Burak GEZEN Ersan KÜÇÜKKURU/DHA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2008 00:00
Çanakkale’de çevre konusunda bir "ilk"e imza atılıyor. Merkez ve Lapseki dahil olmak üzere 2 ilçe, 5 belde ve 90 köyün 20 yıllık çöp depolama ihtiyacını karşılayacak olan Avrupa Birliği standartlarındaki çöp depolama alanı için, çalışmalar hızla devam ediyor.
ÇANAKKALE Belediyesi, 2004 yılında fon kaynaklarından yararlanmak amacıyla AB’ye "katı atık yönetim projesi" sundu. Türkiye’den AB’ye değişik konularda sunulan 260 proje arasından Çanakkale Belediyesi ile Kuşadası Belediyesi’nin katı atık yönetim projeleri seçildi. Bunun üzerine Çanakkale Belediyesi, kendisi gibi çöp sorunu yaşayan Lapseki ilçesi ile Çardak, Umurbey, Kepez, İntepe ve Kumkale beldeleri ve 90 köyü bünyesinde barındıran İl Özel İdaresi’ni de yanına alarak belediyeler birliği oluşturdu. Toplam 7 belediye ve 90 köy olmak üzere 150 bine yakın nüfusun 20 yıl süreyle çöp depolama sorununu çözecek AB uyumlu modern çöp deponi alanı (katı atıkların araziye gömülme uygulaması) için Çanakkale merkezine bağlı Kemel Köyü yakınlarında 33 hektarlık bir yer tespit edilerek çalışmalara bu yıl şubat ayında başlandı.
Ayrıştırma yöntemi
Çöp deponi alanının 16.5 milyon euroluk maliyetinin 12 milyon eurosu AB hibesiyle karşılanırken, 4.5 milyon euro için belediyeler birliği adına İller Bankası’ndan kredi çekildi. Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Aysun Kavcar, deponi alanının 3 hücreden oluştuğunu, birinci hücrenin yılbaşından itibaren hizmet vermeye başlayacağını söyledi. Çanakkale Bölgesel Katı Atık Yönetim Projesi ile birlikte kentin çöp toplama sisteminin tamamen değişecek, çöpler deponi alanına gelmeden önce ayrıştırılarak toplanacak.
Su sızdırmayacak
Aysun Kavcar, "Kirli suların toprak altına sızmasını önlemek için özel kaplama yapılıyor. Ayrıca sızıntı suyunu arıtarak kullanmak için arıtma tesisi kurulacak" dedi. Deponi alanına bir de "kompost tesisi" inşa edilecek ve organik maddeler ayrıştırılarak gübre elde edilecek.