Turan KURT/KASTAMONU, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2007 12:03
Kastamonu Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Halk Eğitim Merkezi’nde, ‘Çay demleme ve servisi” semineri düzenlendi. Kastamonu’da bulunan kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan çaycıların yanı sıra özel sektörde çalışan toplam 100 kişinin katıldığı seminerde çay demlemenin püf noktaları anlatıldı.
Halk Eğitim Merkezi’nde yapılan ‘Çay demleme ve servisi’ konulu seminere Kastamonu Valisi Mustafa Kara, Emniyet Müdürü Durmuş Demirbaş’ın çaycılarıyla birlikte bir çok kurumda çalışan çaycılar katıldı.
Seminer, Kız Meslek Lisesi Yiyecek ve İçecek Hizmetleri öğretmenleri Neriman Mahmutoğlu ve Dilek Akbaş tarafından verildi. Milli Eğitim Müdürü Yusuf Sezer, Türk halkı olarak çay içmeye ve ikram etmeye önem verdiklerini belirterek, “Bazı kurumlara gittiğimiz zaman çayların pek iyi olmadığını farkettik. Eğitimci olarak bu konu üzerinde seminer vermek istedik ve hayata geçirdik. Bundan sonra misafirlere en iyi çayı ikram edebilmek için başlattığımız seminer sonrası herkesi Kastamonu’ya çay içmeye bekleriz” dedi.
Yaklaşık 2 saat süren seminerde konuşmacılar tarafından katılımcılara çayın tarihçesi, çayın faydaları, çayın tadının ve görünümünün bozuk olmasının nedenleri gibi konularda bilgiler verilirken iyi bir çay demlemenin püf noktaları anlatıldı. Güzel bir çay demlemek için suyun ve çayın kaliteli olması gerektiğini söyleyen Kastamonu Kız Meslek Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni Dilek Akbaş çay demlenirken mümkün olduğunca porselen demlik kullanılmasını dikkat çekerek, suyun kaynamaya başlamasıyla birlikte demlenmesi gerektiğini söyledi. Kuru çayın demlenmeden önce yıkanıp süzülmesi gerektiğini belirten Akbaş, kuru çayın demlik içinde bekletilerek kavrulmasının tadını bozacağını ifade ederek, çaydanlığa bir çay bardağı soğuk su konulup ısınmasını sağladıktan sonra sıcak suyun eklenmesini ve yaklaşık 20 dakika demlenmesi gerektiğini söyledi.
Servis aşamasında ise bardak, kaşık ve tabağın temiz olması gerektiğini belirten Akbaş, fincanla servis edilirken kulp ile çay kaşığının aynı yönde olması gerektiğini belirterek, çayın sindirim sistemine karaciğerlere ve bir çok organa faydalı olduğunu söyledi. Çay demleme ve servisi konulu seminer sonrası katılımcılara Kastamonu Halk Eğitim Merkezi tarafından belgeleri verildi.