Çankaya özür dilesin

Güncelleme Tarihi:

Çankaya özür dilesin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2001 00:00


Şehriban OĞHAN - Metehan DEMİR - Uğur ERGAN - Hülya Güzel / ANKARA
Haberin Devamı

Hükümet kanadından bir günde 4 açıklama

MGK'daki kavga nedeniyle Başbakan Ecevit, dün üç ayrı açıklama yaptı. Ecevit'in bu açıklamalarının yasınıra bir açıklama da Bakanlar Kurulu adına yapıldı ve Cumhurbaşkanı Sezer'in özür dilemesi istendi. İşte Ecevit'in ve Bakanlar Kurulu'nun açıklamaları:

1) Terbiye dışı davrandı

Ecevit (Başbakanlık Saat 11.05):

Bugün son derece üzücü bir olay oldu. MGK toplantısının açılışında kamu görevlilerinin önünde sayın Cumhurbaşkanı söz alarak son derece ve terbiye dışı bir üslupla bana ağır ithamlarda bulundu. Devlet geleneklerimizde yeri olmayan, eşi görülmedik bir davranışta bulundu. Ya kendisine aynı üslup içinde yanıtta bulunacaktım veya terketmek zorunda kalacaktım. Onun için toplantıdan çıkmayı tercih ettim. Orada bulunan değerli bakan arkadaşlarım da aynı davranışta bulundular, toplantıyı terkettiler. Tabii ciddi bir krizdi bu. Bunu esenlikle bir çözüme ulaştırmak zorunda kalacağız tabii. Bakanlar Kurulu üyeleriyle istişare ettikten sonra, danıştıktan sonra kamuoyuna elbette daha ayrıntılı bir açıklamada bulunacağız.

2: Ekonomik krizden sorumlu

Ecevit: (Saat : 14.20) Bakanlar Kurulu arası

Tam tersine sayın Cumhurbaşkanı'nın şu aşamada bu olayı yaratmış olması ekonomik bakımdan ciddi bir rahatsızlık doğurmuştur. Bu konuda eğer Cumhurbaşkanı'nın söylemek istediği bazı şeyler, yapmak istediği şikáyetler varsa bunun zemini, zamanı vardır. Fakat bunu bu şekilde, bütün kamuoyuna yansıyacak şekilde gerçekleştirmiş olması aslında sayın Cumhurbaşkanı'nın ekonomide karşılaşılabilecek sorunlarda büyük bir sorumluluk payı olacağı bellidir.

3: MGK’yı arenaya dönüştürdü

Ecevit: (Saat : 17.46) Bakanlar Kurulu sonu

Cumhurbaşkanı'nın MGK'yı bir arenaya dönüştürmüş olması eşi görülmemiş bir sorumsuzluk örneğidir.

Tarihimizde bir eşi görülmemiş olan bugünkü olayı değerlendirdik. Cumhurbaşkanı Sezer bu yüksek mevkiiye geldiğinden beri 57. Hükümet'in çalışmalarına art arda engeller çıkarttı. Hükümet buna karşı Cumhurbaşkanı'na gereken saygıyı gösterdi. Sezer'in bana gösterdiği saygısızlıkla aslında hükümeti hedef aldı. Cumhurbaşkanı'nın hükümetten veya başbakandan bazı yakınmaları olabilir. Fakat bunları dile getirmenin, yalnız üslubunu değil, zamanını ve zeminini de dikkatle ve özenle seçmesini beklenirdi. Sezer'in konuşması için belirlediği zeminin MGK olmaması gerekir. Hükümetteki uyumun cumhurbaşkanlığı ile hükümet arasında da sağlanması beklenirdi. Bu da Anayasamıza göre en başta cumhurbaşkanlığına düşen bir görevdi. Ama sayın Sezer, bu görevi yerine getirememiştir.

İki gün sonra Cumhuriyet tarihinin 8.5 milyar dolarlık en büyük borç ödemesini yapacak. TBMM'de ekonomiyle ilgili gensoru tartışmasının da bugün yapılacak.

Bu gelişmelerle aynı günlerde bir hükümet-cumhurbaşkanlığı sorununun ortaya çıkmasının ekonomide önemli bir sarsıntıya yol açacağı belliydi. Nitekim, Cumhurbaşkanı'nın neden olduğu olayın hemen ardından Merkez Bankası'ndan büyük miktarda döviz çekilmiştir. Böyle bir ortamda Cumhurbaşkanı'nın MGK'yı bir arenaya dönüştürmüş olması eşi görülmemiş bir sorumsuzluk örneğidir.

4: Kamuoyunu önünde özür

Bakanlar Kurulu açıklaması( Saat: 17.50)

Bugünkü MGK toplantısının başlangıcında sayın Cumhurbaşkanı tarafından sayın Başbakanımız'a yapılan ve Anayasa kitabı atılmasına varacak derecelere ulaşan çirkin muamele devlet geleneğimiz ve terbiye sınırlarıyla bağdaşmamakta olup, Bakanlar Kurulu'muz tarafından esefle karşılanmıştır. İşgal ettiği makam ne olursa olsun, hiç kimsenin sayın başbakanımıza saygısızlık yapmaya hakkı yoktur. Sayın Başbakanımız'a yapılan bu saygısızlık bakanlar kurulumuza yapılmış demektir. Anayasa'mıza göre devlet kurumlarının uyumlu çalışmasını gözetmekle yükümlü olan sayın Cumhurbaşkanı'ndan beklenen, kendisinin neden olduğu bu vahim olaydan ötürü kamuoyu önünde özür dilemesidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!