Çapkınlık tarih oluyor

Güncelleme Tarihi:

Çapkınlık tarih oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2010 10:24

Amerika'da yapılan araştırma sayesinde artık çapkınların işi zor olacak. Çünkü çapkınlığa neden olan yakında tedavi edilecek.

Haberin Devamı

Çok eşli tarla farelerinin genetiği ile oynayan bilim adamları farelerin tek eşli olmasını sağladı. Bu araştırmanın ardından tıp dünyası "Şimdi sıra insanlarda mı" sorusunu tartışıyor. ABD'de tarla farelerinin genetiği üzerinde yapılan bir araştırma sadakat ve çapkınlığın kalıtımsal olduğunu ortaya çıkardı. Çok eşli olan tarla farelerinin geniyle oynayan bilim adamları tarla farelerini tek eşli hale getirdi.

GENLERİYLE OYNANDI
Atlanta kentinde bulunan Emory Üniversitesi'nde Zoe Donaldson ve ekibi tarafından yapılan araştırmanın sonuçları Biology of Reproduction (Üremenin Biyolojisi) isimli dergide yayınlandı. Sabah Gazetesi'ne göre araştırma için çok eşli olan tarla farelerinin genetiği ile oynandı ve ortak yaşam alanlarında tek eşliliğe geçtikleri gözlendi. Uzmanlar bir gün sadakat kavramı için insan embriyosu üzerinde de değişiklik yapılabilecek mi sorusunu sormaya başladılar. Bir gün genetik müdahale ile insanlar tek eşli olabilecek mi?

Haberin Devamı

ÇAPKINLIK GENİ
Bu sorular tüm dünyada tıp otoriteleri tarafından tartışılmaya başlandı. Kocaeli Üniversitesi Gen Terapi Merkezi Başkanı Prof. Dr. Erdal Karaöz fareler üzerinde yapılan bu çalışmanın insana uygulanabileceğini düşünüyor. Karagöz, bu işin teknik olarak mümkün olduğunun altını çiziyor. Ancak bu tip araştırmaların şu anda etik olmadığı için yapılamayacağını anlatan Prof. Erdal Karaöz tedavi yöntemleriyle ilgili şunları söylüyor: "Şu anda gen bilimi genetik müdahaleleri ancak hastalık söz konusu olduğunda yapmaya çalışıyor. Bozuk genler ancak hastalık durumunda insandan temizleniyor. Sadakat, yeşil göz, beyaz ten gibi isteklere yönelik genetik oynamaların yapılması ise şu anda dünyada yasak. Belki gelecekte yapılabilir ama önce bunun ne kadar doğru olacağının tartışılması gerekir"

İNSAN ASLINDA ÇOK EŞLİ
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Özgünen ise insanların biyolojisinin aslında çok eşli olduğunu vurguluyor. Tek eşliliğin ise sonradan öğrenildiğini anlatan Prof. Dr. Özgünen, "genetikle oynamaya gerek yok, tek eşlilik öğretilebilir. Zaten yüzyıllar içinde insanlar bunu öğrendi. Buna rağmen 'benim genetiğimde çok eşlilik' var diyenler bunu ancak bahane olarak kullanıyor" diyor. Kadının da erkek kadar biyolojik olarak çok eşli olduğunu iddia eden Prof. Dr. Tuncay Özgünen şunları söylüyor: "Biz tabiattaki diğer canlılar gibi yalnızca biyolojimize göre hareket etmiyoruz. Tabiattaki canlılar ya çok eşlidir ya tek eşlidir. Bizim biyolojimiz de çok eşli ama tek eşliliği öğrendik ve öyle yaşama planları geliştirdik. 'Ben öğrenemedim, ancak genlerimle oynanması gerekli' diyenlerin kişilik bozukluğu vardır. Onların genleri ile oynanacağına psikolojik tedavi almaları daha kolay."

Haberin Devamı

"DON JUAN'LIK ÇOCUKKEN ÖĞRENİLİR"
AİLE Sağlığı Araştırma Derneği Uzman Psikologu Meliha Karayay da cinsel davranışların genetik değil sonradan öğrenildiğini iddia ediyor. Karayay, "Don Juan doğulmaz, olunur. Bu bir kişilik özelliğidir. Sonradan kazanılır. Beş altı yaş arasında öğrenilir. Yetişkin olduğunda ortaya çıkacak cinsel kişilik üç ile altı yaşında edinilir. Bunun için genetikle oynamaya gerek yok" diyor. Çapkınlığın genetik yapısı üzerine araştırmalar ise sürüyor. Bu araştırmaların sonuçları daha uzun süre tartışılacak gibi görünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!