Star Medya Grubu’nun en değerli şirketi Star TV için, dün 4 grubun yarıştığı ihalede 306 milyon 500 bin dolarla Doğan Grubu en yüksek teklifi verdi. İhalede Kanadalı Canwest ve Ciner Grubu ile yarışan Doğan Grubu, ödemeyi peşin yapacağını açıkladı.
TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) 155 milyon dolar muhammen bedelle satışa çıkardığı Star TV, yapılan açık artırmada 306.5 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Doğan Grubu’nun Işıl Televizyon Yayıncılık A.Ş’de kaldı. İki saat süren açık artırmada CGS olarak ihaleye katılan Kanadalı Canwest Grubu ve Ciner Grubu ile çekişen Doğan Grubu, ödemeyi peşin yapacağını açıkladı.
4 GRUP YARIŞTI: 155 milyon dolar muhammen bedelle Star Medya Grubu’nun en değerli şirketi olan Star TV için TMSF’nin Esentepe’deki merkezinde yapılan ihalede Ciner Televizyon ve Radyo İşletmeciliği A.Ş., CGS Televizyon ve Radyo Yayıncılığı Tic. A.Ş. (Kanadalı Canwest-Global), Işıl Televizyon
Yay. Tic. A.Ş. (Doğan Grubu), Atlantik Basın Yayın A.Ş (Torunlar-Nurol) yer aldı. Daha önce idari belgelerini teslim eden Etik Yayıncılık A.Ş ise, belgelerindeki eksiklikler nedeniyle ihaleye katılamadı.
156 MİLYONLA BAŞLADI: İhaleye katılan guraplardan alınan kapalı zarf tekliflerin ardından 156 milyon dolarla peşin bedel üzerinden sözlü açık artırmaya geçildi. Artırım aralığı 250 bin dolar olan ihalede 10.05’te başlayan ihalede Işıl 86, CGS 15, Atlantik 52, Ciner de 67 numaralı bayrakla artırıma katıldı. Başlangıçta Işıl, CGS ve Atlantik arasında giden açık artırımıma ilk yarım saat Ciner Grubu katılmadı. Ciner Grubu fiyat 164 milyon doları bulduğunda 250 bin dolarla artırıma başlarken, ihalede Işıl Televizyonculuk bir kaç kez 1-2 milyon dolarlık artırımlarda bulundu.
250 MİLYONLUK GÜLÜŞME: Bu arada açık artırmayı yöneten yetkili, CGS masasının 157 milyon 250 bin dolarlık teklifini kısaca ‘250’ diye telaffuz etmesi üzerine, toplam rakamı 250 milyon dolar olarak duyurdu. Ancak, yetkili, CGS yetkililerince uyarılarak rakam düzeltildi. Bu durum salonda gülüşmelere yol açtı. 250 milyon dolarlık rakama ulaşıncaya kadar iki kez daha bu tür yanlış anlaşılmalar oldu.
İKİ MOLA DA CİNER’E: Atlantik Grubu 190.5 milyon milyon dolarlık teklifinden sonra artırımlara katılmazken, çekişme büyük ölçüde Kanadalı Canwest Grubu ile Doğan Grubu arasında yaşandı. Ciner Grubu, 250 milyon dolarlık fiyatı vermesinin ardından, CGS’nin 250 bin dolarlık artırıma gitmesi üzerine ilk mola isteyen katılımcı oldu. Bu molanın ardından yine 3 grup arasında devam eden artırımda Kanadalılar 305 milyon 750 bin dolarda kaldı. Açık artırmada Doğan Grubu’yla bir süre karşılıklı fiyat artırdıktan sonra uzun süre teklif vermeyen Ciner Grubu, bu noktada 250 bin dolarlık artırma gitti. Bunun üzerine Işıl Televizyonculuk fiyatı 306 milyon 500 bin dolara çıkarınca Ciner Grubu ikinci kez mola istedi.
