Güncelleme Tarihi:
Çavuşbaşı beldesi Beykoz'da, ormanın içinde, SİT alanı ilan edilmiş bir bölgede, Elmalı Barajı'nın havzasında. Çoğunluğunu Karadenizliler'in oluşturduğu göç bütün hızıyla sürüyor. Belediye binasını yeni yapılıyor. Yeni başkan Osman Şimşek ‘‘Beldenin imajını düzelteceğiz’’ diyor.
Çavuşbaşı İstanbul'un yeni beldelerinden. 18 Nisan seçimlerinde FP'li aday Osman Şimşek yüzde 30 oy alarak beldenin ilk belediye başkanı oldu. Beykoz'da küçük bir orman köyü olarak bilinen Çavuşbaşı'nın geçmişi Osmanlı'ya dayanıyor. Ancak Çavuşbaşı köklü geçmişi yerine orman yangınları, kaçak inşaatlar ve arazi mafyasıyla hatırlanıyor. Çavuşbaşı, iki yıl önce Beykoz'dan ayrılarak belde oldu. 96 bin dönüm araziye sahip belde, arazi mafyasının iştahını kabartan bölgelerden biri.
Çavuşbaşı köyü bundan 50-60 yıl önce Karadeniz bölgesinden, Trabzon ve Rize'den göç almaya başlamış. Başlangıçta nüfusun yüzde 90'ını Karadenizliler oluştururken köy daha sonraları Türkiye'nin dört bir yanından göç almaya başlamış. Beldenin nüfusu 20 bin. Beldede 11 mahalle, üç ilköğretim okulu ve 14 cami bulunuyor. Beldenin güvenliğini jandarma sağlıyor. Partilerin çoğu beldede örgütlü. Seçime yedi parti girmiş.
Devlet, sürekli göç almaya başlayan Çavuşbaşı'nda yapılaşmanın önüne geçmek için 1950'de bölgeyi devlet ormanı ilan etmiş. Çavuşbaşı, 1987'de Özal hükümeti döneminde başlatılan OR-KÖY projesi kapsamına alınmış. Projeyle, asli orman alanlarının dışındaki araziler vatandaşların kullanımına açılmış. Köydeki kaçak yapılaşma ciddi boyutlara ulaşınca Beykoz'la birlikte Çavuşbaşı da SİT alanı ilan edilmiş.
Ancak SİT alanı ilan edildikten sonra bölgedeki yapılaşma daha da artmış ve ormana zarar verecek boyutlara ulaşmış. Çavuşbaşı artık belde belediyesi. Lüks villalar, apartmanlar ve tarihi köy evleri yanyana. Bugüne kadar sürdürülen yanlış yapılaşmaya rağmen, yeşillikler içinde ve hala cennet gibi. Elmalı Barajı da bu bölgenin içinde.
Balyoz sesleri
Belediyenin binası, ekipmanı, elemanı hiçbir şeyi yok. Sadece dört aydır İller Bankası'ndan belediyenin hesabına yatırılan 30 milyar lira var. Başkanın ifadesine göre belediyenin başka hiçbir geliri yok. Osman Şimşek, seçimi kazandıktan sonra kolları sıvamış. İlk iş olarak belediyeye bir bina aramaya başlamışlar. Daha önce boşaltılan dört katlı bir Kuran kursu binasını belediye binası yapmaya karar vermişler. Belediye meclisi ilk toplantısını kurs binasının girişindeki küçük odada yapmış ve işe koyulmuşlar.
Çavuşbaşı'na gittiğimizde belediye başkanını bu odada tebrikleri kabul ederken buluyoruz. Çekiç ve balyoz sesleri arasında sohbet ediyoruz. Başkan söze ‘‘Çavuşbaşı'nın yanlış imajını düzeltmek gerekiyor’’ diye giriyor. ‘‘Mazbatamdan başka birşeyim yok. Çavuşbaşı'nda herşey sorun. SİT alanı içindeyiz. Baraj havzası içindeyiz. Mülkiyet sorunu var. Kimsenin tapusu yok. İlk iş olarak bu sorunları aşmaya çalışacağız.’’
Başkan Şimşek, zabıta kuvveti olmadığı için Büyükşehir Belediyesi'nden zabıta istemiş. Beldedeki tapulaştırma çalışmalarıyla ilgili de şunları söylüyor: ‘‘6831 sayılı OR-KÖY kanununa göre tapulaştırma çalışmaları sürüyor. Tespit Komisyonu çalışmalarını bitirmek üzere. Takdir Komisyonu fiyat belirleyecek. Daha sonra tapusuz araziler halka satılacak.’’
Çavuşbaşı Sempozyumu
Şimşek, tapulaştırma çalışmalarının bitmesinden sonra Çavuşbaşı Sempozyumu düzenlemek istediklerini belirtiyor: ‘‘Beldedeki doğal güzelliği korumak için belediye olarak ciddi çalışmalar yapacağız. Yasaklayarak bir yere varılmıyor. Halka beldesine sahip çıkma bilincini vermeye çalışacağız. İzah ederek, gerçekleri anlatarak Çavuşbaşı'nı yaşam standartları yüksek bir belde haline getirmeye çalışacağız.’’
Başkan Şimşek, beldede yaşayan vatandaşların rant anlayışını yeniden sorgulamaları gerektiğini düşünüyor: ‘‘Arazilerini küçük parsellere bölüp çirkin bir şekilde yapılaşmaya açan vatandaşların önüne daha güzel ve çevreye zarar vermeyen projeler koyarak onları yönlendirmeye çalışacağız. Rastgele apartman yapmak yerine daha kullanışlı ve çevreye zarar vermeyen ev tipleri önereceğiz halka. Hem Çavuşbaşı'nı koruyacağız hem de vatandaş mağdur olmayacak.’’
Şimşek, Çavuşbaşı'nın yanlış bir imajla anılmasından da rahatsızlık duyduğunu söylüyor. Vatandaşın ormanı katlettiği ididalarını yalanlıyor. ‘‘Aksine vatandaş ormana sahip çıkıyor. Vatandaş sahip çıksaydı bugüne kadar orman kalmazdı bölgede’’ diyor. Şimşek, giderek değer kazanan arazilerin bazı çevrelerin iştahını kabarttığını da vurguluyor: ‘‘Burada korkunç bir rant var. Bazılarının ağzının suyunun aktığını biliyorum. Halkın sağduyusunu arkamıza aldık. Örnek bir belde oluşturup Çavuşbaşı'nın yanlış imajını düzelteceğiz.’’
İlk başkan
Çavuşbaşı'nın ilk belediye başkanı Osman Şimşek, 1960 yılında Trabzon'un Of ilçesinde doğmuş. Ailesi 50 yıl önce Çavuşbaşı'na yerleşmiş. İlkokulu burada okuyon Şimşek, iki saat yol yürüyerek gittiği Ümraniye'de bitirmiş ortaokulu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunu olan Şimşek, uzun yıllar öğretmenlik yaptıktan sonra politikaya atılmış.
Şimşek'in tüm akrabaları Avrupa'da yaşıyor. Avrupa'yı yakından tanıyor. Birçok ülkeyi gezmiş. ‘‘Zor şartlarda okudum. Akrabalarım yurtdışında olduğu halde ben burada yaşamayı tercih ettim. Çavuşbaşı'na birşeyler vermeye çalışacağım’’ diye konuşuyor.