Güncelleme Tarihi:
MERKEZ üssü Çankırı'nın Çerkeş İlçesi olan Richter ölçeğine göre 5.9 büyüklüğündeki deprem, tüm bölgeyi şiddetle sarstı.
Çankırı'da yaralı sayısı 51'e, hasarlı ev sayısı 403'e çıktı. Depremde Orta İlçesi'ne bağlı Tutmaçcı Bayındır köyünde yıkılan evin enkazından Ahmet Aslan'ın cesedi çıkarılırken, yaralananların sayısı 51'e yükseldi. Hasarlı ev sayısı Çerkeş'te 86, Şabanözü'de 12. Orta İlçesi'nde 55 ev yıkıldı. Orta'ya gıda maddesi ulaştırıldı.
Ankara'nın Çubuk ilçesine bağlı Aşağıçavurdur köyünde yıkılan evin enkazı altında kalan bir kişi yaşamını yitirdi, bölgede 30'a yakın kişi de yaralandı.
Sabah saat 05.41'de meydana gelen deprem, Çankırı'nın yanı sıra Ankara, Kırıkkale, Kastamonu, Karabük, Bolu ve Çorum ilerini şiddetle sarstı. Uykularından fırlayan halk panik içinde sokaklara döküldü. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nün depremin merkez üssünün Çankırı'nın Çerkeş ilçesi olduğunu belirlemesinden sonra, bölgeyle irtibat sağlandı ve ilk saptamalara göre Çerkeş ile Orta ilçelerinde birçok bina oturulamaz hale geldiği, ancak can kaybının olmadığı anlaşıldı. Yetkililer ulaşılamayan bazı köylerle irtibat kurulmaya çalışıldığını söyledi.
ANKARA'DA 1 ÖLÜ
Ankara'nın Çubuk ilçesine bağlı Aşağıçavdur köyünde üç katlı bir evin deprem sırasında çökmesi sonucu enkaz altında kalan Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi Ali Yılmaz yaşımını yitirdi.
Çankırı ve Ankara'nın ilçelerinde deprem sırasında binalardan atlayan ve panik içinde kaçarken yaralanan yaklaşık 30 kişi hastanelere kaldırıldı. Çankırı Valisi Halil Ulusoy, depremin daha çok Çerkeş, Orta ve Kurşunlu ilçelerinde hasara neden olduğunu, bazı binaların oturulamaz hale geldiğini söyledi. Çankırı'nın tüm ilçeleriyle irtibat kurulduğunu ve can kaybı olduğuna ilişkin kendilerine bilgi ulaşılamadığını belirten Vali Ulusoy, Orta ilçesi olmak üzere depremden etkilenen yerleşim merkezlerine yardım ekiplerinin sevkedildiğini söyledi.
FAY HATTI HAREKETLENDİ
Uzmanlar, depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı'ndaki hareketlenme sonucu meydana geldiğini, 17 Ağustos Marmara ve 12 Kasım Düzce depremlerinden bağımsız ayrı bir deprem olduğunu söylediler. Depremin dağlık alanda meydana gelmesinin can kaybı ve daha büyük hasar meydana gelmesini engellediğini belirten uzmanlar, Düzce depreminin Kuzey Anadolu Zonu'na stres transfer ettiği, Çankırı depreminin de bundan kaynaklandığı görüşünü savundular. Bölgede 1944, 1951 ve 1953 yıllarında Richter ölçeğine göre 6 büyüklüğünde depremler meydana gelmiş, yüzlerce kişinin yaşamını yitirmişti.
Denizli sokakta sabahladı
Denizli'yi pazar gününden bu yana beşik gibi sallayan depremler önceki gece de sürdü ve 4 sarsıntı daha meydana geldi. Korku içindeki halk, geceyi Çamlık Mesireliği'nde geçirdi. Piknik yeri, en kalabalık gecesini yaşadı, adım atacak yer kalmadı. Denizli halkı korkusu ile sabahlarken, deprem hberi Çankırı'dan geldi.
Kentte geçen pazar ve pazartesi günleri meydana gelen Richter ölçeğine göre 3 ve 3.9 şiddetinde toplam 17 depremin yarattığı tedirginliğe, yayılan asılsız söylentilerin yol açtığı panik de eklenince, vatandaşlar evlerine girmedi. Parklarda, cadde kenarlarında beklemeyi tercih etti. Delikliçınar ve Demokrasi meydanları doldu. Binlerce kişi ise akşam saatlerinden itibaren Çamlık Mesireliği'ne koştu.
Battaniyesini, yorganını, çadırını, yiyeceklerini kapan, otomobillerle ve yaya olarak mesireliğe akın etti. Çamlık Mesireliği, gelen yaklaşık 15 bin kişiyle tamamen doldu, taşıtlar hareket edemez hale geldi. Bunun üzerine polis saat 21.30'da mesireliğe taşıt girişini bir saat durdurdu. Valilik Kriz Masası kurdu. Mesirelikte polis sürekli devriye gezdi. Vatandaşların rahatsızlanabileceği düşünülerek gece boyunca 112 Acil Servis ambulansı Çamlık'ta hazır bekletildi.
DÖRT DEPREM DAHA
Depremden kaçan vatandaşlar dört sarsıntının daha heyecanını yaşadı. Saat 21.39'da merkez üsü Sarayköy olan 2.9 büyüklüğünde, saat 22.37 ve 01.21'de merkez üssü Denizli olan 3 büyüklüğünde, 01.46'da da merkez üssü Denizli olan 3.6 şiddetinde dört deprem meydana geldi.
Vali Yusuf Ziya Göksu, Emniyet Müdürü Halil Tataş ve Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Oğuz da mesireliğe geldi. Vatandaşların yoğun sorularıyla karşılaşan Göksu, Kandilli Rasathanasi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'yla sürekli görüştüklerini, Kriz Masası kurduklarını söyleyerek, ``Gerekli önlemleri aldık'' dedi. Vatandaşları duyarlı ve sakin olmaya çağıran Göksu, sarsıntıların birbuçuk ay önce meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremin artçı şokları olmadığını öğrendiklerini, sarsıntıların sürüp sürmeyeceği konusunda yetkililerden net yanıt alamadıklarını söyledi.
Göksu, vatandaşların ısrarla ``Evimize gidelim mi, yoksa burada mı kalalım. Depremler devam edecek mi'' sorularına temkinli yanıt verdi, ``Bu çok hassas bir konu. Ben size evinize gidin, rahat olun diyemem, burada kalın da diyemem. Ben evime gidip yatacağım. Takdir size ait'' dedi.
Denizli Devlet Hastanesi Acil Servisi, doktor ve hemşirelerin de tedirgin olması nedeniyle hastanenin bahçesine taşındı. Çeşitli nedenlerle gelen hastalara ilk müdahale bahçede yapıldı. Hastaneye başvuranlar arasında deprem korkusu nedeniyle gelip sakinleştirici iğne yaptıranlar da oldu.