PEŞİN ÖDEME YAPILACAK: Bu molanın ardından yeniden dönülen ihalede Doğan Grubu’nun verdiği fiyatın üzerine çıkan olmadı. Bunun üzerine Doğan Grubu’nun verdiği 306 milyon 500 dolarlık teklifin kurulun onayına sunulacağını açıklandı. İhalenin sona ermesinin ardından bir açıklama yapan Doğan Yayın Holding CFO’su Soner Gedik, teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Doğan Yayın Holding’in zaten milyonlarca vatandaşa ulaştığını, onaydan sonra alınacak Star TV’de eğlence, kültür sanat yayını ağırlıklı bir kanal olarak, yeni bir açılımın hedeflendiğini söyledi. Gedik, ihale bedelini de peşin olarak ödemeyi düşündüklerini belirtti. İhale Komisyonu Başkanı ve TMSF Başkan Yardımcısı Mehmet Çalışkan da, rakamın kendileri için sürpriz olmadığını, 300 milyon dolarlık bir fiyat beklediklerini kaydetti.
Muhammen bedelin yüzde 97.74 üzerine çıkıldıTOPLAM 490 kez fiyat artırımının yapıldığı ihale sonucunda oluşan 306.5 milyon dolarlık fiyat, TMSF’nin belirlediği 155 milyon dolarlık muhammen bedelin yüzde 97.74 üzerinde gerçekleşti. İhalede muhammen bedelin 151.5 milyon dolar üzerine çıkılarak neredeyse 2 katı bir fiyata ulaşılmış oldu.
Kim açık artırmada nereye kadar çıktı
(bin dolar)
Işıl 306.500
Ciner 306.250
CGS 305.750
Atlantik 190.500Canwest: Limitimiz bu kadardı önümüze bakacağızKANADALI Canwest, Süper FM veMetro FM’i alarak dikkatleri üzerine çekerken, bu ihalenin de en iddialı grubu olarak görünüyordu. CGS’nin yöneticisi olarak Star TV ihalesine katılan Fatih Akol, iddialı olarak girdikleri ihaleyi kazanamamalarıyla ilgili olarak ‘Limitimiz bu kadardı’ dedi. ‘Akol, Türkiye’ye ilişkin yatırım projelerinin bitmesinin söz konusu olmadığını belirterek, ‘Güreş devam ediyor. Yolumuza devam edeceğiz’ dedi.
Türkiye’nin ilk özel TV kanalıTMSF’nin İmar Bankası’nın neden olduğu zararın tazmini amacıyla el koyup satışa çıkardığı Star TV, ‘Türkiye’nin ilk özel televizyonu’ özelliğini taşıyor. Uzanlar ve başlangıçta adı açıklanmasa da Ahmet Özal ortaklığı ile kurulan Magic Box, 1 Mart 1990’da Star 1 adını verdiği kanal ile yayına başladı. Yurtdışı merkezli şirket olan Magic Box’un Star 1 kanalı Uzan Grubu’nun medyadaki ilk şirketi olurken, özel TV’lere de öncülülük etmiş oldu.
Yalçındağ: Başarılı yayıncılık çizgisi geliştirilerek sürecek
DOĞAN Yayın Holding (DYH) İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Star Televizyonu’nun Doğan Grubu bünyesinde başarılı çizgisini geliştirerek sürdüreceğini açıkladı. İhalenin kamuoyunun gözleri önünde, adil ve şeffaf biçimde gerçekleştirildiğini bildiren Yalçındağ, ‘Türkiye’nin seçkin şirketlerinin yanısıra dünyanın da önde gelen bazı medya kuruluşlarının katıldığı bu ihalenin küresel düzeyde bir yarışmaya dönüşmesini sağlayan TMSF yönetimine ve çalışanlarına teşekkür ederiz’ dedi.
Yalçındağ, ihalenin Rekabet Kurulu ve Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun izinlerinin ardından TMSF’nin onayıyla kesinleşeceğini bildirerek, ‘Türkiye’nin ilk özel ve ülkenin önde gelen eğlence kanallarından biri olan Star TV’nin 15 yıldır Türk TV izleyicisine götürdüğü spor, eğlence, eğitim ve kültür alanındaki yayın hizmetini DYH ailesine katılmasıyla daha üst bir düzeye taşıma olanağı doğacaktır’ diye konuştu.
Yalçındağ, şöyle devam etti: ‘Gelişen uydu, kablo ve internet teknolojisi ile rekabetin daha da şiddetlendiği günümüz yayıncılık dünyasında, her gece Türkiye’deki TV izleyicisinin yaklaşık yüzde 8-9’unu ekran başına toplayan Star Televizyonu, grubumuz bünyesinde de başarılı yayıncılık çizgisini geliştirerek sürdürecektir.’
