Güncelleme Tarihi:
İŞTE O HEDİYELİK EŞYALAR
Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale Savaşları'nı bizzat komuta ettiği, hatta yaralandığı Conkbayırı tepesindeki hediyelik eşya dükkanlarında satılan buzdolabı süsleri, Çanakkale'yi, 1915 yılında bu kentte yaşanan ve dünya tarihinin yönünü değiştiren savaşı anlatacak şekilde tasarlanmış.
Arkası mıktanıslı buzdolabı süsünün üzerinde truva atının yanısıra, Çanakkale'yi Çanakkale yapan Şehitler abidesinin ve 1915 savaşlarında kısıtlı imkanlarla savaşan Türk askerlerinin simgesi haline gelmiş Seyit Onbaşı'nın tek başına 276 kiloluk top mermisini sırtında taşırken resmedildiği rölyefler kabartma halinde yer alıyor.
Ancak asıl şok, buzdolabı süsünün arkasını çevirince yaşanıyor;
Zeynep Gürcanlı YAZIYOR |
ERDOĞAN DA SEYİT ONBAŞI'YI ÖRNEK VERMİŞTİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale'de dün savaşın 93. yıldönümü törenlerine katıldıktan sonra, kendisine eşlik eden 13 bakanıyla birlikte, AKP'nin Çanakkale il örgütünün toplantısına katılmış ve burada partiye kapatma davası açılmasına karşı en sert konuşmasını yapmıştı.
Erdoğan konuşmasında, Mehmet Akif'in "İmandır, o cevher ki ilahi ne büyüktür; İmansız olan paslı yürek sinede yüktür" dizelerini okumuş, ardından da Çanakkale Deniz Savaşları sırasında 276 kiloluk top mermisini sırtında taşıyp, namluya yerleştirerek, savaşın yesrini değiştiren Seyit Onbaşı'ya atıfta bulunmuştu. Erdoğan, "Seyit Onbaşı'yı, Seyit Onbaşı yapan imandır. Hadi inkar etsinler bunu. Hadi buna da lalikliğe aykırıdır desinler..." diye konuşmuştu.
SEYİT ONBAŞI KİMDİR?
Seyit Onbaşı, 1889 yılının Eylül ayında Havran İlçesi Çamlık (Manastır) köyünde dünyaya geldi. Babasının adı Abdurrahman, annesinin ki Emine idi.
Seyit, 1909 yılının Nisan ayı başlarında askere alındı. 1912'de Balkan Savaşları'na katıldı. Savaş bitiğinde terhis edilmedi ve topçu eri olarak Çanakkale Cephesi'nde görev aldı. Çanakkale Savaşları'nda gösterdiği kahramanlıkla adını Türk tarihine yazdırdı.
18 Mart Deniz Savaşı sırasında, Rumeli Mecidiye Tabyası'nda ayakta kalabilen tek top vardı onun da mermi kaldıran vinci bozulmuştu. Seyit Onbaşı büyük bir güçle 215 Okkalık mermiyi üç kez kaldırarak namlunun ucuna sürmüş ve bu kahramanlığı ile Ocean gemisi büyük bir yara almıştı.
Seyit Onbaşı 1918 sonbaharında köyüne döndü. sanatı olan ormancılık ve kömürcülüğe devam etti.
1934 tarihinde yürürlüğe konan soyadı yasasıyla "Çabuk" soyadını aldı. 1939 yılında akciğerlerindeki rahatsızlık nedeniyle vefat etti.
Fotoğraflar: Fevzi Kızılkoyun