Güncelleme Tarihi:
Avrupa Uzaj Ajansı (AUA) yetkilileri, Mars’ın Phobos adlı uydusunu keşfetmek için Kasım’da ateşlenen ancak ateşleyici motorları devreye girmeyince Dünya’nın atmosferinde sıkışıp kalan uzay aracının, bugün yeryüzüne düşmesinin beklendiğini açıkladı.
Almanya’nın Darmstadt kentindeki AUA operasyon merkezinden Heiner Klinkrad, Phobos-Grunt’ın, tahmin edilenden 7,5 saat önce veya sonra Dünya’ya çarpacağını belirtti. Yaklaşık 2,5 ton zehirli yakıt içeren ve düşüşü esnasında infilak etme olasılığı bulunan uzay aracının, TSİ 18.41 ile 23.51 arasında Dünya’ya düşmesi bekleniyor. Yine de gök bilimciler, çarpmanın gece yarısından sonra da gerçekleşebileceğine dikkat çekti.
PHOBOS-GRUNT UZAY ARACI / FOTO GALERİ
Rusya uzay ajansı Roscosmos ise 14 ton ağırlığındaki uzay aracından geriye kalan parçaların Pasifik Okyanusu’nda, Şili açıklarına düşmesinin beklendiğini ifade etti.
PARÇALAR HALİNDE ÇARPACAK
Çin’in Mars-1 keşif uydusunu da taşıyan ve büyük umutlarla ateşlenen Phobos-Grunt, Dünya’nın atmosferinde geçirdiği 2,5 ay içinde birçok parçasını yitirdi. Geride kalan enkazın da 20-30 parça halinde atmosferin katmanlarında alevler saçarak yer yüzüne çakılacağı ifade edildi.
Gök bilimciler, ölü uzay aracından geriye kalan parçaların toplamda 200 kg ağırlığında olduğunu tahmin ediyor. Bu parçaların tümünün okyanusa düşmesi bekleniyor.
Rusya’nın 8 Kasım tarihinde uzay göndermek için ateşlediği Phobos-Grunt, 2014 yılına kadar Kızıl Gezegen’in iki uydusundan biri olan Phobos’tan numuneler toplayacak ve Dünya’ya geri dönecekti.
PATLAYICI RİSKİ
Ağırlığı 2,5 ton olan Phobos-Grunt, yolculuğunu tamamlamasını sağlayacak 11 ton zehirli yakıt tanklarıyla uzaya gönderildi. Gök bilimciler, alüminyumdan yapılan yakıt tanklarının atmosferde patlayacağını, böylece içerdikleri yakıtın da atmosferin üst katmanlarında buharlaşmasını bekliyor.
ABD’nin California eyaletindeki Uzay Havacılık Şirketi’nin araştırma merkezi yetkilisi Martin Ross, Space.com’a yaptığı açıklamada, “Tanklardaki yakıtın buharlaşarak atmosfere saçılmasının ardından, bu materyal ileride parçacıklar halinde yeniden yakıt halini alabilir. Atmosferin üst tabakalarında oluşabilecek bu durum bazı soru işaretleri de doğuruyor” dedi.
Hollandalı bir gökbilimci tarafından Phobos Grunt'ın 29 Kasım'da çekilen fotoğrafı.