait helikopter, milletvekillerinin Şatili'de kaldığı 2.5 saat süresince Çeçen mültecileri de hastanelere taşıdı.

Milletvekilleri Çeçenler'in durumuna ilişkin Çeçen askerlerden ve sınırda bulunan Gürcü komutanlardan bilgi aldıktan sonra yine aynı helikopterle Başkent Tiflis'e geri döndüler.

Kıyamet ertelendi

Çeçenistan'ın başkenti Grozni'ye son darbeyi vurmaya hazırlanan Rusya, dış baskılar üzerine 11 Aralık'taki felaket gününü erteledi. Beş gün önce, ‘‘Siviller Grozni şehrini terk etsin. 11 Aralık'tan itibaren Grozni'de yalnız teröristlerin kaldığını varsayacağız’’ şeklinde ültimatom veren Moskova'ya dünyanın dört bir yanından, özellikle de Avrupa'dan böyle bir kıyıma kalkışmaması yönünde gelen baskılar etkili oldu. Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı General Valeriy Manilov, Rus Televizyonu'na açıklamasında, ‘‘Grozni'deki sivil halk tanınan süre içinde şehirden çıkamadı. Bu durumda operasyon başlatamıyoruz, ancak ileri bir tarihte Grozni'yi denetim altına almayacağız anlamına gelmiyor. Grozni muhakkak alınacak ve en az can kaybıyla gerçekleştirilecek’’ dedi. Yoğun eleştirilerin ardından Rusya Başkanı Vladimir Putin de ağız değiştirmeye başladı. Düne kadar şahin olan ve savaşı destekleyen Putin ilk kez Çeçenistan'a özel otonomi statüsü verilebileceğini söyledi.

Çeçen başkenti Grozni'nin yüreği ağzındaydı. Rusya, ‘‘Başkenti terkedin, görülmemiş nihai operasyonu başlatacağız’’ diye uyarmıştıı. Erkekler cephedeydi, kadınlar yollara döküldü. Grozni'den 20 kilometre güneydoğusundaki Urus-Martan'da yakılmış, yıkılmış evlerine son kez baktılar ve gözyaşları içinde kaçtılar. Büyük harekatı erteleyen Ruslar'ın Grozni çevresinde tetikte bekledikleri ve bu gece vurabilecekleri de iddia ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!