Güncelleme Tarihi:
Törende konuşan Deniz Harp Akademisi Komutanı Tümamiral Kadir Sağdıç, Çanakkale Savaşı'ndan sonra tarihin seyrinin değiştiğini belirterek, bu savaştan Türkiye'nin ve tüm dünyanın dersler çıkartarak, bugüne ışık tutan yeni taktik ve stratejiler geliştirdiğini söyledi.
“Çanakkale Savaşı, vatan savunması ve özgürlük uğrunda canını esirgemeyen bir ulus olduğumuzu tüm dünyaya göstermiştir” diyen Tümamiral Sağdıç, bu savaşla Türk ulusunun “Ulu Önder”ini bulduğunu ve savaşı da kazanarak genç Türkiye Cumhuriyeti'ni kurduğunu kaydetti.
Çanakkale Zaferi ve Kurtuluş Savaşı'nda Türk Ulusu'nun savunma azmi ve iradesini görenlerin 2. Dünya Savaşı'nda bu kez Türkiye'yi harbe sokmaya cesaret edemediğini ifade eden Tümamiral Sağdıç, şunları kaydetti:
“21. yüzyılın ilk çeyreği, 20. yüzyılın ilk çeyreğindeki kaosla benzerlikler oluşturmaya başlamıştır. Bu kez soğuk harbin galibi batı sistemi hegemonik güç haline dönüşmüş ve organize olamayan, sürdürülebilir büyüme gösteremeyen toplumlar arasında bir sürtüşme ortamı doğmuştur. Bu kapsamda batı hegemonyasında bilgi ve iletişim ağlarını tekeline alan Küresel çıkar grupları, ulus devlet yapılarını bir engel olarak görmeye başlamış, ulusal yapıyı etnik ve dini olarak mikro düzeye ayrıştırma gayreti içine girmişlerdir.
Ulusal dayanışmayı sağlayamaz, hak ve çıkarlarımızı savunma konusunda irademiz kırılırsa, ulusal güvenliğimiz ve 80 yıllık değerlerimiz büyük bir risk altına girebilecektir. Ancak Türk ulusu bu alanda büyük bir tecrübe ve yeterli bağışıklığa sahiptir.”
Törende daha sonra zaferle sonuçlanan Çanakkale'deki harekatın detaylarına yer verilen bir sinevizyon gösterisi sunuldu.
Kutlama kapsamında Cahit Önder'in hazırladığı fotoğraf sergisi ile Onur Akmanlar'ın Çanakkale Savaşı'na katılan askerlerin mektup, kıyafet ve eşyasından oluşan sergisi gezildi.
Kutlama töreni, sanatçı Erol Evgin'in şiir, türkü ve şarkılardan oluşan “Mustafa Kemal'i Gördüm Düşümde” adlı gösterisiyle sona erdi.