Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2007 14:19
Çanakkale Emniyet Müdürlüğünün yaptığı operasyonda, Kepez Limanı'na petrol taşıyan gemilerin tankerlerinden çıkan slajların (zehirli yağlı atık) kent girişindeki bir araziye gömüldüğü belirlendi.
Çanakkale Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğü ekipleri, Çanakkale Belediyesine ait bir kamyonla kent girişinde yeni mezarlık mevkisindeki araziye, Kepez Limanı'na petrol taşıyan gemilerin tankerlerinden çıkan slajların dökülerek, üzerlerinin dozerle örtüldüğünü tespit etti.
Polis ile İl Çevre ve Orman Müdürlüğü görevlileri, limanda yaptığı aramada, 150 çuval slaj ile 139 varil ayrıştırılmış slaj ele geçirdi.
Liman sorumlusu S.E, Çanakkale Belediyesi Fen İşleri Müdürü T.A, belediye kamyon şoförü S.K. ile dozer şoförü E.Ç, konuyla ilgili sorguya alındı.
TÜBİKAK NUMUNELERİ İNCELEYECEK
Çanakkale İl Çevre ve Orman Müdürü Mahmut Ustabaş, zehirli atıkların çevreye olan etkisinin belirlenmesi için, numune aldıklarını ve numunelerin incelenmek üzere TÜBİTAK'a gönderileceğini söyledi.
Dökülen zehirli atıkların üzeri örtülü olduğu için miktarını henüz bilmediklerini, yalnızca Kocaeli'ndeki İZAYDAŞ'da yakılarak imha edilebildiği için oraya gönderileceği zaman toprağı açacaklarını belirten Ustabaş, “İZAYDAŞ'dan imha için gün alıncaya kadar toprağı açmamız mümkün değil. İmha günü belirlendiğinde, slajlar lisanslı araçlarla Kocaeli'ye gönderilecek.”
BÖLGEDE 24 SAAT EMNİYET TEDBİRİ
Ustabaş, bugün itibariyle zehirli atıkların bulunduğu alanda 24 saat emniyet tedbiri alındığını söyledi.
Ayrıca bakanlıktan uzman talebinde bulunduklarını belirten Ustabaş, şöyle dedi:
“Limanda incelemeler devam ediyor. Petrol türü zehirli atıklarla çevreyi kirletmenin cezası 100 bin-1 milyar YTL arasında değişiyor. Slajların miktarı belirlendikten sonra ceza kesilecek. Şu an için tutanaklar tutuldu. Slajlar, yağmur sularıyla karışıp toprağa sızarak, çevre kirliliğine yol açabilir.”
LİMANIN ATIK İŞLEME YETKİSİ YOK
Öte yandan, geçen yıl hizmete açılan Kepez Limanı'nın, her limanda bulunması gereken atık alım tesisine sahip olduğu, ancak atık işleme yetkisi bulunmadığı öğrenildi.
Operasyonda ele geçirilen 150 çuvalın yanı sıra 139 varil ayrıştırılmış slaj bulunması üzerine, bu slajların, limanda ayrıştırıldığı tespit edildi.
Türkiye'de, tehlikeli atıkları bertaraf lisansı olan tek firmanın ise Kocaeli'ndeki İZAYDAŞ firması olduğu belirtildi.