Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’nın Hannover kentinde yapılan Cebit bilgisayar fuarında yeni nesil televizyonlar göz kamaştırıyor. Televizyon tekniğinde plasma ve LCD teknolojisine geçen üreticiler, süper resim kalitesiyle tüketicinin aklını çelmeyi başarıyorlar. Böylesi mükemmel bir resim kalitesine ulaşmak için bazı teknik oyunlara giriliyor.
Şu an dünyanın en büyük televizyonu olarak bilinen Sharp marka LCD televizyonlar, pinpon masası ölçüsünde pazara sunulmuş durumda. Daha bir yıl öncesine kadar diyagonal (bir dikdörtgende birbirine komşu olmayan iki köşe arasındaki uzaklık) olarak 1.30 metre ölçüsündeki cihazlar tüketiciyi etkilerken, Sharp’ın şimdi ürettiği 2,73 metre’lik
İyi resim kalitesi: Yüksek çözünürlük ya da HD (High Definition)
Paralı televizyon kanallarının ortaya çıkmasıyla ve dünya futbol şampiyonasının yüksek çözünürlükte yayınlanmasıyla HD (High Definition) kavramı hayatımıza girdi. Televizyon ekranında iyi bir resim elde edebilmenin sırrı, resimi oluşturan noktaların çokluğuyla ilgili bir sorun olarak ortaya çıkıyor. Bir televizyon ekranında ne kadar çok nokta olursa, resim de o denli kaliteli oluyor. Geçen ekim ayında yapılan elektronik fuarında sergilenen 1280x720 ölçülerindeki televizyonlarda çözünürlük, 0,9 milyon noktadan oluşuyordu. Ancak aradan geçen kısa zaman içinde HD televizyon tekniği bu değerleri, 1920x1080 ölçülerinde 2,1 milyon noktaya çıkarmayı başardı. Böylece ekranda görülen resimler daha da net, daha da çarpıcı bir hale geldi.
Teknik oyunlarla elde edilen kaliteli resim
Televizyon tekniğinde resimlerin hareketli imiş görünmesi, aynen sinemada uygulanan film tekniği sayesinde gerçekleşiyor. Sinemada resimler belli bir sürede, belli bir hızda ardarda akmaya başlayınca göz belli bir hızdan sonra bu akışı algılayamıyor ve görüntü bize hareketli imiş hissi uyandırıyor. Bu teknik televizyonda da aynen böyle uygulanıyor. Televizyonda gözümüzün önünden bir saniyede 50 resim geçirince, hareketli bir sahnedeymişiz duygusu uyanıyor beynimizde. HD teknolojisine el atan televizyon üreticileri gözümüzün önünden bir saniye içinde geçen resim sayısını 50’den 100’e çıkararak mükemmele yakın bir görüntü elde etmeyi başardılar.
Cebit bilgisayar fuarında sergilenen Sharp’ın 100 hertzlik Aquos LC-46HD1E ve LC-52HD1E modellerinde bir de 160 gigabyte’lık sabit disk (Festplatte) bulunuyor. Bu sayede televizyonda yayınlanan programları, filmleri sabit diske kayıt olanağı kendiliğinden ortaya çıkıyor. Tüm bu özelliklerin yanında televizyonlar 4 adet de tünerle donatılmış durumda. Bu sayede analog, kablodan, antenden ve uydudan yapılan yayınları izlemek mümkün oluyor. Ses sistemleri de tabii ki en yüksek standart olan Virtual-Dolby-Surround sistemine uygun olarak tasarlanmış durumda. Otomatik ses düzenleyicisi sayesinde, izlenen filmden daha yüksek sesle yayınlanan reklamların sesi de kısılarak, kulakların tırmalanması önleniyor. Mayıs ayında pazara sürülecek bu televizyonların fiyatı ise. 4 bin 200 Euro ile 5 bin 500 Euro arasında değişiyor.
Toshiba firması da yüksek resim kalitesine ulaşmak için Cebit fuarında yeni teknik marifetlerini sergiliyor. Yeni nesil televizyonlarında Backlight teknolojisi uygulayan Toshiba, her resmin özgün içeriğine uygun parlaklık, ve renk ayarını otomatik olarak gerçekleştirerek sağlam kontrast değerlerine ulaşıyor. 1080 noktalık (pixel) video girişi bulunan Toshiba televizyonları, DVD filmlerinin sinema kalitesinde izlenmesi olanağını sağlıyor.
Plazma tekniği
LCD cihazların yanında plazma tekniğiyle üretilmiş televizyonlar da büyük gelişmelerle tüketicinin karşısına çıkıyorlar.
Plazma tekniği, iki cam yüzeyin arasına yerleştirilmiş ve gazla doldurulmuş dikdörtgen hücrelere dayanıyor. Bu minik hücrelerin içinde içi ışıldama özelliğine sahip özel bir gaz bulunuyor. Bu özel gaza belli bir elektrik akımı uygulandığında, gaz ,uygulanan akımın yüksekliğine göre renk veriyor. İşte bu tekniği ilk olarak 1997 yılında piyasaya süren Pioneer firması, bu yıl yedinci nesil plazma televizyonlarını Cebit fuarında tanıttı. Pioneer’ın 1,52 metre diyagonal uzunluğu olan PDP-607XD modeli televizyonları 7 bin 200 Euro’ya satılıyor. HD tekniğine haiz olan bu cihazlar, emsallerinden yüzde 10 daha fazla kontrast ve parlak resim kalitesi sunuyor. Analog ve dijital tunerleri bulunan bu telvizyonlarda bir de bilgisayar girişi bulunuyor. Bu sayede bilgisayarınızı bu televizyonlara bağlayarak, televizyonu monitör olarak kullanma imkanını da elde edebiliyorsunuz.
Doğa dostu modeller de piyasada
Audio ve video dünyasının bir başka devi Philips de tüm bu gelişmelerin dışında kalmadı. Özellikle 42PF9631D
Plazma televizyonların çok elektrik tükettiği bir gerçek. Dünyadaki iklim değişimi tehlikesini göz önünde bulunduran NEC firması, yeni ürettiği plazma televizyonlara otomatik ortam ışık ölçü sensörü yerleştirmiş. Bu sensörlerle cihazın içinde bulunduğu mekanın ışığı ölçülerek resimin ışık gücü de buna bağlı olarak otomatik olarak ayarlanıyor. Bu sayede yüzde 20 oranında elektrik tasarrufu söz konusu olabiliyor.
Tabii bu arada tüketicinin unutmaması gereken bir olgu daha var. Bu yüksek çözünürlüklü cihazlar sadece HD yayınları yapıldığında bu öyelliklerini ortaya dökebiliyorlar. Televizyon yayınları HD kalitesinde olmadığı sürece, normal bir televizyonun resim kalitesinden çok daha ileri gidemiyorlar…