Güncelleme Tarihi:
Bekaroğlu, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenen, "İfade ve Basın Özgürlüğü" konulu panelin açılışında konuştu.
Mehmet Bekaroğlu, Türkiye ve Ortadoğu'da, dünyada çok değişik şekilde hak ihlallerinin yaşandığını, Türkiye'de düşüncelerini ifade ettikleri, haber yaptıkları için gazetecilerin, aydınların hapiste olduğunu savundu.
Bir bölgede, şehirlerde hendeklerin kazıldığını, barikatların kurulduğunu, "sokağa çıkma yasağı" adı altında olağanüstü hal uygulandığını, insanların öldüğünü, şehitlerin geldiğini ileri süren Bekaroğlu, Türkiye'nin çevresinin ateş çemberi olduğunu, sahillere her gün çocuk, insan bedenlerinin vurduğunu belirtti.
Bekaroğlu, mülteci sorununun, tarihte görülmemiş büyük bir drama dönüştüğüne dikkati çekti.
Terörün, dünyanın dört bir tarafında kol gezdiği, devletlerin güvenlik bahanesiyle özgürlükleri askıya aldığı, ırkçılık, nefret söylemi, İslamofobi'nin bulunduğu bir tabloda, Dünya İnsan Hakları Günü'nün idrak edildiğini ifade eden Bekaroğlu, buna rağmen ümidin kaybedilmemesi, hak mücadelesinin bırakılmaması gerektiğini vurguladı.
Zalimlerin, diktatörlerin en önemli silahının kimlik siyaseti olduğunu savunan Bekaroğlu, eğer bir ayrım olacaksa, bunun, Türkler, Kürtler, Araplar, Farslar, Sunniler, Aleviler, Müslümanlar, Hristiyanlar gibi kimlik, inanç ve yaşam tarzları üzerinden değil, "zalimler ve mazlumlar", "adaleti arayanlar ile katledenler" arasında yapılması gerektiğini bildirdi.
Mehmet Bekaroğlu, "Bugün hak ihlallerinin en temel nedenlerinden biri, devletlerin hukuk içinde hareket etmemeleri, güvenlik dolayısıyla özgürlükleri askıya almalarıdır. 'Senin güvenliğini sağlıyoruz' diye haklara tecavüz edilmesi asla kabul edilemez. Devlet elbette terörle mücadele eder, güvenlik tedbirleri alır ama bu tedbirleri mutlaka hukukun içinde alması gerekiyor" diye konuştu.
Konuşmasında, başta Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi olmak üzere hak mücadelesinde yaşamını yitirenleri saygıyla anan Bekaroğlu, Can Dündar ve Erdem Gül'ün de en kısa zamanda özgürlüğüne kavuşması temennisinde bulundu.
Dündar'ın annesi ve Gül'ün eşi onur konuğu
Panele Can Dündar'ın annesi Öznur Dündar ile Erdem Gül'ün eşi Aslı Işık Gül "onur konuğu" olarak katıldı.
Öznur Dündar, oğlunun suçunun bulunmadığını savunarak, Can Dündar'la gurur duyduğunu belirtti.
Aslı Işık Gül de panele katılımın az olmasına dikkat çekerek, toplum ne kadar çok sahip çıkarsa, eşi Erdem Gül ile Can Dündar'ın, o kadar erken tahliye olabileceklerini kaydetti.
Panelde Can Dündar ile Erdem Gül'ün, kendisini ziyaret edenlerle gönderdiği, Dünya İnsan Hakları Günü'ne ilişkin mektupları da okundu. Daha sonra, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer'in yönetiminde panele geçildi.
Paneli, CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, Grup Başkanvekili Levent Gök, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ile bazı milletvekilleri de izledi.