Güncelleme Tarihi:
Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü) Dişhekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlter Uzel, ortodontik tedavinin yetişkin döneme ertelenmeyip uygun zamanda yaptırılması gerektiğini söyledi. Erken tedaviden daha çabuk ve iyi sonuç alınacağını vurgulayan Uzel, şöyle konuştu:
''Erken dönemde ortodontik tedaviye başlamanın diğer bir önemli nedeni de diş bozukluğunun çocuk üzerinde yapacağı psikolojik zararı en aza indirmek ya da önlemektir. Fırlak ön dişleri olan ve çene yapısı bozuk çocuklar, sınıf arkadaşları tarafından (dişlek), (tavşan), (tekdiş) gibi isimler takılarak rahazsız edilirler. Bu da çocuğun kendine güvenini azaltır. Sonuçta, erken müdahale, hem tedavinin başarısını artırır, hem de çocuğun psikolojisini düzeltir.''
Ortodontik tedaviye başlama zamanın çok iyi belirlenmesi ve bunun için de çocuğun öncelikle ortodontik bir muayeneden geçmesi gerektiğini kaydeden Uzel, ''Bazı diş sorunları, yalnızca süt dişi çekimi ile ya da çeşitli uygulamalarla yapılacak sınırlı diş hareketlerini içerir. Sorun rahatlıkla çözümlenebilir'' dedi.
Bazı diş sorunları için iki aşamalı tedavi gerekebileceğini ifade eden Uzel, böyle durumlarda birinci aşamada süt dişleri ya da bazı sürekli dişler varken müdahale gerektiğini, ikinci aşamada ise tüm sürekli dişler çıktıktan sonra tedavinin sürdürüldüğünü anlattı.
Uzel, artık erişkinlerde de ortodontik tedavi yapılabileceğini hatırlatarak, ''Ancak, çocukluk döneminde daha kapsamlı bir tedavinin daha kısa sürede yapıldığı unutulmamalıdır'' dedi.