Cari açığa önlem geliyor

Güncelleme Tarihi:

Cari açığa önlem geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2007 09:32

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan cari açıkla mücadelenin yeni hükümetin önceliklerinden biri olduğunu dile getirerek, ara malı ihtiyacının yurtiçinden karşılanması için ithalatı teşvik eden bir yapıya dönen Dahilde İşlem Rejimi'ni yeniden dizayn edeceklerini belirtti.

Haberin Devamı

Referans Gazetesi'nde yer alan habere göre, yeni AK Parti hükümetinin öncelikli hedefi cari açık sorunun çözmek olacak. Bu hafta oluşturulacak yeni hükümette koordinatör başbakan yardımcısı olması beklenen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, cari açığın en önemli sorunlardan birisi olduğunu ve önlem alınması gerektiğini söyledi. Ne tür önlemler alınması gerektiği konusunda çalışmalar yaptıklarını dile getiren Bakan Unakıtan, bu çerçevede dahilde işleme rejiminin (DİR) gözden geçirileceğini ve ara malının yurtiçinden alınmasını teşvik etmeyi planladıklarını anlattı.

Bakan Unakıtan, bu hafta oluşturulması beklenen yeni hükümet öncesinde ekonomide önceliğin hangi alanlara verileceğini anlattı ve hükümetin programının tamamlandığını söyledi. Unakıtan, milli gelirin yüzde 8'i düzeyinde olması beklenen yıl sonu cari açık oranının "milli gelirdeki artış" nedeniyle yıl sonunda milli gelirin yüzde 6,6'sına gelmesini beklediklerini söyledi.

Haberin Devamı

DİR yeniden düzenlenecek

Ara malı ithalatının cari açığı körüklediğine dikkat çeken Unakıtan, dahilde işleme rejimini değiştirerek cari açığa bir çözüm getirmeyi planladıklarını anlattı. Dahilde işleme rejiminin geçmişte yapılan hatalar nedeniyle ithalatı teşvik eder duruma geldiğini söyleyen Unakıtan, "Dahilde işleme rejimini kaldırmayacağız ama yeniden dizayn edeceğiz" dedi.

İthalatta sağlığa zararlı ürünlerin bile denetiminin yapılamadığına dikkat çeken Unakıtan, son günlerdeki Çin'den gelen Barbie oyuncakları tartışmalarını ve tekstili örnek gösterdi. Ara malını yurtiçinden, yerli üreticiden temin edilmesini avantajlı hale getirmek için çalışma yaptıklarını dile getiren Unakıtan, bu yöntemle hem istihdamın artacağını hem de cari açığın azalacağını söyledi. Avantajın "sektörel" olmayacağının altını çizen Unakıtan gerekli değişiklikler için Bakanlar Kurulu kararın yeteceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!