Güncelleme Tarihi:
BİRLEŞMİŞ Milletler’in (BM), Kars’ı tüm dünyaya tanıtmak için düzenlediği tur, Türkiye’nin tarihi miraslarına sahip çıkmadığını bir kez daha gösterdi.
Özel ısı sistemi var
Osmanlı-Rus savaşı sonrası Rus Çarı İkinci Nikola’nın, 1895 yılında tek bir çivi kullanmadan ahşaptan inşa ettirdiği Katerina Köşkü’nün pencerelerinin, çivi çakılarak teneke ve derme çatma kepenklerle kapatılması, BM turuna katılan turizm uzmanlarını hayretler içinde bıraktı.
Ahşap duvarlarının içinden geçen özel ısı sistemine sahip Katerina Köşkü, 1989 yılında tescil edilerek koruma altına alınmasına rağmen ilgisizlikten harap hale geldi. Yapılan tüm uyarılara rağmen Köşk’ün korunmamasından şikayetçi olan vatandaşlar, “Köşk’ün korunması için bir bekçi bile atamadılar, içine pislikten girilmiyor” dediler. BM’nin, 50 turizm acentası ile ulusal basından temsilcileri davet ettiği kültür turunda Sarıkamış, Çıldır Gölü ve Ani Antik Şehri ile Kars şehir merkezi gezilerek tanıtımı yapıldı.
Katılımcılar, Kars’ın “Marka Kent” haline ne şekilde dönüştürüleceğini tartışırken, şehirle ilgili şu değerlendirmede bulundular:
“Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Doğu Anadolu Bölgesi ve Kars, kültürel miras ve doğal güzellikler açısından önemli bir zenginliğe sahip. Bu medeniyetler, bölgeyi önemli bir tarihi nokta haline getiren benzersiz anıtlar ve dini yapılarla izlerini bırakmışlar. Başta Ani Antik Şehri olmak üzere, Kars şehir merkezindeki Osmanlı ve Rus mimarisi örnekleri, Digor İlçesi’nde yer alan 5 kilise ilk akla gelenler.”