Güncelleme Tarihi:
Çanakkale Limanı’na yanaşan Panama bandıralı 293 metrelik ‘MSC Orchestra’ adlı kruvaziyerden inen Avustralya ve Yeni Zelandalı yolcular, mehter gösterisiyle karşılandı. Dedelerini anmaya gelen Anzaklar, ‘Welcome to brother’s country’ (Kardeşinin ülkesine hoş geldin) yazılı kapıdan geçti.
Çanakkale’de 20 lider
ERMENİSTAN’ın 1915 olaylarının 100’üncü yılı nedeniyle başlattığı ‘soykırım’ atağına karşı Türkiye’nin hamlesi olarak değerlendirilen Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yılını anma etkinliklerine şimdiye kadar 80 ülke katılacağını bildirdi.
Katılımcılardan 20’si devlet veya hükümet başkanı düzeyinde olacak. Çanakkale kara ve deniz savaşlarına katılan tüm taraflar etkinliklerde hazır bulunacak. İngiltere Veliaht Prensi Charles, anma törenine bir prens oğluyla gelecek. Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu askerlerinin anısına Avustralya Başbakanı Tony Abbott ile Yeni Zelanda Başbakanı John Key de törenlere katılacak. İrlanda’nın ise Cumhurbaşkanı düzeyinde katılabileceği belirtiliyor.
ABD’NİN KATILIMI NETLEŞMEDİ
ABD’nin törenlere katılıp katılmayacağı, katılım olması halinde seviyesinin ne olacağı netleşmedi. ABD’nin, 1. Dünya Savaşı’nın Çanakkale ayağında olmadığı gerekçesiyle katılmayı düşünmediği de iddia ediliyor. Dışişleri kaynakları, katılımcı listesinin önümüzdeki hafta resmen açıklanacağını söylemekle yetindi. Türkiye, Ermenistan’ın karşı hamlelerine imkân tanımamak için katılımcı listesini gizli tutuyor. ABD’den Başkan Barack Obama adına bir heyetin ise 24 Nisan’da Erivan’da yapılacak ‘soykırım kurbanlarını anma töreni’ne katılacağı daha önce netleşmişti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Obama’nın 24 Nisan mesajında, Papa Françesko gibi “soykırım” dememesi
ve Türkiye’nin hassasiyetlerini anlatmak için bugün ABD’de olacak.