Ferai TINÇ yazıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2004 02:00
Çanakkale bugün, Türkiye'nin en doğusundaki kentlerden bile daha ulaşılmaz. Nasıl olur demeyin. Örneğin İstanbul'dan, Ankara'dan Van'a uçakla, isterseniz otobüsle, o da olmazsa trenle gidebilirsiniz.
Ya Çanakkale'ye Karayolu dışında hiçbir ulaşım aracı yok. Üç tarafı denizle çevrili, Türkiye'nin Ege'de sahip olduğu iki adayı sınırları içine alan bu ilimizde, deniz ulaşımı bile, iki ayrı noktada Gelibolu-Lapseki; Eceabat-Çanakkale arasındaki feribotlar ile sınırlı. Bir de aynı güzergáhta gidip gelen özel arabalı vapur var. Bozcaada ve Gökçeada'ya giden vapurların ne kadar eski olduğunu, orta derece fırtınada buraların kara ile ilişkisinin tamamen kesildiğini söylemeye bilmem gerek var mı?
Dokuz fakülte, onbir meslek yüksek okulu, iki enstitüsü olan ve 15 bin gence eğitim veren Çanakkale Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr.
Ramazan Aydın,
‘‘Çanakkale, Türkiye'nin dünyaya açılan penceresi. Bizim güney kentleri gibi kumsallarımız yok ama İda dağımız, Troya'mız, Saros'umuz var. Akıllı çalışmalar yapılırsa Çanakkale modern, seçkin bir Avrupa kenti olabilir’’ diyor.
DURUM ORTADA
Çanakkale'de en zor şey seçimin sonucunu tahmin edebilmek. Sokakta rastladığınız iki kişiden biri AKP diyorsa, diğeri mutlaka CHP çıkıyor. En güçlü görülenler CHP ve AKP. Ancak burada çok ilginç bir durum var. CHP parti olarak zayıf. Fakat adayı
Ülgür Gökhan çok seviliyor. Belediye başkanlığında başarılı bulunuyor. AKP adayı
Murat Efe'yi ise baro başkanı olmasına rağmen pek kimse tanımıyor. Kısaca, CHP'yi adayı taşıyor; AKP'nin adayını ise partisi. O yüzden durum ortada.
DYP adayı
Bünyamin Nami Tonka'ya göre, 56 bin seçmeni olan Çanakkale'de 20 bin oyun sahibi belli. Bu, DYP, AKP ve CHP arasında dağılacak. Geri kalan 26 bin seçmen kararsız. Seçimi kararsızlar belirleyecek.
DYP, AKP adayının gerçek bir AKP'li olmamasını ve
‘‘sosyal demokrat’’ eğilimini kullanarak,
‘‘esas sağ biziz’’ mesajı veriyor. Bir de, aday seçimi sırasında yarışa girmiş olan AKP tabanından dört kişiye rağmen
Murat Efe'nin aday gösterilmesinin, tabanı kızdırıp partiden uzaklaştırma olasılığından da söz ediliyor. Çanakkale'de AKP genel seçimlerdeki oylarını DYP'ye kaptırabilir. Ama yine de sonucu kararsızlar belirleyecek.
|
Merkez nüfus: 74.900 Belediye Başkanı: Ülgür Gökhan (CHP) 3 Kasım'da kim ne kadar oy aldı: AKP: 71.358 (%25.85) CHP: 63.191 (%22.87) DYP: 46.738 (%16.96) MHP: 27.304 (%9.88) |
AKP kadar muhafazakar değilim
Murat Efe (AKP) AKP ile ‘‘Hizmet’’ hoktasında buluştuğunu söyleyen Murat Efe, ‘‘AKP kadar demokratım ama onun kadar muhafazakar değilim’’ diyor. Çanakkale için önce ‘‘altyapı’’ sözü veriyor. 15 yılda çözümlenemeyen çöp sorununu 15 ayda çözeceğini söylüyor.
Ülgür Gökhan (CHP) Alternatifinin olmadığına inanıyor.Projelerinin başında kenti bir kültür turizmi kenti haline getirmek var. Kentin ulaşım sorununu çözme sözü de veren Gökhan, Çanakkale'ye deniz otobüsü getirmek için şimdiden çalışmaya başlamış bile.
Bünyamin Nami Tonka (DYP) Ülkücü geçmişe sahip. ‘‘İddialıyım’’ diyor. ‘‘Önce kadın’’ sloganıyla yola çıkıyor. Kontenjandan bir kadını aday koyan tek partinin kendileri olduğunu söylüyor. Bir dönem için aday. ‘‘Koltuğa yapışmayacağım’’ diyor.
Hep gol yiyoruz
Çanakkaleli, yerel
seçimler öncesi heyecansız. Tek hareket kadınlarda. Çanakkale'de yedi yıldan beri faaliyet gösteren Kadın El Emeğini Değerlendirme Derneği-ELDER- tüm partilere ve adaylara giderek, ‘‘Partileriniz bizim için bugüne kadar ne yaptı? Seçimlerde size oy verirsek bizim için ne yapacaksınız’’ diye sorguluyorlar. ELDER'i ziyaret ettiğimde, içerideki kadın sayısı beni şaşırttı. ELDER Başkanı Gülay Sarışen, ‘‘Bir futbol sahası düşünün ki düz değil, eğimli. Ve biz kadınlar alt tarafta oynamak zorundayız. Tabii ki sürekli gol yiyoruz’’ diyor. İlin en güçlü sivil toplum örgütü kadınlar. Fakat kadınlarla ilgili projelere vaatleri arasında yer veren sadece DYP Adayı Bünyamin Nami Tonka.
En batının doğusuÇanakkale'ye yarım saat uzaklıkta olmasına rağmen Kızılkeçili Köyü, Osmanlı'dan kalan köy mevzuatına bağlı ve belediye hizmetlerinden yararlanamıyor. Yol yok, alt yapı yok. Burası Anadolu’nun en batısı. Ama köylerin durumu doğudan farksız. Hele bu yıl bölgede yaşanan, kar felaketi köyleri daha da yaşanmaz hale getirmiş durumda.