Çanakkale şehitleri sahnede anılıyor

Güncelleme Tarihi:

Çanakkale şehitleri sahnede anılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2001 00:00


Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, ''18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü'' nedeniyle kahramanlık destanını konu alan bir eser hazırladı.

Atatürk'ün sözleri ve Çanakkale Savaşı ile ilgili konuşması üzerine kurulan ''Çanakkale Şehitleri Balesi''nin dünya prömiyeri, 16 Mart Cuma günü yapılacak.

Eserin reji ve koreografisini üstlenen Merih Çimenciler, Kültür Bakanlığı'nın dünya barışı için gerçekleştirdiği bu projede, Atatürk'ün, barışa vurgu yapan evrensel deyişlerine yer verdiklerini söyledi.

Çimencilere göre, Atatürk'ün ''Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken İngiliz, Fransız, Avusturyalı, Yeni Zelandalı, Hintli kahramanlar! Burada bir dost vatanının toprağındasınız. Huzur ve sükuniçinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yanyana koyun koyunasınız. Uzakdiyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlatlarımız olmuşlardır'' şeklindeki barış mesajı, eserin temelini oluşturuyor.

İki perdelik balenin müziklerini Orhan Şallıel, dekor ve kostüm tasarımlarını konuk Fransız kreatör Alexandre Vassiliev yaptı. Şef İbrahim Yazıcı'nın yönettiği Devlet Çoksesli Korosu'nun da yer aldığı balenin, ışık düzeni Fuat Gök'e ait.

Almula Özlem, Ayşegül Aldemir, Volkan Ersoy, Serkan Ceylan, Bahri Gürcan, Berk Sarıbay, Ayşe Fidanlık'ın başlıca rolleri üstlendiği yapıtta, Devlet Konservatuarı Bale Bölümü son sınıf öğrencileri de sahne alıyor.

''Çanakkale Şehitleri Balesi'', 31 Mart Salı günü İstanbullu izleyici ile buluşacak.
(aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!