Türkiye’deki özel ulusal kanallarATV
FLASH TV
KANAL D
STAR
SHOW
NTV
CNN TÜRK
BRT
KANAL 7
KANAL 6
CINE 5
HBB
STV
TGRT
MELTEM TV
CNBC-E
TV8
YENİ TV
TEMPO TV
IŞIK TV
KANAL 1
TV 5
Bu satış tekel yaratmaz 2-3 ay içinde devralırız
İHALENİN ardından soruları yanıtlayan Doğan Yayın Holding CFO’su Soner Gedik, gerekli izinlerinin alınmasının ardından Star TV’nin devrinin 2-3 ay içinde tamamlanacağını açıkladı. Doğan Grubu’nun Star TV’yi almasının piyasada tekelcilik yaratıp yaratmayacağına yönelik bir soru üzerine Gedik, ‘Medyadaki tekelleşme lafının, bu lafı kullananı da rahatsız etmesi lazım’ diyerek Türkiye’de 20’den fazla ulusal, 200’e yakın yerel ve bölgesel kanal bulunduğuna dikkat çekti. Gedik, ‘Bu kadar çok kanalın olduğu yerde tekelden bahsetmek mümkün değil. Bizim gerçekte sayısal olarak değil, etkinliğimizden kaynaklanan belki böyle bir imaj var ama bu imaj doğru değil. Biz bu ulusal kanallardan sadece birini almış oluyoruz. Pazar payımız belli’ diye konuştu. Gedik, 30 Eylül’de yapılacak Kral TV ve 3 Ekim’deki Kral FM ihalelerine de katılacaklarını açıkladı. Ulaşılan fiyat konusunda ise Soner Gedik, ‘Herkesin aklında bir fiyat vardı. Pahalı mı aldık? Ucuza almadık. Zaten herkes belli bir noktaya kadar dayandı, demek ki en son dayanan biz olduğumuza göre ucuza aldık diyemem’ dedi. Gedik, ‘İşten çıkarmalar olabilir mi’ sorusuna da, ‘Zannetmiyorum. Konuşmak için erken Çünkü sınırlı bilgimiz var ama bir operasyonun da yapılacağı belli bir sayı var. Operasyonel ve etkin bir şekilde işletmek için burada çalışan arkadaşların çoğuyla bir arada olmaya mecburuz’ yanıtını verdi.
Baykal: Doğan’ın alması iyi olduİNGİLİZ İşçi Partisi’nin kongresinde konuşmak için dün İstanbul’dan Londra’ya giden CHP Genel Başkanı Deniz Baykal Star TV’nin Doğan Gurubu’na geçmesinin sevinçle karşıladığını ve bundan mutluluk duyduğunu söyledi.
Atatürk Havalimanı’nda yaptığı basın toplantısında Baykal, ihaleye ilişkin ‘Özelleştirme girişimi olarak, Star TV’nin artık devletin istismar ettiği, hükümetin, iktidarların istedikleri gibi kullandıkları bir konumdan çıkacak olması bizi sevindiriyor’ dedi. Baykal, şöyle konuştu: ‘Ne yaptığı bilinen, sorumluluğunu üstlenen, sahibi belli bir duruma dönüştürülmüş olması önemli. Başından beri bunu istiyorduk. Devletin, iktidarların istedikleri gibi kullandıkları, sahibi, sorumlusu belli olmayan, nereye ne kadar harcama yaptıkları bilinmeyen bir tabloda olmasının hep yanlış olduğunu ifade ediyorduk. Ayrıca satışın ulaştığı bedel, konuyla ilgili çevrelerin ifadelerine göre tatmin edici ve güzel bir bedel. Bedelinin peşin ödeneceğini sevinçle karşılıyorum. Çünkü son zamanlarda özelleştirmelerde yüksek fiyat ve 49 yıla kadar sarkan uzun ödeme dönemleriyle fiyatın içi boşaltılıyordu. Doğan Grubu, tanınan, bilinen, Türkiye’de yayıncılığın en önemli, en ağırlıklı kurumlarından birisidir. Hayırlı olsun. Kutluyorum, başarılar diliyorum. Star TV’nin şimdi Türkiye’nin deneyimli bir kuruluşa geçmiş olması sevindirici bir hadise olarak görüyorum.’