Çapan mafya

Güncelleme Tarihi:

Çapan mafya
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2001 00:00


Şaban ARSLAN / İSTANBUL
Haberin Devamı

Esenyurt Belediyesi'ndeki usulsüz uygulamaları soruşturan jandarmanın bilgi notunda, Başkan Gürbüz Çapan için, ‘Arazi mafyası’ ifadesi kullanıldı. Çapan ve gözaltındaki 18 sanık için ayrıca, adam öldürme, cinayete azmettirme, arazi gaspı, halkı tehdit etme ve seçimlere fesat karıştırma gibi suçlar da yöneltiliyor. İstanbul İGl Jandarma Alay Komutanlığı tarafından hazırlanıp Jandarma Genel Komutanlığı'na gönderilen ‘Bilgi notu’nda, Gürbüz Çapan'a yönelik çeşitli suçlamalar yöneltiliyor.

HER İŞTE PARMAĞI VAR

Jandarmanın bilgi notunda ayrıca, beldede, Belediye Başkanı Gürbüz Çapan'ın parmağının olmadığı hiç bir usulsüzlük olmadığı ifade edilerek, şöyle deniyor: ‘‘Vatandaşın arazileri, ‘Vermezsen yeşil alan ilan ederim, ruhsat vermem' denilerek zorla ellerinden aldıkları belirlenmiştir. Gürbüz Çapan ve kardeşleri, bu yöntemlerle kamulaştırdıkları arazileri, yandaşlarına cüzzi fiyatlarla satmışlardır. Tapuda hile yaparak, vatandaşlara 5, 10 metrekare arsalar satmışlardır. Pazar tezgahlarından usulsüz para toplamışlar, hafriyat işlerinden usulsüz para almışlar, taksi ve minibüs ihalelerine fesat karıştırmışlardır. Bazı belediye çalışanlarını istifaya zorlamışlar, Belediye Meclisi üyelerine baskı ve şiddet uygulamışlardır.

Jandarmanın usulsüzlüklerle ilgili soruşturma yaptığı şirketler ile kooperatif ve vakıflar şunlar: Esenyurt Belediyesi, Roza İnşaat ve Ambalaj Taahhüt Ltd. Şti, Asilsan İnşaat, Zeybek İnşaat, 77 İnşaat Ltd, Şti, Bayındır İnşaat Ltd. Şti, Özel Ümit Hastanesi, Pelikan Otel, Revan Et Lokantası, Ekin Tekstil, Doğan Enerji, Esenyurt-Beylikdüzü Yapı Kooperatifleri Birliği, Boğazköy Yapı Kooperatifleri Biriliği, Esenkent Yapı Kooperatifleri Birliği, Cumhuriyet Vakfı, Esenyurt Kalkındırma ve Kültür Vakfı, Esenkent Kültür Vakfı (Rıfat Ilgaz Açık hava Tiyatrosu).

DREJ ALİ KORUYORMUŞ

Çapan ve kardeşlerinin ‘Drej Ali' lakaplı Ali Yasak ve adamları tarafından korunduğu iddia edildi. Bu arada Jandarma'nın üzerinde durduğu konulardan biri de daha önce İçişleri Bakanlığı, ve Sanayii Bakanlığı müfettişlerinin yaptığı incelemeler ve mağdurların yapılan suç duyurularına, Büyükçekmece Cumhuriyet Savcılığı'nca takipsizlik kararı verilmesi. Adalet Bakanlığı'nın, Esenyurt'ta inceleme yapan Sanayii ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin 20 Kasım 2000 tarihinde yaptığı suç duyurusuna takipsizlik kararı veren Büyükçekmece Savcısı hakkında soruşturma başlattığı iddia edildi.

SUÇLAMALAR

Jandarma'nın bilgi notundaki suçlamalar

şöyle sıralanıyor:

Adam öldürme

Adam öldürmeye azmettirmek

Arazi mafyalığı

Adam dövdürme

Teşekkül oluşturarak silahlı tehdit

İşyeri kurşunlatmak

Halkı tehdit etmek

Hile yoluyla arazi gaspı

İhaleye fesat karıştırma

Ruhsatsız yapıya izin verme

Silah teşhir ederek korkutma

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!