Güncelleme Tarihi:
Batı Almanya istihbaratının 1962 Küba Füze Krizi sırasındaki rolünü inceleyen Alman gizli servisinin açıkladığı belgelere göre, Castro ABD karşısında Nazilerle işbirliğine gitti.
Alman gizli servisinin tarih bölümü başkanı Bodo Hechelhammer, “Küba Devrimci Ordusu, amaçlarına hizmet ettiği müddetçe Nazizm ile bağlantılı olan kişilerle işbirliğine gitmekten kaçınmadı” diye konuştu.
Castro’nun füze krizi öncesinde askeri açıdan Rusya’ya bağımlı olmasından endişe duyduğu biliniyor. Alman gizli servisinin açıkladığı belgeler, Moskova ve Doğu Almanya'dan toplanan bilgilere dayanıyor.
Belgelerde, Fidel Castro'nun SS subaylarının yanı sıra paraşüt birliği erlerini ve mayın döşeme askerlerini de orduyu eğitmeleri için Küba'ya çağırdığı ve askerlere ortalama maaşın dört katını önerdiği bilgileri yer alıyor. En az dört SS subayının işe alındığı, bunlardan ikisinin Küba'ya geldiği ifade ediliyor.
Belgelere göre, Küba lideri iki Alman silah tüccarından Belçika yapımı dört bin makineli tüfek de almış. Bu kişilerden biri 1944'te Hitler'i öldürmek için tasarlanan plana engel olan ve savaşın ardından aşırı sağcı bir parti kuran eski Alman ordu yetkilisi Otto Ernst Remer. Almanya'dan kaçmak zorunda kalan Remer'in, daha sonra Suriye rejimine ve eski Mısır Devlet Başkanı Cemal Abdülnasır'a ordularını eğitme ve silahlandırma konusunda danışmanlık yaptığı belirtiliyor. Ancak silahların alınan önlemler nedeniyle Castro'ya hiçbir zaman ulaşmadığı belirtiliyor.
Castro'nun bir öğrenciyken Hitler'in Kavgam kitabını okuduğu ve hitabetini geliştirmek için Hitler'in konuşmalarını dinlediği de kaydediliyor.