Çapan ve Arık'ın tahliyesi istendi

Güncelleme Tarihi:

Çapan ve Arıkın tahliyesi istendi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2010 00:50

İkinci “Ergenekon” davasına katılan savcı Mehmet Ali Pekgüzel, tutuklu sanıklar Gürbüz Çapan ile teğmen Cihan Arık'ın tahliyesini istedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, sanık ve müdafilerinin talepleri alındı.

Tutuklu sanık Mustafa Özbek, Cumhuriyet gazetesinin ve Aydınlık dergisinin davada yargılandığını ifade ederek, yasaya aykırı faaliyetleri varsa yayınlarının durdurulmasını istedi.

“Ben bu örgütün finansörlüğü ile yargılanıyorum” diyen Özbek, şöyle konuştu:
“Sendikanın parasını alacağım, başkasına vereceğim. Ben kafayı mı yedim? Sendika denetlendi, hiçbir şey yok. Her şey uygun. Hangi sendikacı bir örgüte para vermiş. Demokrasi varsa biz varız, demokrasi bizim oksijenimiz. Ben, Allah'a, devlete, adalete ve karıma aşık bir kişiyim. 38 yıllık sendika hayatımda hiçbir yasa dışı işim yoktur. Milliyetçi, muhafazakar bir insanım. Yıllardır bu rotam değişmedi. Bu topraklarda yaşadım, gerekirse bu topraklar için canımı veririm. 12 Eylül'ü eleştirdim ben. İhtilal bizim birçok hakkımızı elimizden aldı. Bir insan kalkacak, terör örgütü üyesi olacak... Olacak şey değil. Elle tutulur bir suç yok. Öyleyse niye ben burada tutuluyorum. Ne yaptım ki bu yaştan sonra 13 ayım burada geçsin. İkametim sabittir, vatan aşığı bir insanım. Tutuksuz yargılanmamı talep ediyorum.”
Tutuklu sanık Ayhan Atabek de, davanın tutuklu sanıklarından Kenan Temur ile aynı koğuşta kaldığını ve birbirlerine sürekli destek olduklarını anlatarak, Temur'un aklını yitirdiğini öne sürdü.
Adalete olan inancını hiçbir zaman yitirmediğini, ancak Temur'un bunu yitirdiğini belirten Atabek, tahliyesini talep etti.

TAHLİYE TALEBİ

Tutuklu sanık Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın avukatı Köksal Bayraktar da, 13 Nisan 2009 tarihinden bu yana tutuklu olan müvekkilinin tahliyesine ilişkin sundukları dilekçede, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin 2 önemli kararına yer verdiklerini söyledi.

Yargıtay'ın bu kararlarında 3 yeni kıstas sunduğunu ifade eden Bayraktar, bunların “örgütten söz edebilmek için ortaya koyulan delillerin inandırıcı, kesin ve kuşkuya yer bırakmayacak nitelikte olması gerektiği” şeklinde belirtildiğini kaydetti.

Bayraktar, müvekkilinin ise iddia edilen delillerle ve bulgularla ilgisi olmadığını belirterek, Haberal'ın hayati risk altında olduğunu söyledi.

Tutuklu sanık emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün avukatı Ali Rıza Dizdar da, müvekkili hakkında tahliye talebinde bulunarak, “Tahliye talebini reddederseniz, bütün olumsuz raporlara rağmen buraya getireceksiniz, celbini istiyorum. Ölürse burada ölsün, kahramandır çünkü” dedi.

Taleplerin ardından görüşünü açıklayan savcı Mehmet Ali Pekgüzel de, Gürbüz Çapan ile teğmen Cihan Arık'ın tahliyesini istedi. Pekgüzel ayrıca, davada sanık olarak yargılanan askerlerin dosyalarının, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği “askere sivil yargı yolunu açan düzenlemenin iptaline ilişkin karar” nedeniyle ayrılmaları yönündeki taleplerin de reddedilmesini talep etti.

GELEN EVRAKLAR

Duruşmada Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, ara kararlar doğrultusunda yazılan yazılar üzerine dosyaya gelen cevapları okudu.

Buna göre, eski kuvvet komutanları emekli Orgeneraller Aytaç Yalman ve İbrahim Fırtına ile emekli Oramiral Özden Örnek'in “Ergenekon” soruşturması kapsamında savcılık tarafından alınan ifadeleri mahkemeye ulaştı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ile Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nden tutuklu sanık Tuncay Özkan'ın “teknik takibe alınıp alınmadığı ve kendisiyle ilgili gizli soruşturmacı atanıp atanmadığına” ilişkin gelen yazıda, teknik takibin olmayıp, gizli bir soruşturmacı kaydına rastlanmadığı belirtildi.

Sanıklar Adil Serdar Saçan'ın ev ve iş yeri, İlyas Çınar'ın da evinde yapılan aramaya ilişkin görüntü kaydı ile fotoğraflar da dosyaya eklendi.
Mahkeme Başkanı Şengün, talepleri değerlendirmek üzere duruşmaya ara verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!