Güncelleme Tarihi:
Canlı bombaları taşıyan otomobil 16 Ekim gecesi bir apartmanın garajında bulundu. Araçtaki parmak izlerinden ve mobese kameralarından hücre evler ile depolara ulaşıldı. Yapılan baskınlarda bombalar ile silahlar ele geçirildi, aralarında katliamın planlayıcısının da bulunduğu 9 kişinin Suriye'ye kaçtığı belirtildi.
10 Ekim günü barış mitingi için Ankara'ya gelenlerin toplandığı Ankara Garı önünde peş peşe iki patlama meydana geldi. Canlı bombaların düzenlediği saldırılarda 102 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı. Yapılan araştırmada saldırının Suruç bombacısı Şeyh Abdurrahman Alagöz'ün ağabeyi Yunus Emre Alagöz ve kimliği bilinmeyen yabancı uyruklu IŞİD militanı tarafından yapıldığı saptandı. Güvenlik güçleri bu sırada yaptığı çalışmalarda canlı bombaların Gaziantep'ten 2 otomobil ile Ankara'ya gittiğini ortaya çıkardı ve olayla ilgili olarak Gaziantep, Kilis ve Bursa'da gözaltına aldığı 6 kişiden 4'ü tutuklandı.
CANLI BOMBALARIN BİNDİĞİ OTOMOBİL GARAJDA BULUNDU
Saldırı sonrası Ankara'ya giden canlı bombaların çıkış noktasının tespit edilmesi üzerine terör konusunda uzman polis ve istihbaratçılardan oluşan özel bir ekip, Gaziantep'e geldi.
Uzman polislerden oluşan ekip, canlı bombaları Ankara'ya götüren ve saldırının ardından dönen 34 DM 8574 plakalı otomobilin peşine düştü. Mobese ve güvenlik kameralarının takibi ve istihbarat çalışmasının ardından otomobilin Yeditepe Mahallesi'nde olduğu belirlendi. Polis ekipleri geçen 16 Ekim gecesi otomobili Yeditepe Mahallesi'ndeki bir apartmanın garajında buldu.
GARAJIN 6 AYLIK KİRASINI PEŞİN ÖDEMİŞLER
Apartman yöneticisinden ulaşılan garaj sahibi, Yeditepe Mahallesi'ne geldi ve garajı bir süre önce tanımadığı Suriyeli bir kişiye 150 liradan kiraya verdiğini ve 6 aylık kira karşılığı 900 lira parayı da peşin olarak aldığını söyledi. Garaj sahibi, kiracısını tanımadığını ve kendisinde olan cep telefonundan da bu kişiye ulaşamadığını söyledi. Garaja giren polis, canlı bombaların Ankara'ya giderken kullandığı otomobili, plakalarının sökülmüş olarak buldu. Garajda ve otomobilde parmak izi araştırması yapan polis, daha sonra detaylı araştırma için aracı çekiciyle Emniyet Müdürlüğü otoparkına götürdü.
HÜCRE EVİ VE DEPOLARA ULAŞILDI
Otomobildeki parmak izleri, aracın geçmişte gittiği bölgeler ve istihbarat çalışmalarının ardından polis kent merkezi ile Nizip ilçesindeki depo ve hücre evlerini de belirledi, peş peşe operasyonlar düzenledi. Gizlilik içerisinde yürütülen operasyonlarda 2,5 ton amonyum nitrat, 10 intihar yeleği, 150 metre kortex patlayıcı, 60 kilo TNT, 15 kilo demir bilye, 5 kilo cıvata somunu, 3 bin 683 mermi, 10 paket kimyasal patlayıcı, çuvallar içerisinde bomba yapımında kullanılan kükürt, amonyum nitrat, canlı bomba yeleği dikiminde kullanılan dikiş makinası, 27x16 ebatlı fünyesi takılı olmayan TNT düzeneği, 1 boş TNT kalıbı, bomba yapımında kullanıldığı malzemeler, 25 el bombası, 1 av tüfeği, 1 el bombası fünyesi, 6 kalaşnikof tüfek ile 8 fünye ele geçirildi.
LÜKS SEMTTEKİ DEPODAKİ MALZEMELER KAMYONLA GÖTÜRÜLDÜ
Polis ekiplerinin soruşturma kapsamında operasyon yaptığı depolardan birisinin ise kentin lüks semtlerinden Değirmiçem Mahallesi'nde olduğu ileri sürüldü. Mahalle sakinleri, bir apartmanın altındaki depoda polis ekiplerinin operasyon düzenlediği ve içerideki malzemelerin kamyonla taşındığını söyledi.
Operasyon düzenlenen deponun kilidinin ise bu olayın ardından değiştirildiği görüldü.
9 ŞÜPHELİ SURİYE'YE KAÇTI İDDİASI
Öte yandan dün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yaptığı açıklamada da yer alan ve haklarında gıyabi tutukluluk kararı verilen 9 şüphelinin ise saldırı sonrası Suriye'ye kaçtıkları ileri sürülüyor.
Güvenlik güçlerinin de Suriye'ye kaçtığını değerlendirdikleri 9 şüphelinin Türk vatandaşı ve Suriyeli olduğu öğrenildi.
DİKKAT ÇEKMEMEK İÇİN FARKLI SEMTLER TERCİH EDİLMİŞ
Ankara eylemini gerçekleştiren saldırganların Gaziantep'te dikkat çekmemek için farklı semtlerde depo ve garaj kiraladıkları ortaya çıktı. Bu depolarda patlayıcı imal ettikleri belirlenen IŞİD militanlarının, hücre evlerini de birbirini tanımayan kişilerden oluşturduğu ve farklı semtlerde seçtikleri öğrenildi. IŞİD militanlarının yine dikkat çekmemek için kenar semtler yerine orta ve üst gelir seviyesine sahip kesimin yaşadığı mahallelerde depo ve evler kiraladığı ileri sürüldü.
Öte yandan örgütün etkin ve önemli isimlerinden olan ancak Ankara saldırısında aktif rol almayan bazı hücre yapılarının da operasyonların başlamasıyla Suriye'ye çekildiği bildirildi.
HER AY YÜZLERCE KİŞİ YAKALANIYOR
IŞİD terör örgütü, Suriye'nin Türkiye sınırında yer alan Gaziantep'in Karkamış ile Kilis'in Elbeyli ilçesi arasındaki yaklaşık 80 kilometrelik Cerablus-Çobanbey hattının kontrolünü elinde bulunduruyor. Son aylarda 2 askerin şehit olduğu çatışmalara giren IŞİD militanları, çatışmada yaralanan bir askeri de Suriye'ye götürdü. Sınır hattı ve kent merkezinde güvenlik güçlerince yürütülen çalışmalarda IŞİD'e katılmak üzere Gaziantep ve Kilis'e gelenlere de göz açtırılmıyor.
Gaziantep ve Kilis'te her ay büyük bölümü yabancı uyruklulardan oluşan ortalama 250 kişi güvenlik güçlerince yakalanıyor. Yakalananların büyük bölümü sınır dışı edilmek üzere Göç İdaresi Müdürlüğü'ne teslim edilirken, IŞİD ile bağlantılı içerisinde olan veya cihat için Suriye'ye gitmek istediğini söyleyenler ise 'terör örgütü üyeliği' suçundan tutuklanıyor.