Güncelleme Tarihi:
Galata'da Bereketzade Mahallesi'nde intern doktorlar tarafından yapılan sağlık taraması tamamlandı. Sonuçları kesin sonuçları haziran ayı sonunda açıklanacak olan çalışmayla bir mahallenin sağlık haritası çıkarılmış oldu.
Galata'nın tipik çatı katlarından biri; nefis bir deniz ve kule manzarası. Ancak bu manzaradan daha çok, elindeki uzun değnekle civcivlerin çatıya dağılmasını önlemeye çalışan yaşlı kadın dikkat çekiyor. Oysa Galata'daki pek çok binanın üst katındaki olağan manzaralardan biri bu. Geçtiğimiz hafta Galata Derneği ile Marmara Üniversitesi (M.Ü.) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı ve M.Ü. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu işbirliğinde, Bereketzade Mahallesi'nde bir sağlık taraması yapıldı. Çalışmada 13 intern doktor görev aldı. Bilimsel koordinatörlüğünü Prof. Dr. Şanda Çalı'nın yaptığı 'temel veri derleme araştırması' çalışmasıyla ilgili olarak Yrd. Doç. Dr. Ayhan Özşahin, bölgede iki büyük hastane olduğuna dikkat çekerek, ‘‘İki hastanenin bulunduğu bu küçük mahallede yaşayan insanların sağlık düzeyleri nedir ona baktık ve arkadaşlar hakikaten çok ilginç sonuçlar ortaya çıkardılar,’’ diyor.
Eşiniz ne iş yapıyor?
Ersan Altun, Özgür Özdilsiz, Ümit Sekmen, Soner Kavlak, Devrim Demirkıran, Fatih Kabakaş, Murat Başaran, Burak Yanar, Göktuğ Demirci, Gökhan Gülkılık, Özgür Tetikcan, Utku Kubilay ve Hasan Bulut'tan oluşan çalışma grubuyla Galata Derneği'nde yaptığımız görüşmede, amaçlarını ve Galata'da geçirdikleri bir haftada karşılaştıkları ilginç olayları anlattılar.
Özgür Özdilsiz aparmanlarda karşılaştırkları manzaraları şöyle anlatıyor: ‘‘Yoğun olarak kalifiye olmayan işçiler oturuyor. Ama sosyo-kültürel tabakanın üst katlarından insanlar da var; mimarlar, öğretim görevlileri, sanatçılar. Ama yelpazenin aşağı kısmını çoğunlukla göç etmiş, çok nüfuslu aileler oluşturuyor?’’ Murat Başaran Galata'ya gelirken hiç ummadıkları manzaralarla karşılaştırklarını söylüyor; ‘‘Galata'yı ilginç yapan, gerek sağlık gerek sosyal yönden hiç bir standardın geçerli olmaması. Van'dan gelmiş bir aile ile bir rahibe aynı binada yaşıyor.’’ Başaran çalışma sırasında yaptığı bir gafı ise şöyle anlatıyor: ‘‘Bir rahibeye 'Eşiniz ne iş yapıyor?' diye sordum. Hazırladığımız soru formu standarttı. Kaç yaşındasınız, eşiniz kaç yaşında vb. Ve cevap: 'Ben rahibeyim!'’’
Elinde çakıyla kapıyı açan 70'lik yaşlı kadın, 15 yıldır elektriği ve suyu olmayan bir evde tek başına yaşayan ihtiyar, Galata'da yaşarken astım teşhisi konup Kurtuluş'a taşınınca geçen, Galata'ya döndüğünden hastalığı yeniden başlayan genç adam, sahipleri belli olmayan apartmanlar... Bir haftalık sağlık taramasında intern öğrenciler uzun yıllar hatırlayacakları olaylarla karşılaşmışlar.