Capa'nın 1946'da Türkiye'de çektiği fotoğraflar ilk kez gün ışığına çıktı

Güncelleme Tarihi:

Capanın 1946da Türkiyede çektiği fotoğraflar ilk kez gün ışığına çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2003 01:58

Yirminci yüzyılın en büyük fotoğrafçılarından Robert Capa (1913-1954) bugün bile dünyanın gelmiş geçmiş en büyük savaş fotoğrafçısı olarak biliniyor.

Bir Macar olan Capa, Troçki fotoğraflarıyla tanındı. 1936'da İspança İç Savaşı'nı izledi ve ölümsüz ‘‘Düşen Asker’’ fotoğrafını orada çekti. İkinci Dünya Savaşı yıllarında fotoğraf çekmeye devam etti. 1947'de ABD'de ünlü Fransız fotoğrafçı Henri Cartier-Bresson'la birlikte Magnum Ajansı'nı kurdu. Hindiçini Savaşı'nı ve ilk Arap-İsrail Savaşı'nı fotoğrafladı. 1954'te Vietnam'da bir mayına basarak hayatını kaybetti.

Bu büyük fotoğrafçı, Time'ın bir siparişi üzerine savaştan hemen sonra bir Türkiye belgeseli çekmek üzere Türkiye'ye gelmişti. 1946'da İstanbul'un camileri, Ankara'nın cumhuriyet binaları, Boğaziçi balıkçıları, Milli Şef İnönü, Demokrat Parti'nin bir toplantısı gibi, o dönemi yansıtan pek çok fotoğraf çekmiş, ancak belgeselini tamamlamaya vakit bulamamıştı.

İşte şimdi Capa'nın 1946 Türkiye (İstanbul, Ankara, İzmir) fotoğrafları ilk kez İstanbul'da sergileniyor. Yapı Kredi Kültür Merkezi'nin düzenlediği serginin küratörü Richard Whelan. Sergi 22 Kasım'a kadar Yapı Kredi Kültür Merkezi'nin Galatasaray'daki binasında Sermet Çifter Sergi Salonu'nda görülebilecek. Hafta içi de sergi salonu 10.00-19.00 arası açık.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!