Güncelleme Tarihi:
Çanakkale-İzmir Karayolu’nun 18’inci kilometresinde bulunan, 202 metre uzunluğundaki köprülü Çanakkale Viyadüğü’nün ayaklarının bulunduğu toprakta, geçen Cumartesi günü Gökçeada açıklarında Ege Denizi’nde meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki depremin ardından ortaya çıkan çatlak, endişe yarattı.
Önceki heyelanlar nedeniyle uzun süredir Çanakkale Viyadüğü’nü takibe alan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, 20 metre uzunluğunda ve bir elin gireceği genişlikteki çatlağın deprem ya da artçılarından sonra ortaya çıktığını belirtti. Prof.Dr. Perinçek, "Bu çatlak büyüdükçe heyelan nedeniyle toprak dereye doğru kayacak. Bu heyelan çatlağı geriye doğru gittiğinde ise ayaklara zarar verecek. Ayaklarda oturmaya neden olacak. Biz tekrar asfaltta oluşacak çatlakları, yine asfaltla dolduracağız. Bu olay viyadüğü sağlıksız hale getiriyor. Bu viyadük yapılırken sadece dağlık kısmına değil, derenin bulunduğu alt kısmına da kazık çakılmasını önerdim. Ama alt tarafa kazık çakmadıkları ve destek olmadığı için heyelan viyadüğü aşağıya doğru çekebilir. Şu andan itibaren hızlı bir biçimde alt tarafa kazık çakılıp destek yapılmalı" diye konuştu.
"VİYADÜK ŞU AN KANSER HASTASI"
Jeolog olarak uyarılarda bulunduğunu ve viyadüğün tehlikede olduğunu belirten Prof. Dr. Doğan Perinçek, "İnşaat mühendisleri oturup bunun hesabını kitabını yapmalı. Şu anda bile ayaklarda oturma belirtisi gösteriyor. Diyelim bu oturma 5 santim. 15 santim olduğunda asfalt yolda deformasyon olacak. Ama viyadük ne zaman oturur, ne zaman tehlikeli hale gelir buna önemli oranda yağmur ve depremler karar verecek. Ama viyadük şu anda kanser hastası. Bu kanser giderek yayılıyor. Nasıl tedavi edilir bunun hesabını Karayolları yapmalı" dedi.
Çanakkale-İzmir karayolu bağlantısını oluşturan Çanakkale Viyadüğü, 2012 yılında hizmete açılmış, ancak 2013 kış aylarındaki yağmurların ardından adı heyelanlarla anılmaya başlamıştı.