Güncelleme Tarihi:
Denizin yüzeyi, ağlarına zarar verdiği için balıkçıların kabusu haline gelen köpüğe benzeyen esrarengiz beyaz maddeyle kaplandı.
Çanakkale Boğazı’nda son 3 yıldır belirli aylarda görülen deniz üzerindeki esrarengiz beyaz madde bir kez daha geri döndü. Bir haftadan bu yana boğazda görülmeye başlanan esrarengiz madde yüzünden deniz yüzeyi beyaza büründü.
Özellikle Çanakkale- Kilitbahir arasında yolcu ve araç taşıyan özel şirkete ait mini feribotların yanaştığı limanın iç bölümünde, araba vapurlarının yanaştığı iskelenin çevresinde ve Yat Limanı içinde deniz yüzeyi köpük şeklinde beyaz bir maddeyle kaplandı. Kordon boyunda yürüyüş yapanlar köpüğe benzeyen beyaz maddeyle kaplanmış denizi tedirginlikle seyretti.
Çanakkale’de 15 yıldır balıkçılık yapan Abdullah Dönmez, bu maddenin, ahtapot, kalamar ve sübye gibi deniz canlılarının ölüsünden oluştuğunu düşündüğünü söyledi. Dönmez, “Zehirlenme sonucu bu hayvanlar ölüyor ve küçük parçacıklara bölünüyor olabilir. Ayrıca Marmara Denizi'den geçip Saros Körfezi’ne kadar uzunan bir fay hattı olduğunu biliyoruz. Denizin dibinde bu fay hattından kaynaklanan büyük çukur ve yarıklar olduğu söyleniyor. İşte bu çukurlardan çıkan lavın yarattığı aşırı sıcaklık canlıların ölümüne neden olabilir” dedi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof.Dr. Mustafa Alpaslan, endişe edilecek bir durum olmadığını belirtti. Prof.Dr. Alpaslan, “Bu madde, deniz analarının ölümleri ve diğer bakteri gruplarının ölümleri tekiklemesiyle oluşuyor. Her yıl ortaya çıkan bu madde özellikle Marmara Denizi'nde bu mevsimlerde yoğun olarak gözlemlenebiliyor” diye konuştu.
Çanakkale Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Hasan Uysal da yeniden ortaya çıkan beyaz madde nedeniyle balıkçıların yine zor günler geçirmeye başladığını belirtti. Uysal, “Balıkçılar arasında ‘kaykay’ olarak adlandırdığımız bu madde avlanma sırasında birtakım engellere neden oluyor. Denize atılan ağlara yapışan bu madde ağın dibe batmasına neden olduğu için avlanmak istenen balık kaçma imkanı buluyor. Bunun yanı sıra bir de ağlar yapışkan bu madde nedeniyle ağırlaştığı için kaldırırken yırtılarak zarar görüyor” dedi.