Caretta müjdesi

Güncelleme Tarihi:

Caretta müjdesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2002 01:29

Türkiye'nin en büyük çevre koruma ve altyapı projesi olarak adlandırılan Köyceğiz ve Dalyan Arıtma Tesisleri dün açıldı.

Böylece, ‘Caretta Caretta’ların önemli üreme alanlarından olan zengin flora ve faunaya sahip antik Karya Kenti Kaunos Mezarları gibi önemli tarihi dokunun yer aldığı Dalyan-Köyceğiz bölgesi kanalizasyon ve arıtma tesisine kavuştu.

Çevre Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu tarafından, Türk-Alman ortaklığıyla gerçekleştirilen Köyceğiz-Dalyan Alyapı Projesi, Çevre Bakanı Fevzi Aytekin'in de katıldığı bir törenle hizmete girdi.

HIZLI ÇÖLLEŞME

Bakan Aytekin törende yaptığı konuşmada tesislerin önemine dikkat çekerek, ‘‘Eğer böyle tesisler açılmazsa sularımız, topraklarımız ormanlarımız telef olur, yok olur, yıkılır kıtlık olur’’ dedi.

Dünyanın hızla çölleşmeye gittiğine dikkat çeken Aytekin, ‘‘2080 yılına doğru Türkiye'nin sularının yüzde 20-50 oranında azalacağını istatistikler söylüyor. Öyleyse insanlık yatırımlar yapmak, ülkeler görevler üstlenmek zorunda’’ diye konuştu.

ALMANYA'DAN DESTEK

Törene katılan Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Rudolf Schmidt ise ekolojik dengenin büyük önem taşıdığını bildirdi. Schmidt, Alman hükümetinin projenin gerçekleşmesi için 35 milyon markı hibe ettiğini belirterek, ‘‘Türkiye'ye çevre alanında verdiğimiz destek aynı zamanda AB'ye hazırlığın da bir parçasıdır. Köyceğiz'deki bu güzel çevre mutlaka korunmalı ve muhafaza edilmelidir’’ dedi.

Aborijin zannetti

Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, Köyceğiz'deki açılışta, boyunlarına çiçekten kolyeler takmış iki Aborijin (Avustralya yerlisi) görünce şoke oldu. Ancak bu kişilerin aslında Aborijin değil, Dalyan çamuruyla bezenmiş gençler olduğu açıklanınca, Bakan Aytekin'in şaşkınlığı bitti. Aytekin'in, ‘‘Yararlı mı’’ sorusuna gençler ‘‘Yararlı, cildi gençleştiriyor, güzelleştiriyor’’ yanıtı verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!