Çankaya Köşkü’ne cumbalı kardeş geliyor

Güncelleme Tarihi:

Çankaya Köşkü’ne cumbalı kardeş geliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2013 10:02

Meclis başkanlarının 30 yıl kullandığı Başkanlık Konutu tamamen yıkılarak tarihe karıştı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve ailesinin ikamet ettiği Dışişleri Konutu’nun tam karşısında hummalı bir inşaat çalışması başlatıldı. Meclis başkanları için yapılacak yeni resmi konut, Türk motifli ve cumbalı yapısıyla Çankaya Köşkü ve Başbakanlık Konutu’na komşu olacak.

Haberin Devamı

Meclis Başkanlık Divanı’nın geçen aylarda aldığı karar sonucu, 1980 öncesi Yunanistan Büyükelçiliği rezidansı olarak kullanılan, 1983’ten beri Meclis’e tahsis edilen konut yıkıldı. Meclis başkanlarının, eski olduğu için 20 yıla yakın süredir ikamet etmediği konutta geçmiş yıllarda ender olarak resmi görüşme ve kabuller yapılıyordu.

GÜVENİLİR İŞÇİ
Meclis Başkanlığı, inşaata komşu olan Japon Büyükelçiliği rezidansı ve Dışişleri Konutu’ndaki Gül ailesine rahatsızlık verilmemesi için özel önlemler aldı. İhale şartnamesine “Çalışmalar çevredeki diğer resmi konutların çalışma ortamını etkileyecek derecede ses yapmadan yürütülecektir” şartı konuldu. Yıkılan binanın yerine konuşlanan dev iş makineleri çalışmalarını dikkatle yürütüyor. Müteahhit firmayla, işçilerin TBMM güvenlik birimlerince kontrol edileceği ve uygun görülmeyenlere izin verilmeyeceği konusunda anlaşma yapıldı.

Haberin Devamı

CUMBALI KÖŞK BİTTİĞİNDE BÖYLE OLACAK / Foto Galeri

7 MİLYON LİRA
Meclis yönetimi, yeni bina için 2013 bütçesine 7 milyon 100 bin lira koydu. Yeni Başkanlık Konutu, geleneksel Türk mimarisinin modern bir örneği olarak projelendirildi. 2 katlı binada, resmi kabuller ve yabancı konukların ağırlanması için 2 büyük, bir orta salon yapılıyor. VIP statüde ihale edilen konutta, kullanılacak ithal ürünlerden özel tutkallara, Afrika kökenli iroko ve venge ağaç türlerinden küfeki taşına kadar her türlü ayrıntı düşünüldü.

TAVANA MEZARTAŞI DESENİ
Projeye göre bina, Aksaray Sultanhanı’ndan motifler, Semerkant Uluğbey Medresesi’nden desenler gibi geleneksel Türk motifleriyle donatılacak. Kaşgarlı Mahmut’un Divanü Lügati’t-Türk eserinden harita ve çizimler işlenecek. Ahşap pencere kapaklarında Süleymaniye Camisi’nin “çıtakari” deseni olacak. Tavanlar için Ahlat mezartaşlarındaki işlemelerden alınan 16 yıldızlı figür seçildi. Bitlis’in tarihini 3 bin 500 yıl önceye götüren bu desen, nüfuz sahiplerine faniliği anımsatıp alçakgönüllülüğü unutmamaları mesajı verecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!