Güncelleme Tarihi:
Kaz Dağları ve Madra Dağı Çevre Platformu Dönem Başkanı, Çan Belediye Başkanı CHP'li Ali Sarıbaş'ın öncülüğünde Cumhuriyet Meydanı'nda ülkenin dört bir yanından davet edilen çevreciler, sendika ve sivil toplum örgütü yöneticileri, biraraya gelerek, tek ses tek yürek oldu. Mitingde, Kaz Dağları ve Madra Dağı'nda 37 şirket tarafından yürütülen altın arama çalışmalarına ‘Dur’ denilecek.
Mitingde, Kaz Dağları ve Madra Dağı'nda, altın arama iznine sahip şirketlerin işletme ruhsatlarını almadan önce tepkilerini dile getirecek olan çevreciler, tüm doğal güzeliklerin ve varlıklarımızın yok olmasına neden olduğunu savundukları Maden Yasası'nın değişmesi için de var güçleriyle seslerini duyurmaya çalışacak.
Bugüne kadar yapılanlar arasında en büyüğü olan mitinge Yunanistan'ın başkenti Atina ile Limni Adası'ndan, aralarında yerel yöneticilerin de bulunduğu 200 kişilik grup ile DİSK, KAMUSEN, Tüm-Bel-Sen, KESK, Türk-İş, ziraat odaları, KÖYKOOP, ORKÖY, TEMA başta olmak üzere birçok sendika ve sivil toplum örgütü katılıyor.
MİLLETVEKİLİ KÜÇÜK DE DESTEK VERDİ
TBMM İdare Amiri ve CHP Çanakkale Milletvekili Ahmet Küçük, yaptığı yazılı basın açıklamasıyla çevre duyarlı olan herkesi, gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak amacıyla, mitinge destek vermeye çağırdı. Milletvekili Küçük, Kaz Dağları'nın önemine değindiği açıklamasında, şöyle dedi:
“Kaz Dağları Türkiye Anadolu coğrafyasının çok önemli anıt niteliğinde bölgelerinden birisidir. Kaz Dağları Milattan Önce 5000’li yıllardan bu yana dünya tarihinde hep önem arz etmiş, mitolojinin, tanrıların oturduğu yer olmuş; Yunanistan'da Olimpos'la birlikte tanrıların babası Zeus'un vatanı olan bir bölge olarak anılmıştır. Bölge mitolojik yapısı, ekolojisi, barındırdığı endemik bitkiler itibarıyla da büyük önem taşımaktadır. Kaz Dağları'nın bölgede ürettiği oksijen ve su kaynakları açısından da önemi herkesçe bilinmekte. Ayrıca Çanakkale ve yöresi dünyanın gözünün üzerinde olduğu önemli bir tarihi bölgedir. Ülkemizin en seçkin yaşam alanlarından birisi olan Çanakkale ve bölgemiz çarpık, plansız bir sanayileşme hamlesiyle karşı karşıya bulunmaktadır. Bu plansız sanayileşme hamlesi Çanakkale ve bölgesinde yaşayan insanların sağlığını ve bölgenin hava, su ve toprağını da ciddi bir şekilde tehdit edecektir.”
Milletvekili Küçük, çağdaş ülkelerin kabul etmediği en kirli sanayi sektörlerinden demir çelik ve termik santraller başta olmak üzere kirliliği taşınamaz birçok sanayi dalının Çanakkale coğrafyasında plansız bir şekilde yayıldığına da dikkati çekti. Milletvekili Küçük, dünyanın en kirli sanayileri ve altın maden ocakları ile birlikte bir araya geldiğinde siyanür, kükürt dioksit, azot oksit, uçucu küller, karbondioksit ve radyoaktif maddeler salınımının, Çanakkale ve yöresindeki hakim rüzgarın da etkisiyle bünyesinde önemli miktarda endemik ürünü barındıran Kaz Dağları'ndaki ormanları yok edeceğini, verimli tarım arazilerinin, solunan havanın ve yöredeki içme sularının sağlandığı gölet ve barajları ciddi tehdit altında bırakacağını savundu.
POLİS ÖNLEM ALDI
Çanakkale’de gerçekleşecek çevre mitingi ile ilgili olarak Çanakkale Emniyet Müdürlüğü de bir dizi önlem aldı. Cumhuriyet Meydanı'na çıkan tüm sokaklar saat 08.00 ile saat 18.00 arasında araç parklarına kapalı tutulacak. Bölgeye yakın şüpheli araç ve kişiler miting öncesinde Genel Bilgi Toplama Sistemi'nden sorgulanacak.