Güncelleme Tarihi:
Dünya barışı için evrensel mesajlar içeren, Ankara Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'nün, 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü nedeniyle sahneye koyduğu 'Çanakkale Şehitleri' Balesi 16 Mart gecesi dünya prömiyerini Ankara Opera Sahnesi'nde gerçekleştirdi.
İki perdelik balenin koreografisini yapan ve sahneye koyan Merih Çimenciler, eserin, Kültür Bakanlığı'nın dünya barışı için gerçekleştirdiği bir proje olduğunu söyledi. Çimenciler, baleyi 1934 yılında Atatürk'ün Çanakkale Savaşı ile ilgili yaptığı konuşmadan yola çıkarak hazırladığını belirterek, ‘‘86. yılında, Çanakkale'de şehit düşen askerlerin anısına ve evlatlarını kaybeden annelere bir armağan’’ dedi. Eserin bestecisi Orhan Şallıel sahneleme sırasında orkestrayı yönetirken, dekor ve kostüm tasarımını Alexandre Vassiliev yaptı. Işık tasarımı ise Fuat Gök'e ait. Temsilde, Almula Özlem, Ayşegül Aydemir, Volkan Ersoy, Serkan Ceylan, Bahri Gürcan, Berk Sarıbay, Ayşe Fidanlık gibi Devlet Opera Balesi dansçılarının yanısıra Devlet Konservatuvarı Bale bölümü son sınıf öğrencileri ve Kültür Bakanlığı Çoksesli Korosu'nun da yer alıyor.
BARIŞ MESAJLARI
Dünya barışı için bir çağrı niteliği taşıyan eser, Atatürk'ün şu sözlerini kaynak alıyor: ‘‘Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken İngiliz, Fransız, Avusturalyalı, Yeni Zellandalı, Hintli Kahramanlar! Burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçikle yan yana koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Onlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra, artık bizim evletlarımız olmuşlardır.’’
Çanakkale'de uygulanan skeri savaş stratejileri üzerine, 3 yıllık ciddi bir araştırma yaptığını, uzun süre Gelibolu'da kaldığını ve dinlediği gerçek öykülerden yararlandığını belirten Çimenciler, eserde savaşın acı yüzünün, hüznünün, ailelerin birbirinden ayrılmasının görsellikle sunularak vurgulandığını kaydetti.
Bale, bir annenin iki oğlunu askere göndermesiyle başlar. Ancak Emine Anne, iki oğlunu da savaş kaybedecektir. Hasibe gelin, babasını Çanakkale'de kaybeden oğlunun adını Mustafa Kemal koyar. Biri oğlunu, diğeri ise eşini kaybeden iki kadın acılarını başkalarıyla paylaşırlar. Düşman dedikleri insanlar da başkalarının oğulları ya da kocalarıdır. Atatürk'ün sözleri onlara bir teselli olur. Artık çocuklarını büyüteceklerdir. oğul Mustafa Kemal Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk öğretmenlerinden biri olacaktır.
'Çanakkale Şehitleri' balesi 31 Mart gecesi AKM'de İstanbullu sanatseverlerin karşına çıkacak.