Carter'ın iddiaları Obama'ya zarar veriyor

Güncelleme Tarihi:

Carterın iddiaları Obamaya zarar veriyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2009 11:18

ABD eski başkanlarından Jimmy Carter’ın, Barack Obama’nın maruz kaldığı eleştirilerin siyah olmasından kaynaklandığını söylemesi dünya kamuoyunda kendisine geniş yer buldu. Başkan Obama, Carter’ın yorumlarına katılmadığını belirtirken, siyasi analistler eski başkanın sözlerininin Obama'ya zarar verdiğini ileri sürdü.

Haberin Devamı

İngiliz The Guardian gazetesi yazarı Lola Adesioye, Amerika’da ırkçılığın zirvede olduğu zamanları gören başkan Carter’ın Obama karşıtı hareket hakkında söylediklerinin ülkedeki pek çok insan tarafından zaten açıkça ya da gizliden söylendiğini öne sürdü.

 

ABD’de ırkçılığın hala yaygın olduğunu ve Obama karşıtlığının bir yönünün de bu olduğunu belirten Adesioye, buna karşın Obama’yı eleştiren herkesi de ırkçılıkla nitelendirmenin yanlış olduğunu ifade etti.

 

TEK IRKÇI SAĞCILAR DEĞİL

Aynı gazetenin bir diğer köşe yazarı Bonnie Greer da köşesinde aynı konuya değindi.

 

Bu durumun yeni bir şey olmadığını, korkunç da olsa, sevimsiz de olsa ABD’nin ırkçılık üzerine kurulduğu gerçeğiyle yüzleşmek gerektiğini ifade eden Greer, “Jimmy Carter’ın Barack Obama’nın muhaliflerine karşı patlaması adil bir durumdu ama solun da beyaz olmayan kişilerle ilgili sorunları var” dedi.

 

Haberin Devamı

Muhafazakarların ve sağcıların ırkçı söylemlerde yalnız olmadığının altını çizen Greer, bazı erkek gazetecilerin “havalı siyah adam” kıskançlığının ve birtakım ağlak liberalin Obama’yı yakın çevrelerinde görmeye dayanamamasının da ırkçılık olduğunu savundu.

 

Obama’yı "siyahların başkanı" olarak görmekten vazgeçilmesi gerektiğini belirten Greer, ABD’deki beyazların sırf Obama’ya oy verdikleri için siyahlar hakkında dilediklerini söyleyebileceklerini düşündüklerini, bunun da bir tür ırkçılık olduğunu iddia etti.

 

BAŞKAN’IN BAŞARISININ SIRRI

Independent gazetesinin başyazısında da Carter’ın sözlerine değinildi.

 

Bu yeni tartışmanın Obama’nın sorunlarına bir yenisini eklemekten başka bir faydası olmayacağı ifade edilen yazıda, Başkan’ın seçimlerdeki başarısının kendisini ırk tartışmalarından uzakta konumlandırmasında yattığı belirtildi.

 

Haberin Devamı

Yazıda “Carter’ın müdahalesi başkana ya da sağlık sektörü reformuyla ilgili planlara yardımcı oldu mu? Bu soruya verilecek cevap hayır. Obama, yönetimiyle Carter’ın iddiaları arasına mümkün olduğunca mesafe koyacak kadar mantıklıdır” denildi.

 

Obama’nın Carter’ın söylediklerini ciddiye almasının sağlık reformu yasasının kabul edilmesi ihtimalini yok edeceği de öne sürülen makalede, Amerikan başkanının seçim kampanyası sırasında sadece bir kez ırk tartışmalarına cevap verdiği ise şu sözlerle hatırlatıldı:

 

“Geçen yıl seçimler sırasında ırk tartışmaları toplumu kutuplaşmaya sürüklediğinde, Obama insanların sağduyusuna ve Amerikalıların müsamahasına hitap  eden çok güzel bir konuşmayla tansiyonu düşürmeyi başarmıştı. Olumsuzu olumluya çevirmeyi başarmıştı.”

 

Haberin Devamı

OBAMA İNTİKAM PEŞİNDE DEĞİL

Bir başka İngiliz gazetesi The Times da konuyla ilgili Giles Whittell’in yorumlarına yer verdi:

 

“Obama, başkanlığı beyaz Amerikalıları intikam peşinde olmadığına ikna ederek kazandı. Obama bir pazarlıkçı, savaşçı değil. Carter bu ikisinin arasındaki farkın önemini anlayabilmiş gibi görünmüyor” diyen Whittell, Carter’ın işaret ettiği noktada doğruluk payı olsa da bunun Obama’ya yardımcı olmayacağını ifade etti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!