Caretta'ya tören eziyeti

Güncelleme Tarihi:

Carettaya tören eziyeti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2009 14:51

Geçen yıl bir otelin plajında yaralı bulunan 'Efe'nin yeniden denize bırakılması için tören düzenlendi. Ancak tören için Ankara'dan gelecek yetkililer gecikince, 'Efe' getirildiği otomobilin arka koltuğunda yaklaşık 1.5 saat bekletildi.Tören sırasında carettanın denize girişini görüntülemek isteyen dalgıçlar hayvanı ürküttü.

Haberin Devamı

CARETTAYA ÇEKTİRİLEN EZİYETİN FOTOĞRAFLARI

Antalya’nın Kemer İlçesi Göynük Beldesi'nde bulunan bir otelin plajına geçen yıl Ekim ayında yaralı olarak gelen ve cankurtaran tarafından kurtarıldıktan sonra yaklaşık 9 aydır Pamukkale Üniversitesi’nde tedavi altında tutulan ‘Efe’ adı verilen caretta caretta için otelin plajında denize bırakma töreni düzenlenmesine karar verildi. Sabah erken saatlerde başlaması beklenen program Ankara'dan gelecek Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü heyetinin gecikmesi nedeniyle uzadı. Bu sırada tedavi gördüğü Pamukkale’den getirilen kaplumbağa otomobilin arka koltuğunda bekletildi. Daha sonra heyetin gelmesi üzerine törene geçildi.

ÜRKÜTTÜLER
Törende kaplumbağanın denize bırakılacağı plaj yoluna kırmızı şerit çekildi. Yerli ve yabancı tatilciler bu alanın gerisinde beklemeye başladı. Yetkililer ise caretta carettayı bir brandanın içinde denize doğru ağır adımlarla taşıdı. Ardından caretta denize doğru alkışlar eşliğinde bırakıldı. Ancak carettanın denize girişinin fotoğraflanması için görevlendirilen dalgıçlar, onu karşıdan çekmek isteyince, caretta plaja doğru geri döndü. Ardından kırmızı şeridin ardından töreni takip eden turistler de denize girince caretta ne yapacağını şaşırdı. Yüzlerce turist carettanın peşinden denize atladı. Caretta, uzun uğraşlar sonunda denizin derinliklerine doğru yol aldı.

Haberin Devamı

NUMARA İLE TAKİP EDİLECEK
Carettanın 2008 yılı Ekim ayından bu yana tedavisi ile ilgilenen Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Yakup Kaska, 45 yaşında olan kaplumbağanın durumu ile ilgili şunları söyledi:
“Gönül isterdi ki Efe’nin üzerine bir uydu vericisi takılsın ve o şekilde takip edilsin. Ancak, bir numaralandırma yaptık ve o şekilde takip edeceğiz. 2008 yılı içinde bu bölgeden tarafımıza intikal ettikten sonra yine bu bölgeden denize bırakılması gerekiyordu. Pamukkale Üniversitesi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Antalya Şube Müdürlüğü ile Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından ortaklaşa düzenlenen bir çalışma sonucu buradan denize bırakıldı.”

Haberin Devamı

BİZİM DE HATALARIMIZ OLDU
Kaplumbağanın denize bırakılması sırasında yaşanan aksaklıklarla ilgili de konuşan Doç. Dr. Kaska şunları söyledi:
“Kısmen bizim de hatamız var. Aslında erkek kaplumbağanın denizden yaşam alanına bırakılması gerekiyordu. Ancak, yapılan çalışmanın kamuoyuna duyurulması, hem de kaplumbağanın tam olarak sağlığına kavuştuğunun anlatılması için görüntüler alınması adına kumsaldan denize bıraktık. Ancak, denizin altında çekim yapan dalgıçlarımız, kaplumbağanın denize açılmasına tam manası ile fırsat vermedikleri için de kaplumbağa kıyıdan yüzerek ilerlemeye çalıştı. Fakat 6- 7 aydır karada tedavi gören bir deniz kaplumbağasının denizde bocalama yaşaması da normaldir diye düşünüyoruz. 1-2 ay içerisinde kaplumbağa daha derinlere giderek normal yaşamına dönecektir.”

Haberin Devamı

Doç. Dr. Kaska, tedavi süresince kaplumbağanın kabuk boyunun 2 santimetre uzadığını ve 8 kilo aldığını da söyledi.
Türkiye'de yaklaşık 50 civarında kaplumbağanın yaralandığını ve bir kısmının öldüğünü tahmin ettiklerini belirten Doç. Dr. Kaska, “Böyle bir deniz kaplumbağasının sağlığına kavuşarak denize bırakılması demek, bir kumsaldaki bin yavrunun 30 yıl boyunca bakılması ile eş değer. Çünkü, bin yavrudan ancak birkaç tanesi 30- 40 yıl yaşayabilerek bu boya erişebiliyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!