Güncelleme Tarihi:
Milli Park alanında her şehitliğin ve anıtın yanına derme çatma tezgahlar kurulup, alçı ve polyesterden üretilen hediyelik eşyalar satılmaya başlandı. Ortaya çıkan görüntü kirliliği, OPET’in ‘Tarihi Saygı Projesi’ kapsamında yaptırdığı ahşap ve modern görünümlü hediyelik eşya standlarının devreye sokulmasıyla çözüme kavuştu. Hediyelik eşya satılan standlar Gelibolu Milli Park Müdürlüğü’nce her yıl ihaleye çıkarılarak işletmeye verilmeye başlandı. Ancak bu kez daha önemli bir sorun baş gösterdi. Çanakkale kahramanları ve anıtlar gibi milli değerler alçı ve polyesterden hediyelik eşya olarak işlenip satılırken kalitesiz malzeme ve kopya üretimler nedeniyle kahramanlar ve anıtlar şekilden şekile sokulmaya başlandı. Çeşit çeşit üretilen Seyit Onbaşı heykellerinden bazılarında yüz hatlarının dahi belli olmaması ziyaretçilerin tepkisini çekmeye başladı. Kopya ürünlerden rahatsız olan atölye sahipleri de bu işin denetim altına alınmasını istedi.
ATÖLYELER KOPYA ÜRÜNLERDEN ŞİKAYETÇİ
Olasa Sanat Atölyesi sahibi Oktay Tarahan, kendi ürettikleri kalıpların kopyalanarak çalındığını ve ortaya kötü görünümlü objelerin çıktığını söyledi. Tarahan, “Burada temel olan milli ve kültürel değerlerin birebir ifade edilmesidir. Estetik olarak üzerlerine bir şeyler eklenebilir ve yenilikler getirilebilir. Ama bu, gerçekçilikten çok kopmadan yapılmalı. Model hazırlarken tarihsel süreç incelenmeli. Örneğin bir Dur Yolcu objesi yapılıyorsa üzerine, buradaki sözü birebir yazmak gerekiyor. Bu aynı zamanda eğitici de oluyor. Ticari kaygıları bir kenara bırakmalıyız. Bir denetim mekanizması oluşturulmalı” dedi.
Efor Hediyelik Eşya Atölyesi sahibi Suat Özden kendi hazırladıkları, modellerin kötü kopyalarının kaliteyi düşürdüğünü, Seyit Onbaşı, Mehmetçik ve Şehitler Abidesi toplumun ortak değerlerine saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
KONU BELEDİYE MECLİSİNE TAŞINDI
Çanakkale’nin Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan da kentte turizmin geliştiğini, özellikle son yıllarda Gelibolu Yarımadası’na öğrencilerin ve halkın ilgisinin giderek arttığını söyledi. Çanakkale’ye gelenlerin hatıra olarak tarihi objeleri yansıtan, ama aynı zamanda da seramik olmasını arzu ettikleri hediyelik eşyalardan almak istediklerini belirten Başkan Gökhan, şunları söyledi:
“Çanakkale kent merkezinde biri Aynalı Çarşı, diğeri İskele Meydanı'nda olmak üzere iki hediyelik eşya satış noktamız var. Ayrıca Gelibolu Yarımadası’nda da çok sayıda satış noktası bulunuyor. Ama malesef oluşan pazar üzerine kontrolsüz, denetimsiz üretim yapılmaya başlandı. Şehitler Abidesi, Mehmetçik, Seyit Onbaşı, Troia Atı gibi figürler özensiz şekilde üretiliyor. Bu yüzden biz bu konuyu ele aldık. Belediye meclisimizin gündemine taşıdık. Mart ayındaki toplantısında karar alacağız. Tarihi ve milli değerlerimizi ifade eden objelerin mutlaka seramikten ve düzgün bir şekilde yapılmasını arzuediyoruz.”