Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2008 10:39
ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, bu yıl kampanyanın ilk sürgününde aldıkları 220 bin ton civarındaki yaş çayın, 2000 yılından bu yana yaptıkları en yüksek alım olduğunu söyledi.
Yüce, bu yıl hava şartlarının uygun olması nedeniyle kampanyayı 25 Nisanda açtıklarını belirterek, “En son 25 yıl önce böyle şartlar oluşmuş ve yaş çay kampanyası erken başlamıştı. Bu yıl da o yıllardaki iklim şartlarını yaşadık ve yaş çay, hasat olgunluğuna geldi. Biz de kampanyamızı yaklaşık 15 gün erken açtık” dedi.
Nisan ayındaki sıcak havanın daha sonra yerini soğuğa terk ettiğini, böylece yaş çayın hasat olgunluğuna geliş sürecinin yavaşladığını, dolayısıyla fabrikalarda izdiham ortamının ortadan kalktığını ifade eden Yüce, “İlk sürgünde alımların Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında olmak üzere 3 aya yayılması sayesinde biz de fabrikalarımızda çok daha rahat yaş çay işleme imkanı bulduk. Yaş çay hasadının erken başlaması aynı zamanda kaliteli çay üretmemizi de sağladı” diye konuştu.
Yüce, bu yıl kampanyanın ilk sürgününde aldıkları 220 bin ton civarındaki yaş çayın, 2000 yılından bu yana yaptıkları en yüksek alım olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
“Geçen yıl yaptığımız 218 bin tonluk çay alımı da rekordu. Bu sene geçen yılın üzerine çıkarak rekoru yenilemiş olduk. Bu sezon, aynı zamanda geçmiş yıllara göre çok daha kaliteli ve evsafa uygun yaş çay alımı da gerçekleştirdik. İklimin verdiği imkan ve üreticimizin daha taze, alıma uygun çay vermesi ile uzun yıllar sonra çok kaliteli ürün ürettik. Müstahsilimiz evsafa uygun çay topladığı, çaylıklarının bakımını yaptığı sürece kaliteli çay üretmeye devam ederiz. Çünkü kaliteli çay üretmek bahçeden başlar. Bahçede kaliteli yaş çay üretmezseniz, fabrikada kaliteli çay üretmemiz mümkün olmaz.”
Yüce, 1. sürgün alımlarını tamamlamalarının ardından fabrikalarında 2. sürgün hazırlıklarını yapmaya başladıklarını, 2. sürgün alımlarına 1 hafta sonra başlamayı planladıklarını söyledi.
ÖDEMELER
Genel Müdür Yüce, bu yıl önceki yıllardan farklı olarak alımların 3 aya yayılması nedeniyle ödeme planlamasını da farklı yaptıklarını kaydederek, “Önceki yıllarda bir sürgünde yaptığımız alımların ödemesini aynı anda yapıyorduk. Ancak bu yıl alımlarımız 3 aya yayılınca ödemede Nisan ve Mayıs aylarını birleştirdik. Haziran ayının tahakkuk rakamları ise henüz kesinleşmedi. Bu nedenle bu ayın ödemesini daha sonraya bıraktık” dedi.
Nisan ve Mayıs aylarında satın aldıkları yaş çayın bedeli olarak üreticiye 160 milyon YTL civarında ödeme yapacaklarını dile getiren Yüce, şöyle devam etti:
“Ancak bunu 2 dilim halinde ödemeyi planladık. 23 Haziran Pazartesi gününden itibaren ilk bölümü, günde 5 milyon YTL olarak ödemeye başlamayı planlıyoruz. Bu ödemenin ardından 15 Temmuz tarihinden itibaren budama tazminatlarının ödemesine başlayacağız. Bunun ardından da Nisan ve Mayıs aylarının yaş çay bedellerinin ikinci dilimini ödemeye başlayacağız. Böylece üreticimize 2,5 ay içinde yaklaşık 200 milyon YTL ödeme yapmış olacağız.”
DİYARBAKIR-ANTEP İSİMLİ ÇAYLAR
Ekrem Yüce, ÇAYKUR çayının Türkiye genelinde kişi başına tüketiminin yıllık 2 kilogram civarında olduğunu, ancak Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve bazı Akdeniz bölgesi illerinde bu rakamın yok denecek kadar düşük olduğunu kaydederek, “Bu nedenle geçmiş yıllarda bu bölgelere yönelik 'GAP' çayı çıkarıp belirli pazar oluşturduk. Şimdi 'Diyarbakır' ve 'Antep' isimli çaylarla bu bölgelere özel çay üretmeyi planladık. Böylece o bölgelerde satışımızı artırmaya çalışacağız” diye konuştu.
Kaçak çayın engellenmesi için öncelikle talebin önlenmesi gerektiğini vurgulayan Yüce, “Bunu yapmazsanız, o şeyi engelleyemezsiniz. Eğer talebi keserseniz bu sorun da kendiliğinden biter. Bunun için Türk çayının satışının az olduğu bölgelerde çayımızın özelliklerini öne çıkaran çalışmalar yapıyoruz. Reklamlarımızda tüketicimizin, aldıkları çayın ne şartlarda üretildiğini sorgulamalarını istiyoruz. Yaptığımız çalışmaların başarıya ulaşacağına inanıyorum” dedi.