Güncelleme Tarihi:
Ekim Devrimi'nin 80. yıldönümünde açıklanan gizli arşivler Bolşevik harekete ait birçok gerçeği ortaya çıkardı.
Günışığına çıkan arşivlerden tarihe bir düzeltme: Kahramanca kuşatma palavraymış
Ekim Devrimi'nin 80. yıldönümünde kimi tarihi gerçeklerin bugüne kadar bilindiği gibi olmadığı ortaya çıktı. Yıllardır Ekim Devrimi'nin son darbesi olarak anılan Çar'ın Kışlık Sarayı'nın ele geçirilmesi olayı bilinenden tamamen farklı bir şekilde gelişmiş... Harekat ne beş bin
kişilik bir orduyla yapılmış, ne de büyük bir güç sarayı korumak için
direnmiş... Hele hele 12 saatlik bir kuşatma sözkonusu bile olmamış... İçerde hepi topu 20-25 kişilik bir saray personeli varmış ve doğru dürüst silahları bile yokmuş. 80 yıl sonra gizli arşivlerden günışığına çıkarılan bu fotoğraflar, ayrıca ele geçirme olayının nasıl bir yağmaya dönüştürüldüğünün de kanıtı...
Kahramanca kuşatma palavrası
Ekim Devrimi'nin 80. yıldönümünde ortaya çıkan tarihi gerçekler
Ekim Devrimi'nin 80. yıldönümünde kimi tarihi gerçeklerin bugüne kadar bilindiği gibi olmadığı ortaya çıktı. Yıllardır Ekim Devrimi'nin son darbesi olarak anılan Çar'ın Kışlık Sarayı'nın ele geçirilmesi olayı bilinenden tamamen farklı bir şekilde gelişmiş... Harekat ne beş bin kişilik bir orduyla yapılmış, ne de büyük bir güç sarayı korumak için direnmiş... Hele hele 12 saatlik bir kuşatma sözkonusu bile olmamış... İçerde hepi topu 20-25 kişilik bir saray personeli varmış ve doğru dürüst silahları bile yokmuş. 80 yıl sonra gizli arşivlerden günışığına çıkarılan bu fotoğraflar, ayrıca ele geçirme olayının nasıl bir yağmaya dönüştürüldüğünün kanıtı.
Tarihten az buçuk anlayan birine Rusya 1917 Ekim Devrimi'nin en önemli olaylarından biri nedir diye sorulsa kuşkusuz Çar'ın St. Petersburg'daki Kışlık Saray'ın işgali diyecektir. Çünkü Sovyetler Birliği, kuruluşundan yıkılışına kadar bu ele geçirmenin ne kadar büyük bir savaş olduğunu, ne büyük zorluklarla, gerçekleştiğini anlattı durdu.
St. Petersburg'daki Kışlık Saray'ın ele geçirilmesi gerçekten de Bolşevik Devrimi'nin son darbesidir. Yıl 1917. Rusya ekonomik ve sosyal bir çok sorunla cebelleşmektedir. Birinci Dünya Savaşı Rusya'yı daha beter hale getirmiştir. Rus Orduları Almanlar karşısında sürekli ağır kayıplara uğramakta, başkent St. Petersburg'da yiyecek kıtlığı yaşanmaktadır.
Başkentteki askerlerin ayaklanması sonucu Çar 2. Nikolay tahttan feragat eder. Romanov Hanedanı'nın 300 yıllık egemenliğinin sona ermesi üzerine Rus parlementosu Duma geçici hükümet atar. Ancak halktan ve ordudan giderek daha çok destek alan Bolşevikler geçici hükümetin karşısına çıkar. Geçici hükümet ülkeyi daha çok soruna boğdukça, Bolşevikler daha güç kazanırlar. Temmuz ayında Geçici Hükümet'in başına önceki başbakanlara göre daha solcu olan Kerenski geçer. Ancak Kerenski de Rusya'nın girdiği siyasal ekonomik ve askeri dağılma sürecinin durduramaz. Bolşevikler 7 Kasım'da kansız son darbeyi indirirler. Hükümet binaları, posta merkezleri ve başka stratejik noktaları işgal ederek devletin yönetildiği Kışlık Saray'a girerler. Kerenski ülkeden kaçar.
Sovyet Birliği zamanında ‘‘St. Petersburg Kışlık Saray Çatışması’’ büyük propaganda malzemesi oldu. Resmi söylem baskının beş bin kişilik bir orduyla yapıldığı, içerden büyük bir gücün karşı koyduğu, 12 saatlik bir kuşatmadan sonra zorlukla içeri gidildiği şeklindeydi. Sovyet ressamlara bu kahraman mücadeleyi gösteren yüzlerce tablo yaptırıldı.
Ama işte 80 yıl sonra gerçekler bir bir ortaya çıkıyor. Sarayın Bolşevik askerlerce ele geçirilişinden 12 saat sonra Çar'ın fotoğrafçısı Sternberg her tarafın fotoğrafını çekti ve çektiği fotoğrafları yetkililere teslim etti. Fotoğraflara uzun süre kimse dokunmadı.
1957 yılında, Devrimin 40. yılında hükümeten bir komisyon kutlama şenliklerine renk getirsin diye bu fotoğraflarla bir sergi yapmak istedi. Bunun üzerine fotoğraflar arşivden çıkarıldı. Kahramanca bir savaştan öte basit bir yağmayı gösteren bu fotoğraflar resmi tarihçileri mutlu edecek cinsten değildi. Bunun üzerine fotoğrafların imha edilmesine karar verildi. Hermitage Müzesi'ni yeniden kuran Antoli Kuçumov fotoğrafları imha etmek amacıyla aldı ancak yok etmeye kıyamadı ve sakladı. Onun ölümünden sonra bulunan fotoğraflar, ilk defa Yeni İzvestia (eski Sovyet Hükümet gazetesi İzvestia editörü tarafından kurulan gazete) gazetesinde 1 Kasım 1997'de yayınlandı.